ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Понеделник, 08 Октомври 2012 13:54

Какво да очакваме в Атина

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Митология, исторически и културни забележителности, много руини и паметници. Всичко това и още куп възможности за развлечение може да зърнете и да посетите прекарвайки няколко дни в столицата на Гърция Атина.

Краткото описание за града започвам с произхода на името на столицата. Произхожда от древногръцката богиня Атина, която символизирала хармонията и мъдростта. Столицата е известна по цял свят с величието и славата си на древната и велика цивилизация. В Атина е първородната страна на множество философи, древни мъдреци и демократични наклони. Тук се зараждат първите световни спортове и до ден днешен пази тази традиция превърнала се в мащабен световен център на Олимпийските игри.

В наши дни Атина е център на политически, културни, туристически, икономически и транспортни услуги.

За посетителите на града има множество хотели, които предлагат страхотни удобства и луксозни пакети.

Сред основните забележителности на града Атина е Акрополът. Той представлява скално възвишение, където според поверието е бил разположен храма на богиня Атина.  Намира се на 150 метра надморска височина и датира от Микенската епоха.

Друга прословута местност са храма на Зевс, Олимпионът, Арката на Адриян, Партенона, площад Синтагма, Византийския музей, Римския форум и други. Повечето от обектите са разположени в съвсем голяма близост до Акропола, което е и голямо улеснение за посетителите им.

Не са за изпускане и статуите Кариатиди, които някога са служели за колони и мраморни фризове.

Уникален по своята същност е летния Атински фестивал, амфитеатъра, където се провеждат множество оперни драми, мюзикли, балети, пресъздадени с невероятна акустика.

Посещавайки Атина не пропускайте да опитате някои от традиционните храни там - „кукуреци“ или „кокореци“, в зависимост от произношението. Това са дреболийки, нарязани на ситно, увити в чревца и запечени на грил. Приятна е местната бира „Mythos”, а от сладките десерти препоръчителни са: галактобуреко, баклавички, реванета и кадаифчета.

Общо взето една почивка в Атина ще се отрази добре на всеки решил да съчетае и да се докосне до миналото на една така велика цивилизация в синхром със съвременното ни ежедневие.

Прочетена 1328 пъти Последно променена в Понеделник, 08 Октомври 2012 13:58
Още в тази категория: « Забележителности в Атина