ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Някъде във България

Някъде във България (15)

Понеделник, 07 Юли 2014 11:29

Впечатляващият Свети Влас

Написана от

Фин, ситен и златист пясък, морски бриз и много разкош. Да, това е първото, с което Свети Влас грабва туриста, но наред с природните му дадености, за авторитета, който има това курортно морско градче свидетелстват още редица факти. Започваме от туристическите места, които събуждат най-силно интереса на малки и големи, а те са:

В околността на Свети Влас и само на броени километри от Несебър се редят поредица от пясъчни дюни, а те са истински феномен за невиждалите такива. Крехкост на природата, придружена с голяма доза красота и навяваща за природна стихия, тези дюни могат да са муза за много творци. Цялата пясъчна флора се простира на площ от 10 хектара.

Какво може да зърне посетителя в Свети Влас?

Известни като пясъчна лилия, наричана с латинското Pancratiummaritimum, тук се намират уникални по своята същност красиви листни растение от декоративен вид. Те се отнасят към семейство кокичеви, бели са на цвят и силно уханни. Цъфтят през целия летен сезон, а това кара гостите да се любуват на такова творение на природата.

Не по-малко атрактивен вид е и Равенскиериантус, известен с латинското Erianthusravennae. Той представлява трева достигаща до два метра, с прекрасни листа под форма на панделка и сребриста бяла същност на цвета. Расте именно по споменатите пясъчните дюни и е вписана в Червената книга на България.

Сред рядко срещаните морски растителни видове се нарежда и Морски ветрогон, познат като Eringiummaritimum. Неговите листа са светлосини и сиви. Неповторимо цвете е и Морски ранилист, популярно и като Stachysmaritima. То представлява рядко растение, което може да се види в месеците между май и до август.

Към Свети Влас има няколко защитени зони, които пазят своята автентичност и природен свят. Такива са:

Местност Иракли – тя се намира около село Емона, на 20 км от Свети Влас. Числи се като защитена местност и съхранява множество морски и горски видове, които са вписани в Червената книга. Около местността Иракли се намира и нос Емине, в която се пазят останки от крепостта Емона и средновековен манастир.

Местността Калината се разполага на 10 км. на запас от Свети Влас и покрай селата Тънково и Кошарица. Тя е убежище за много животински видове и птици.

Местността Корията е единствена по рода си и област, където могат да се зърнат вековна лонгозна гора и видове като дъб, ясен и бряст. Разположена е на 16 км на север от Каблешково.

Неделя, 06 Юли 2014 15:29

Девин - крепост и още

Написана от

Град Девин винаги е събуждал едно необяснимо усещане за природна красота, неподправена картина, възможности за множество забележителни, насред с тайнствени и спиращи дъха места. В този край могат да се зърнат екзотични растителни видове и богат свят от животни. Не малко са и тайнствените пещери, причудливи скални образования, скални форми, ждрела и други феномени.

Градът Девин е прочут и с много минерални извори, богати на чисти и лековити води, съхранили културно и историческо наследство паметници на културата. В региона е осяно с такива от национално и археологическо значение, някои, от които идващи от тракийската епоха. Сред многообразието им са могили, некрополи и крепостни стени. В тази част се намират:

Крепост Турла – разполага се на самия връх и датира от Х в. Въпреки местоположението си до нея достига водоснабдяване. Историята й разказва, че по турско робство паднала, само заради едно магаре, което мюсюлманите държали жадно и хранели само със сол. Така то прокопало тръбите на крепостта и оставило укреплението без вода. Обитателите били принудени да се предадат. Днес на това място могат да се видят стъпаловидните тераси и крепостните врати, скалисти склонове обрасли с трева и елови гори.

Крепостта Градище е уникална и единствена по вида си  римска крепост. Цялата местност е подсилена от оградена стена и кули, както и една базилика. Построена е с военна цел, а през късната античност между ІІІ - ІV в. и след новата ера е служела за защита на провинциите. Днес крепостта е туристически обект с голямо значение. През 80-те години е реставрирана.

Крепост Беаднос - е сравнително по-малка и наподобява феодален замък. Днес крепостните й стени са напълно разрушени и достигат едва височина от 1-н метър.

Крепост – Девин, известна като "Калето" се намира до самия град Девин.

Интерес будят по тези места и множество забележителни постройки за поклоннически туризъм. Сред тях са параклиси и църкви, все места за пречистване и уединение.

Девин предлага и немалко еко пътеки и маршрути, от и до местност "Струилица", Триградското ждрело, Ягодинската пещера, Римския Кемеров мост и други.

Девинския край е така безграничен и предлагат много развлечения и приказни обекти, девствени гори, бистри ручей и реки, пълни с риба, прохладни пещери, планински потоци, природни феномени, културни и архитектурни паметници. Всички те са като цялостна мозайка от огромна пъстра картина на най-добрия майстор художник.

Из територията на родината ни има множество културни и исторически места с национално и туристическо значение. Съществуват и такива, които не са така познати масово сред почитателите на културни и природни феномени. Именно затова избрахме да се насочим на там и да научи нещо ново.

Водопади Скокове и местността Злостен. Намират се около град Котел. Представляват красива местност с феноменална природа. В тази част се разполагат най-чудните пещери и два приказни водопада известни като – Синия вир и Скоковете. Те са част от Медвенска река и са защитени обекти с национално значение.

Божият мост се разполага около село Лиляче, на юг от каменистия рид Милин и в Западната част на Предбалкана. Варовиците от Врачанската могила, са се оформили като карстов район. Недалеч от тях са селата Чирен и Лиляче и моста Божи.

Разбоишки манастир "Св.Троица" мястото е смятано за свято, защото по историите за него се разказва как в XII в. на това място отседнал Светията Сава. От тогава водите тук получили лековити качества.

Град Червен от Средновековието е популярен още през X в. Той е и важно средище за Второто българско царство и резиденция на митрополит Червенския.

Глава Панега се разполага в северната част на Предбалкана и до село Златна Панега. То се образува от две езера в елипсовидна форма.

Манастир "Св.Панталеймон", обидимски се намира само на 3 км от село Обидим, Разложко, а историята му разказва за Димитър Клечеров, който след странен сън започнал да разкопава недрата. Там намерил кръст от желязо и икона на майка Богородица. Според местните на това място имало манастир и затова го превърнали в обителта.

Телиш е селище от пра епохите. Намира се около Плевен и представлява скулптори на Богини седящи около трон.

Дръстър е крепост в продължение на старинния град Дуросторум. Днес се ползва като култово място преди важни събития.

Пещерата Козарника се намира в град Белоградчик и е на 200 м. дълбочина. Соред откритите в нея находки, става видно, че заселници на целия континент в Европа имало първо в тази част.

Некрополът представлява каменни постройки от ранен енеолит. Сред тях е намерен двуетажен каменен храм от V в. пр. Хр., а покрай него се разполага и най-старият праисторически некропол известен в света.

 

 

Вторник, 01 Юли 2014 18:48

Легендите за Нимфеум в България

Написана от

Единствен по рода си, известен като Светилище на богинята Афродита и нимфите, носещ духа на Тракия и съхранил се през древността остава Нимфеум в България. Намира се на 14 км. от Димитровград и близо до село Касноково.

Там туриста може да зърне добре съхранените съкровища на Тракия, а светилището се издига над руините на древен култов център. Днес това място има национално значение, а около му протичат карстови извори.

За паметника на културата Нимфеумът в България е утвърден през 1968 г. В него и до днес са запазени надписи на гръцки език, а те са свидетели за преклонението на човека пред богинята Афродита и света на нимфите.

Историята на това чудно място в Източната част на Родопи планина разказва още за римлянина Тит Флавий и Клавдия Монтана, съпругата му. Около лековитите води бил издигнат амфитеатър с лечебна вода и храм за поклонниците. Според преданието Флавий получил тези земи като награда за дългогодишната си служба в Рим. Смята се, че Тит издигнал храм като култ към богинята Афродита, в чест на вярната си любима, която го чакала години наред, докато отбие военната си служба.

Друго предание на Нимфеумът в България разказва за Тит, който се срещнал неочаквано с прекрасна нимфа, а тя на свой ред се опитала да го съблазни. Според поверията мъжете, които зърнели нимфата в очите ослепявали. Неземната красавица пожалила единствено Флавий и му обещала божествено безсмъртие и неземни радости, а поводът бил удивление пред непоколебимостта му пред съблазните да изневери на съпругата си. В резултат на отказа на Фалвий, нимфата се вкаменила.

Днес храма на Афродита в България културен паметник и със значение за науката от 1898 г. Още в минали години местни от село , разкопали около скалите на светилището, за да узнаят, от къде извира водата. Някои от находките и изкопаните камъни послужили за основи в изграждането на пътя към Хасково, училището и църквата в самото селце.

 

Петък, 27 Юни 2014 10:41

Неповторимостта на Пловдив

Написана от

Оказва се, че понякога не е достатъчно само и единствено да разгледаме картата на България, за да изберем дестинация, която да посетим. За да открием един вълнуващ свят от миналото, претворен в настоящето и навяващ за бъдещето, трябва да открием първо такова място. Град Пловдив е доказал своята автентичност, отстоял е независимостта си и признанието, за един от най-красивите и най-големи градове на страната. За да научим нещо повече за „Града на Тепетата“ ви предлагаме кратка разходка из историята, а сами по себе си неговите картини, места и забележителности обещават незабравима почивка на това място.

Забележителностите на Пловдив не бива да се подреждат по значимост, важност, архитектура или уникалност. Те са безспорно сред местата, които са желани за посещаване от множество туристи, фотографи, поети, хора, които търсят спокойствие, уединение и частица от миналото.

Едно такова неповторимо място в Пловдив е Античния театър. Той е създаден през втори век, когато на власт е бил император Траян.

Силни усещания и възхищение буди пловдивският Амфитеатър. Последният е забележителен не единствено, заради архитектурното и историческо значение, но в него бива пресъздадена необяснимата адаптация на населението към културния бит и живот на града. Пловдив е гостоприемен домакин, а в Амфитеатъра в Пловдив се организират множество концерти, театрални постановки, опери, фестивали и т.н.

За съвременния търсач на забележителности Града на Тепетата може да поднесе изобилие от автентични и неповторимо красиви места. Така природата се прелива и представя Трихълмието, около Старият град. В последният някога е създадено и първото селище още в древнотракийския Евмолпия.

Не по-малко атрактивна е и крепостта Небет тепе. Тя се състои от три тепета, всяко от тях със своята уникалност. Имената на тепетата са Таксим, Небет и Джамбаз. Днес те са само туристическа дестинация, но някога са поставили началото на днешен Пловдив.

В Старият Пловдив са съхранени акрополни камъни, възрожденски църкви и старинни пловдивски къщи. Още преди Освобождението в града са били създадени множество православни църкви, в които могат да се видят интересни резбарски и живописни творения. Създадени били и немалко школи от Възраждането, които се пазят и днес. Сред тях могат да се зърнат и реставрирани музей, галерии и паметници на културата всяко от тях пресъздаващо частица от миналото.

 

Понеделник, 23 Юни 2014 08:48

Забележителност в Обзор и нос Емине

Написана от

 

Град Обзор се намира в Югозападната зона на България. Той е в съседство с други черноморски курорти като Несебър и град Бургас, недалеч от него е и Бяла.

Обзор е известен и с най-дълги плажни ивици в страната, простиращи се на 8 км.

Курорта Обзор се разполага на Черно море, но и има изглед и пряка близост със Стара планина. Обзор е надарен и с минерален извор. Всичко това прави това място уникално, неповторимо и богато, защото в него има от всички богатства на природата. Тук туриста може да прави своите плажни бани по дългата плажна ивица, гален от морски бриз. Да диша свежестта на планински въздух и да релаксира в лековита минерални води. Какво повече може да е нужно, когато настаняването в курорт Обзор е съпроводено и от много удобства, комфорт и спокойствие.

Разбира се посещенията на морските градове не опират само и единствено до почивка. За туриста има множество възможности за забавления и места за разглеждане. Такива уникални и забележителни места са:

Село Емона, което се намира в северозападната част от самия нос Емине и само на 2 км път. По данни, то е било роден дом за цар Рез на Тракия. Днес в това селце има едва 23 души обитатели.

Силен интерес буди и средновековната крепост Козяк. Тя се намира на 3 км от Обзор и недалеч от Калето местност. В нея има две части. Брегът от към нейната зона е стръмен и някога е била посещавана по-рядко от кораби, а предимно от нея са товарени дърва и кожи.

Третата неповторима забележителност около Обзор е нос Емине, известен още като Емона. Той представлява скалиста зона, находяща се на в Стара планина. Тя е нейна най-южна точка и се врязва с 60 м. в Черно море. Там се намира и фара й, който вече над 100 години показва пътя на плавателните съдове.

За двата носа Емине и Калиакра е известно, че са най-впечатляващи по Българското Черноморие.

Историята разказва, че името на нос Емине идва от древното име на Стара Планина, която се наричала Емон. Предполага се още, че в миналото в тази част на земята, врязана в морето е имало крепост, която също се казвала Емона. Последната била час от система съоръжения, с които били контролирани всички дейности в област Карвуна. Предполага се и, че в тези години по нос Емине е имало манастири и много отшелници. Днес за тях свидетелстват само останки и старото име Палеокастро, значещо Стара Крепост.

Неделя, 22 Юни 2014 10:09

Забележителности около Ахтопол

Написана от

Една почивка покрай град Ахтопол може да пренареди с нови жизнени сили, да изпълни сетивата с удоволствие и да запази спомени от тези места завинаги.

Градчето е не голямо, но най-южно разположеното по българското Черноморие. То се намира и до границата ни с Турция, а в него посетителите могат да се докоснат до уникална природа, автентичен стил на местни къщички и чистота от близостта му с планината. Град Ахтопол се разпростира върху скалист полуостров и в подножието на Странджа планина. Недалеч от него са Царево и Синеморец, а самият той е част от Природен парк. Само на 4 км. от Ахтопол минава река Велека извира, която се влива в Черно Море. Последната лъкатуши през девствената природа на резерват, което прави изключително красиво всяко нейно местенце. Река Велека се промъква към морето минавайки около пясъчна ивица.

Река Велека печели класацията за най-чиста, красива и романтична река на България. Тя е част от природен парк Странджа и е в съседство с Резовска река.

През 1995 г. планината е приета за природен парк, заради богатата си дива природа. В околността на планината има множество пещери, в които са запазени останки доказващи пребиваването на древни цивилизации в миналото.

През резервата преминава река Младежка, тук се намира пещера Еленина дупка; недалеч от село Бяла вода; неповторима и автентична е и пещера Махарата около село Кости; интерес будят и гробниците от мрамор в местности Пропада и Мишкова нива. В резервата има над 50 вида бозайници и над 260 вида птици. Сам по себе си природен парк Странджа се нарежда на първо място измежду защитените територии в Европа.

Известно е още, че пътя към Южната ни съседка Турция, някога е преминавал покрай реката.

Интересно за местността на поречието на река Велека е и село Кости. В него туристите също са много и често съблазнявани заради автентичния дух и начин на живот. От местните в това селце могат да се видят уникални традиции и нестинарските танци.

Цялата зона на река Велека се характеризира не само с величествена природна красота и съхранени еко условия, но и радващи посетителя завидно спокойствие, романтика и комфорт.

Дори разходка пеш по маршрут Ахтопол, Синеморец и река Велека е неповторимо. То може да предложи развлечение и живописен път.

 

Четвъртък, 19 Юни 2014 14:18

Легендата на Орлова чука, Две могили

Написана от

За всеки привърженик на футуристичният стил и уют едно неповторимо и уникално по своята същност място е Орлова чука. То се разполага на 11 км. от Две могили, а по свое му това място е способно да разкаже невероятни истории. Легендата за Орлова чука започва своята история в средата на миналия век. Според преданието стадо овце се изхождало по тези места, водено от своя пастир. В един момент всички овце се струпали на едно място и сякаш подсказали на своя овчар, че точно там име нещо странно и любопитно. Така дошло и името на Орлова чука, около Две могили. Поради оформеният скалист венец на самия вход е обитаван от множество орли. Това място някога било убежище за величествените птици.

Днес всеки турист стъпил в пещерата ще остане пленен и очарован от величествената гледка, която се разкрива. Коридорите на пещера Орлова чука са изваяни от водите, преминавали някога по тези камъни. Днес всеки ще въздъхне, мечтател ски един ден и неговият дом да е така приказно изваян. На това място липсват остри ъгли и ръбове. Няма прави ъгли, а коридорите се реят водейки от едно помещение в друго.

Орлова чука е като изваяна от най-великият майстор, а неин творец е самата природа. Днес посетителите, екскурзианти и туристи само могат да се преклонят и да въздъхнат пред такава земна и в същото време непозната форма на творене.

Оказва се, че такава уютът на подобна обстановка е оценен още от нашите прадеди, които някога са обитавали подобни места. В пещерите, освен праисторическите хора са живели и мечките. По стените на Орлова чука могат да се забележат и леки драскотини останали от остренето на ноктите им.

Няма как да не остане изумен туриста на такова място, а адреналинът неминуемо ще достигне до своята най-връхна точка.

Най-интересното за това място е необятността на пещерата. Орлова чука не е напълно изследвана и до днес, а с това остава само догадка у посетителя й, какво ли още може да представи тя.

Според някои истории, тя минава под река Дунав и достига стремглаво чак до румънският бряг. Дали обаче това е така, може само да гадаем.

Понеделник, 16 Юни 2014 15:24

Габрово и местността Люляците

Написана от

Една чудна местност, която не е много известна сред туристите, но всеки стъпил в нея няма как да не съхрани прелестни спомени. Местността Люляцие се разполага близо до град Габрово и очарова своите гости с великолепие, чар и романтика. Разположена по северната част от склонове на Стара планина, тя се обагря в чудни цветове на лилаво всяка пролет, а през лятото е омайна и примамлива за хора от цялата страна и случайни минувачи. Климата в тази част на България е мек, прохладен и предразполага за истинска отмора и релакс. Въздухът е кристално чист и преобразява това място в уникално райско кътче за почивка по всяко време.

Люляците носи своето име от чудно богатата на цветя околност, чиито аромат може да омае всеки. Люляковите дървета са не само привлекателни за сетивата, но и достатъчно мотивиращи и вдъхновяващи всеки решил да опознае този край. В местността има чудесни условия за настаняване, почивка и прекарване на идеалната семейна ваканция. Всичко това може да бъде съчетано и с процедури по балнеолечение, лечение на неврози, сърдечни проблеми и други. Всички те могат да се договорят законно според изискванията на множество програми от НОИ.

Местността Люляците остава пленителна не само в разгара на лятото или в разцвета си през пролетта, тя е така по всяко време на годината. Даряваща чист въздух, представяща многообразие от релеф и разкриваща разкошни хълмове. Незабравима гледка е меко казано подходящо, но пак недостатъчно, за да опише това чудо на природата.

Посещение на област Габрови и местността Люляците обещава да пренесе тяло и душа на всеки гост в един приказно очарователен и красив свят. Вдъхновяващо усещане, мотивация и истинско трансформиране в други измерение. Стъпил един път там, няма как да не се почувстват богопомазани, а аромата на вълшебни цветни венчета да ви обгърне като невидим воал и да достави ударна доза щастие. Така неусетно туриста стъпил в местността Люляците ще се включи в красиво представление, което може да разпали и най-студеният дух и да събуди топли емоции.

 

 

Понеделник, 16 Юни 2014 14:48

Етрополе

Написана от

Чували сте може би за Етрополе?! В долината на река Малки Искър са се сгушили история и омайна природа. Всичко това идеално си партнира с природната красота на града.

Тук се разполагат пет църкви, разположени под формата на кръст. Построяването им е уникално, а посещението го прави два пъти по-силно. Църквите в Етрополе са подредени сякаш да бранят и закрилят този край и местното му население от висши сили на злото. За това могат да се чуят какви и не истории, а само туриста може да прецени, в кои от всички да повярва.

За историята на Етрополе може да се научи от възрожденските къщи, които никак не липсват. В тях има множество икони и изделия изработени от местните занаятчии, както и от такива от цялата страна. През XIX в. този район е бил заселен изцяло от занаятчии и в него са се предлагали изделия от над 40 занаята. Днес в една от къщите в Етрополе, туристите могат да разгледат старини предмети и бита на хората от едно време.

Недалеч от град Етрополе се разполага Етрополската планина, богата на букови гори. От нея се спускат чисти и буйни ручей, потоци и водопади. Сред най-впечатляващите е Варовитец, а на не много разстояние от него се намира манастир „Св. Тройца“.

Само на 300 м. от реката се извисява живописен водопад и създава усещане за изумление, че води началото си от така малката рекичка.

В Етрополе и околността се намират и скален масив „Куклите“, а покрай него е разположено и ловно стопанство „Елен“. Стопанството е известно сред местните като „Малка Швейцария“, а в него може да се пояздят коне и да се вкуси магията на природата.

Недалеч от Етрополе се разполага село Бойковец, то е най-голямото находище на брези на Балканският полуостров. Етрополският Балкан и днес по всяко време на годината примамва стотици посетители за почивка в региона си.

 

 

Страница 1 от 2