ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Понеделник, 08 Октомври 2012 13:25

о-в Парос

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Райски кът за туристите

paros-island-mapОстрова е разположен на около 23 мили от остров Сирос и на около 6 морски мили от Наксос. Името Парос е на Парос, син на владетеля и колонизатор Парасиос от Аркадия.  

Парос е планински остров, някои от най-високите му върхове достигат до 705 м, такъв е връх Профитис Илиас. В близост има две естествени пристанища наречени Парикиа и Науса.

Живописната картина, която се открива по плажовете, крайбрежната ивица на Егейско море и вътрешността на острова са приказно красиви и опияняващи за посетителите.

Тук туристите могат да зърнат най-известния бял мрамор в света, наречен в чест на Парос или Личнитис (другото име под, което е известен). Мрамора е прозрачен, което го прави предпочитан за изграждането на множество паметници на класиката и съхранил културата по тези места. Парос е родно място на много прочути хора от културата и просветата.

o-v-parosОстров Прос е идеалното място за почивка и пълен релакс. Спокойствието, тишината, намират уединение с богатото културно наследство в отлична хармония допълващи се с множество туристически обекти. Всичко това създава космополитна атмосфера, която би удовлетворила и най-капризните туристи.

Тук може да зърнете един от най-знаменитите паметници на византийците „Св. Константин и Елена”. Тук на остров Парос е разположен венецианският замък от 14 век Asclepieon, Pythion и Delion с храма на Артемида, както и светилището на Аполон. Жадните за още и много природни и културни обекти могат да се разходят из археологическия музей, да посетят пещерата Архилохос, както и да влязат в долината на пеперудите.

На остров Парос е разположено и малко рибарско пристанище Науса, около северните части на острова, в което кипи неуморен нощен живот. В близост са разположени църквата на Дева Мария, църквата на Агиос Николаос и на манастира Logovarda. Този район е прочут с красивите плажове, откъдето може да се любувате на парещите лъчи на слънцето или да се позабавлявате карайки водни ски, сърфинг или да се погмуркате в синята бездна с опитен придружител, разбира се.
На остров Парос се намира и друго приятно селце на име Костос. То впечатлява посетителите с тесните пътечки и квадратни, с ярко зелено обагрени борчета.

Лефткес е планинско селце известно със зеленината и фолклора.

Архилохос е съчетание от две селца на име Мраморно и Продромос. Мраморно носи името си от множеството  топчетата, които са разпръснати из селото. Тук посетителите могат да видят старото имение на Свети „Савас” и приказно красивите плажове на Молос, Цокалия и Глифадес

Продромос е другото малко селце, но с най-впечатляващия вход от всички села на остров Парос. За да влезете в Продромос, трябва да преминете под покрив от дъги, които събират, обединяват две малки църкви – „Св. Спиридон” и „Св. Николас”.

Агаириа се свързва с каменни стени, които заобикалят култивираните площи. Тук се намира музея на фолклора „Скорпиос”.

Най-голямото село за остров Парос е Марписа (Цимбидос). Той е построен на върха на хълмиста местност и се отличава с традиционните чисто бели къщурки и старинни църкви.

На не повече от километър от него се намира Писо Левиди. Живописното селце е приятно място за туристите с чистия пясък и обсипаните по крайбрежието му дървесни площи. Може да наемете лодка и да обходите крайбрежната ивица, да похапнете прясна риба или да изпробвате някой и друг морски спорт. В близост от него са два от най-добрите плажове на Средиземноморието Неа Хриси Акти, където годишно се провеждат световни първенства по уиндсърфинг, а също така има множество клубове по обучение в сърфинг, ветроходство и други.

Yria Resort ParosКурортите са развити от около десетина години, не много известни, но предлагат спокойствие, тишина, уют, комфорт и множество удобства. Всичко може да намерите на остров Парос магазини, заведения, поща, аптека, банков клон, както и множество забележителности и развлечения. По пристанищата на всяка минута пристигат и отпътуват фериботи, корабчета, яхти и даже лайнери, което прави мястото очарователно и предпочитано за хората решили да починат от натоварения град. 

Прочетена 2434 пъти Последно променена в Понеделник, 08 Октомври 2012 13:36

Свързани статии (по етикет)