ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Понеделник, 08 Октомври 2012 13:45

Забележителности в Атина

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Много са местата, които могат да се зърнат в древната Атина от решилите да направят екскурзията си до гръцката столица. Атинския Акропол, разположен зад градския площад агората. В него, някога е заседавал съда. Той е представлявал още светилище от множество храмове и олтари, бил е подсилен от обществения център, където се е съхранявало държавното имущество (паричните средства) или така наречената хазна. Имало е картинна галерия и библиотека.

partenonatПрепоръчвам ви да започнете с Партенонът, посветен на богинята, чието име носи и града Атина. Той е най-голямата и висока постройка от всички в Акроплола. Бил е храм на богинята, а в него се е намирала дванадесетметровата статуя Атина. Изваяна от слонова кост и злато. В близост се намира друг по-малък храм Атина Полариас.   Построен от мрамор. Тук са разположени храмовете Атина Нике, Посейдон, Хефест.

Известен е още под оприличаването като „коронно постижение от златната епоха” на гръцката цивилизация. Дорийският храм е построен на най-високата част от цялостното разположение на града. Датира от V в. пр. Хр.

Цялата местност е обхваната от множество храмове, които първоначално са били боядисани в ярки цветове.

В днешни дни цветовете, в които е обагрена каменистата местност са златисто бели и отразяват слънчевата светлина. Тук могат да се зърнат византийската църква, френската катедрала и отоманската джамия. Прераждани и изгубени някъде в историята. 

Веднъж месечно на пълнолуние може да се посети Акропола вечер и да се зърнат каменните руини под ярката светлина на звездите.

Прочетена 1297 пъти Последно променена в Понеделник, 08 Октомври 2012 13:51

Свързани статии (по етикет)