ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Super User

Super User

Понеделник, 19 Ноември 2012 22:23

Вазовата пътека

Разположена на север на около час и нещо път с кола се намират малките балкански селца Заселе и Бов. Те са свързани помежду си с пътека, която е получил признанието туристическа такава. Пътеката е известна още като “Вазова Екопътека”, защото известния български писател Иван Вазов често ходел по нея и пишел своите творби.

Интересна и единствена по рода си “Вазова Екопътека” е част от туристически маршрут. Тук в сравнително малка близост посетителите могат да обходят не едно, не две, а няколко от най-впечатляващите природни забележителности в България. Неповторимите гледки и атмосферата от чистота, красота и природни богатства са несравними и обаятелни за всеки турист. Еко пътеката води до друга природна забележителност водопада "Скакля". Така нареченото Искърско дефиле и Понор планина, обгръщат цялата тази приказна обстановка в много романтика и загадъчност. Водопад „Скакля” е сред най-високите и уникален по красота водопад в страната. Той има три каскадни скока на разстояние от около 85 метра. Самата река Скалия води началото си от пещера в подножието на водопада. Интересна е гледката през зимните месеци, когато водите му замръзват и описват неповторима по рода си ледена картина, а възможностите, които предоставя за алпинистите са невероятни и изпълнени с много адреналин изживявания. Над скалите се простират зелени ливади, а спускащата се от върховете вода обгръща цялата планина.
- Вазовата еко-пътека се намира между село Засела и гара Бов. Допира се до водопада Скалия. Продължавайки по нагоре туриста може да достигне до просторните и зелени ливади водещи до селцето Заселе, а оттам ясно се виждат прелестта на Искърското дефиле и хребетите обсипани с много зеленина на Голема планина. Тук Иван Вазов пише своите прочути творби, като разказа "Дядо Йоцо гледа" и множество летописи. На север се намира и скалата „Злио камък” с историческо значение.

В близост се намира скаления феномен „Джуглата”, който е разположено до град Своге, село Церово и разклона за село Заселе. Има причудливи форми, червени триаски пясъчници, характерни за Искърското дефиле. Мястото е много посещавано от изследователи и туристи. Тук могат да се зърнат красотите на пещерите „Маяница”, „Душника”, „Елата”, „Каците”.

Туристите предприели поход до Вазовата пътека могат да обходят и множеството манастири намиращи се в близост. Такива са: Манастир „Седемте Престола”; „Искрецки” манастир; Черепишки манастир "Успение Богородично", както и пещери като: Пещера „Темната дупка”; Пещери „Елата”, „Душника”, „Каците”, и „Маяница”.

Понеделник, 19 Ноември 2012 22:21

Почивка в българските планини

България изобилства с едно от най-желаните природни богатства – планините. Искате да изкарате няколко страхотни дни сред природата в приятелска компания далеч от шума и мръсния въздух на забързания град. Искате да се потопите в една непринудена и непредирчива природна среда и за миг да забравите за проблемите си. Планината е точното място, което не само ще възстанови сетивата и ще върне силите ви, но ще ви зареди с множество положителна енергия и ще ви държи будни до следващата такава почивка.

Планините на България са така истински, чисти и девствени. Тяхната същност представляват огромен интерес и привличат множество посетители от различни краища на света. Предоставят се десетки възможности за няколко страхотни почивни дни сред планината. България е богата на планини и планински курорти, които дават множество възможности за съчетаване на един притаен уикенд или по-дълга почивка сред тишина, спокойствие, чистота и планинска хармония. Красотата на природата по тези места е неописуема, разнообразието от животински и растителен свят огромно, а възможностите за забавления и спортове безброй. Българските планини като Стара планина, Рила, Родопи, и Пирин привличат вниманието на туристите от много други страни.

Големи и известни курорти са Боровец, Пампорово, Чепеларе, Витоша, Банско. Във всеки един от тях посетителите ще се чувстват добре, а висококачествени услуги са на реални и достъпни цени. Топло посрещане и уютна атмосфера се предлагат във всеки един от Българските курорти.

Страхотно разнообразие от зимни спортове, както за начинаещи, така и за по-опитните се на разположение във всеки ски комплекс.  

Освен гамата от ски спортове, може да релаксирате в приятната обстановка от спа процедури, закрити басейни, да обходите заведенията и всички атракции, които предлагат курортите.

За авантюристите планината крие множество предизвикателства. Разходките из планината, изкачването на върховете и още много от това, което ще направи почивката ви вълнуваща и неповторима.

Понеделник, 19 Ноември 2012 22:18

Почивки по българското черноморие

България макар и малка е много добре развита по отношение на летния туризъм и възможностите, които предлага за почивки по своето Черноморие.

Интересната смесица от морската шир по Черно море, галещото слънце, парещия златист пясък и хилядите увеселения и забавления в летните месеци правят българските курорти препълнени с туристи. Веселието и купоните са навсякъде.

Българските курорти, предлагащи места за отдих, почивка и множество развлечения са известни не само сред родната аудитория, но и по света. Благодарение на красотите и природните си дадености, доставящи наслада на хилядите почитатели на морето.

Парещи слънчеви лъчи, златни пясъчни ивици и прекрасните прозрачни и солени води могат само да направят отпуската ви незабравимо изживяване изпълнено със страхотни спомени.

Цялата морска ивица по дължината на картата е обсипана с множество градчета и курорти за отдих и туризъм. Летния сезон благоприятства развитието на всевъзможни спортове, разходки сред природата, а посещаемостта тогава е най-голяма. Региона е известен под името „Българската ривиера“. Основни и водещи градове разположени по Черно море са Варна и Бургас. Те са не само големи морски столици, но и страхотни туристически дестинации.

След тях се нареждат популярни български черноморски курорти като Албена, Златни пясъци, Несебър, Приморско, Свети Влас, Балчик, Обзор, Слънчев бряг, Ахелой, Ахтопол, Елените, Китен, Лозенец, Дюни, Поморие, Созопол, Равда, Синеморец, Царево.

Останалите по-малки градове в списъците на курорти по българското Черноморие са Каварна, Синеморец, Резово, Китен, Равда, Бяла, Дуранкулак, Шабла, Странджа, Курорти като Чайка, Черноморец, Синеморец, Константин и Елена, Елените, Камен бряг, Русалка, Яйлата, Ропотамо (резерват),  Емине, Св. Димитър Дюни Алепу (дюни), Свети Иван (остров), Камен бряг Свети Кирил(остров), Алепу Хумата, о. Св. Тома Аркутино, Свети Петър (остров) и други ...

Избирайки почивка по българското Черноморие ви си гарантирате прекрасна смесица от море, слънце, културни и исторически места за посещение. За летуващите по българската ривиера се предлагат различни видове морски спортове, водни забавления, като каяк, джет, гмуркане, риболов и още ред такива. Забавленията нямат край от най-малките до най-големите, а семейната почивка е наистина едно страхотно изживяване.

Понеделник, 19 Ноември 2012 22:15

Видовете туризъм в България

Години насам в България се развиват множество видове туризъм. Природните, културни, исторически обекти и местности са предпоставка и основа за тях, благоприятните климатични пояси, четири сезонността и разположението на страната ни на стратегическо място между река и море, прави климата още по обаятелен, а посещаемостта от страна на чуждестранните туристи още по-голяма.

На кои видове туризъм се набляга през последните години у нас и кои са предпоставките за тяхното развитие може да научите в следните няколко реда.

Културен туризъм в България са основите на множеството исторически паметници от различни стилове на архитектурното изкуство, археологически разкопки, както и многообразието от живи такива изпълнени от фолк ансамблите на различни райони в страната, театрални и балетни постановки, кинофестивали, занаятчийски, винарски и художествени изложби, музеите на изкуствата и т.н.

Термина култура е много обширен и сложен за дефиниране. В общи линии културата на всяка нация обхваща всички измерения на стойностните неща създадени от човека и ги съхранява през годините, предавайки ги от поколение на поколение. Културата на българския народ е огромна, за това и в сфера на културния туризъм има много, което може да се види и докосне.

По отношение на морския туризъм България също води завидни позиции. Благодарение на нашето Черноморие и излаза ни към река Дунав страната ни има множество възможности да развива всякакви водни спортове, както и да посреща туристите си с куриозните кораби или да организира много такива плавания.

Изобилието на планини е голямо в България, а това предполага и обяснява големия интерес, както на български, така и на чуждестранни туристи по нашите планини и развитието на многообразие от планински спортове.

По отношение на винените турове, изложенията, посещенията и дегустациите на вина, България не е развила в пълен капацитет възможностите си, въпреки благоприятните почви за отглеждане на лозя. Интересът към този винения туризъм започва едва сега и се очакват алтернативни варианти за почитателите на този тип развлечения.

Селският туризъм се характеризира с възможността, която предоставя да бъдат посещавани райони и малки селца в страната с цел запознаване с местния им начин на живот съвместно с възможността за отдих сред природата. Чрез селският туризъм се цели до една степен намаляване на имиграцията към градовете. В него основни потребители са градските туристи, които консумират всички предоставени им атракции в дадените местности. Селският туризъм се заражда през 60-те години и представлява евтина алтернатива за масовия туризъм.

Съществуват още много видове туризъм, но предимно в България са предпочитани и практикувани по-горе изброените такива.

Пловдив е сред най-старите градове не само в България, но и  Европа. Наричан е през годините с много имена, някои от които са Евмолпия, Пълдин, Тримонциум, Филипопол. В него винаги са живели народи още през VI хил. пр. Хр. От тук идва и наречието му "Вечният град на България".

Решили сте да изкарате няколко дни в Пловдив града на тепетата и не само. Тук в този многохиляден център на южна България може да се полюбувате на множество места и забележителности в града и околията му уникални и интересни по своята същност.

Тук се намира Римския Амфитеатър, разположен в самия център на града до югозападния склон Джамбаз тепе и Таксим тепе до стария град. 
Конструкцията на старинната постройка датира от II век от н.е. от времето на римския император Траян. Амфи-Театърът. Историята разказва за неговото разрушаване по времето на хуните и реконструкцията му в наши дни. Изящната антична постройка има невероятна акустика и уникална архитектура.

В стария град може да се проследи целия период на развитие на жилищата от възрожденско време. Старинните къщи са съхранили късче от българската планинска къщурка с несиметричност, чардаци и декоративна украса. 

В сърцевината на Пловдив се намира и Античният стадион на Филипопол, разположен под главната артерия за пешеходци в Пловдив. Най-северната му част е откъм площад Джумая. От там може да се слезе към подземната част.

Много са и природните забележителност, които привличат редица туристи от всички краища на България. Ето и някои от местностите, които могат да се обходят на длъж и на шир:

Природна забележителност “Фосилни находки”, включва находки от землищата на селата в близост до Пловдив като Поповица, Богданци, Ахматово, Бяла река и Православен,  Селци Езерово.

Природна забележителност “Младежки хълм”;

Природна забележителност “Данов хълм”;

Природна забележителност “Хълм на освободителите”.

След една обиколка из Пловдив и региона всеки турист би останал опиянен от природните красоти, многовековната история и динамиката на един съвременен български град. Зареден с много положителни емоции туриста стъпил един път по тези места отново ще се връща в Пловдив. 

Няма по-хубаво, приятно, ценно и запомнящо се нещо от пътешествието с цел опознавателен характер. Много любители на туризма посещават местности по цял свят, но за да опознаеш света, трябва първо да обикнеш родината си. Често пъти тръгваме по различни чуждестранни дестинации, а не сме видели и една трета от забележителностите в страната си. У нас има толкова много интересни, причудливи и уникални по своята същност обекти, всеки от който крие своята мистериозност, историческа ценност и богато културно наследство.

Всеки е чул за 100 национални туристически обекта на България, но не всеки е имал възможността и шанса да се докосне дори до няколко от тях.

Асоциацията на българското туристическо движение е определила 100 обекта сред, които са исторически местности, архитектурни сгради, паметници, резервати, музей и храмове, причудливи форми и планински била, които представляват голям интерес и будят много страсти у туристите.

100-те обекта включват паметници с културно, историческо, географско, архитектурно значение. Много от тях са на световно ниво известни и значими, други имат национално или регионално значение.

Във всеки областен град, в почти всяко по-малко градче или селце пръснати по цялата шир на България има сгушена постройка, паметник, природен феномен, който заслужава признание и си отстоява приза за един от 100-те национални туристически обекта.

Всеки стъпил на едно от тези места и запознал се с него има право на карата, малка книжка, която дава възможност за събиране на подписи и печати от дадената забележителност на определено в книжката място. Право да заверят книжките имат длъжностните лица в съответните обекти.

Отличията на движението „Опознай България – 100 национални туристически обекта” са под формата на значки (бронзова, сребърна и златна), които имат различна стойност и степен на значение, а също и грамота, която се връчва от представител на организацията. Туристите събрали определен брой точки от националните обекти получават такава в зависимост от броя точки. Така удоволствието и наградата от посетеното място остават запаметени и възнаградени, а посетителя им е пленен от богатството на родината ни.

Не се колебайте, щом става дума за обиколка из България. Дори на тези от вас, на които им се налага да попътуват дори не с цел екскурзия е добре да се отбият по обектите намиращи се в близост, за да се разтоварят и научат нещо повече за България.

В последните години много зачестиха измамите от тур агенции. Опитите на много такива се базират на некоректност по отношение на услугите, които се заплащат и получават, а не малко са и случаите, когато дори не се стига до момента за пътуване, поради нелоялността на дадена туристическа агенция.

За да се предпазите максимално от злоупотребите на фалшиви туроператори и да изберете най-подходящите ще представим накратко няколко стъпки, които сами може да проведете преди да се впуснете в приключения.

Много пъти туристите патят поради факта, че търсят ниски цени, а не винаги и повечето екскурзии са свързани с доста по-скъпи удоволствия.

Когато избирате туроператор проверете лицензите му. Добрите агенции излагат удостоверенията си на видни места в офисите.

Офиса е важно да има визия. По изисквания за тур агентските услуги те трябва да са разположени първо на стратегически места и по възможност на първите етажи от сгради. Не се доверявайте на такива, които са в жилини сгради или други затънтени помещения и места. Още по-съмнителни са случаите, в които агенцията няма офис, а с клиентите си комуникира само и единствено по телефона или в интернет.

Информацията за дадена почивка трябва да е представена в писмена форма и да съдържа всичко в детайли, като се започне от датите на заминаване и прибиране, мине се през маршрутите и всичко по време на престоя представено почасово, използваните превозни средства по време на екскурзията, брои нощувки, предлагани хранения, плащания, застраховки и т.н.

От съществено значение е договора, който подписвате. Прочетете го внимателно няколко пъти. Много често нелоялните тур агенции вписват нерегламентирани или не дотам изгодни за клиента условия с по дребен шрифт. В договора задължително трябва да има графа за рекламации. Ако не е спазено това условие, то със сигурност сте попаднали на некоректни агенти.

След подписване на договора всеки турист получава ваучер, който съдържа всичките ви лични данни и е придружен с касов бон. Освен това туроператора трябва да ви предостави телефони за контакт на лицата, които ще ви посрещнат на мястото на събитието.

След като сте получили целия пакет от услуги и ако все още има неясни въпроси, уточнете ги. Понякога последните моменти преди сключването на сделката може да се окажат крайни и решаващи.

И не на последно място избирайте агенции с добра репутация и доказали се пред аудиторията, така почивката ви ще е гарантирано приятна.

Вторник, 13 Ноември 2012 19:28

Амазония

Кое е нещото, което първоначално изплува в главата ви при думата Амазонка. Джунгла, тропици, екзотични птици, плодове, животни, ярки цветове и всичката красота от природата поднесена на едно приказно място Амазония в Южна Америна.

Какво може да зърнат туристите в този край на света. Тропически гори, заемащи огромни площи от района около реката. В Амазония се намират над половината такива разположени по цялата част на земното кълбо. Изключително богатство от био и животински свят.

Ако сте любител на мистериозните неща, ако обичате премеждията, дивата красота от природата, стила и духа на джунглата, непроходимостта на горите, интерес за вас представлява живота на индианците с техните ловни умения, лечебни способности, религиозни нрави и обичай, то Амазония е мястото, където ще видите, ще докоснете и ще опитате от всичко това.

Несметните богатства на джунглата са огромни, но не и неизчерпаеми. В Амазония се среща голямо многообразие от фауна и флора, което е и предпоставка за развитието на многото растителни и животински видове. Ту се срещат всевъзможни животински видове. Сред хищниците преобладават видове като анаконда, ягуар, пума, кайман. Водите са обзети от змиорки и други видове, както и пирани. Експедициите в Амазония обещават едно изпълнено с много и нови открития на огромния жив цвят на планетата.

Реката Амазонка е уникална по размери. Тя е втората по дължина в света и първа по пълноводие. Тя достига до над 6000 км, но никъде по дължината й няма построени мостове, което се дължи на широките й размери. По величие и красоти се смята за едно от най-привлекателните места в света и целогодишно се посещава от множество туристи.

Водите на река Амазонка са най-голямото био развито пространство в сравнение с други речни системи по света. Тя е убежище и жилище не само на сладководни обитатели, но и някои видове соленоводни. В нея могат да се видят речни делфини, акули, ламантини, пираруко, пирани и други. Във водата на река Амазонка расте най-голямото, достигащо гигантски размери растение „Лилия Виктория регия”, достигаща до 2 метра и носеща товар с тегло до 90 кг.

Вторник, 13 Ноември 2012 19:25

Южна америка за посетителите

Вечната жажда за нови открития за покоряване на не завоювани земи и достигане на недокоснати от човека места, вечната борба и търсене на авантюристичност и новаторство прави духа на съвременния номад непреклонен. Търсейки вечната красота туристите достигат до невероятните заливи и плажове на Централна Америка. Места, които пленяват, омайват и очароват с неподправена романтика и истинска и дива красота. В южните части всичката тази обаятелност на природата се преливат с живота на съвремието, в синхрон с много страст и сексапилен стил.

Предлагаме ви кратко представяне на най-градовете и курортите в Южна Америка редящи се в класациите за топ предпочитани:

Плажа Ипанема покрай Рио де Жанейро, Бразилия е легендарно място. Той се слави с прекрасната музика, танци до изгрева на слънцето и място, където падат всички задръжки. Тук се намират и върховете „Двама братя“;
Копакабана в Рио де Жанейро, Бразилия, отново неспиращ вихър на танци, забавения и развлечения за туристите.
Пунта дел Есте Уругвай е сред най-прочутите курорти в Южна Америка, където идват известни личности от всички краища на света. Плажът, нощния живот и кафетата са направили този край един съвременен и увлекателен по своята същност.
Прая до Роса Санта Катарина, намира се в южната част от Бразилия. Плажовете му с много пясъчни дюни като Прая до Роса, са привлекателни за туристите.
Пичилему Чили е сред водещите дестинации за сърфистите
Плажната култура тук едва стартира, а красотата е девствена и непринудено обаятелна.
Тайрона Колумбия е национален парк, разположен на север от Санта Марта. Градът е сравнително тих и спокоен. Съществува движение както през деня, така и през нощта, но всичко е в процес на разработване.
Мар дел Плата в Аржентина дава огромни възможности за развитие на различни спортове. Заместител е на Пунта дел Есте.

Плажът Манкора Перу е прочут с чистотата и красотата на пясъците и водите си. Той е сред най-известните плажове и много предпочитано място от търсачите на силни емоции.
Фернандо де Нороня Бразилия, той е сред неизвестните плажове, но пък красотата му е неподправена и уникална.
Чорони/Пуерто Колумбия Венецуела красотата, величието и магнетизма им омайват всеки стъпил на тях.

Вторник, 13 Ноември 2012 19:22

Бразилия през погледа на туриста

Брзилия е сред топ предпочитаните туристически дестинации в света. Тук посетителите могат да се полюбуват на най-величествените водопади в света, да зърнат прочутата Амазония, да се разходят по най-дългия тропически плаж и да се полюбуват на огромното многообразие от дивия свят. Сред най-посещаваните места са Амазонската дъждовна гора, множеството плажове и дюни в Северноизточния регион, Рио де Женейро, Санта Катарина, културно исторически посещения в Минас Гераис и бизнес центъра Саол Пауло.

Сред предпочитаните дестинации в Бразилия се нареждат Саол Пауло, който се смята за главен бизнес и административен град; Рио де Женейро, който е уникален с плажовете и нощния живот; Брасилия, прочутата столица на страната; Бело Хоризонте – огромен индустриален център и град на историята; Манаус, главен град в сърцевината на Амазония; Салвадор да Бахиа, известен с тропическите плажове, страхотната кухня и музиката; Ресифе и Фортлеза известни и нареждащите се в класациите за топ тропически плажове; Порто Алегре, главен град разположен в южните части.

Регионът Манаус се отличава с дъждовните гори и обилна водна среда. Манаус е разположен във вътрешността на Амазония;

Водопадите Игуасу са невероятна и неописуема с думи картина. Могат да бъдат посетени с лодка, колело или самолет. Заобиколени са от гъсти тропически гори, които придават неповторима обаятелност;

Салвадор да Вахиа, Порто Сегуро, Натал, Масейо, Илхеус, Порто Галинас са плажове със световна известност. Те са на разположение на посетителите целогодишно, което оправдава славата и нивото им;

Пантанал е огромна дестинация известна с резервата, многообразния животински вид и дивата природа.

Климатичното време за Брзилия се характеризира с дъждовност през лятото и не такава през зимата. Североизточната част на Бразилия предполага и по-ниски температурни изменения. По принцип температурите са сравнително високи и приятни не падат под 15-20 градуса.

Интересна атракция в Бразилия е карнавала. Всяка година 267 дни преди Великденските празници се провеждат тези мащабни мероприятия, които са специфични за всеки район. Типично за бразилския карнавал е, че са повлияни от Африканско Бразилската култура.

Рио де Женейро известен е с плажа Копакабана, нощния живот, развлекателни и увеселителни програми, танци, спортове. Плажовете Леблон и Ипанема предлагат приятни минути за семейните двойки.

Салвадор де Бахия е заобиколен от огромни водни площи, множество кокосови и палмови дръвчета. Тук може да се налюбувате на уникална музика и смесица между Африканската и Европейската култури. Музикалните фестивали, карнавалите и забавленията нямат край.

Саол Поло известен с нощния живот, множеството ресторанти, барове, кафенета. Тук се намират и най-добрите стриптийз клубове и хотели като Хилтън и Цезарс, разположени в района. Огромни плажове тук са Гуарая и Сантос.

Страница 1 от 4