ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Планина

Планина (4)

Понеделник, 07 Юли 2014 12:37

5 чудни места в курорт Боровец

Написана от

Всеки, който стъпи веднъж по земите на южна България и се докосне до дивата, чиста и необятна красота на планини като Рила, Пирин и Родопи, няма как да не се връща отново и отново.

Сред неповторимите места за настаняване, гордо в списъка се нарежда курорта Боровец. В близост има множество места с природно, културни и историческо значение. Ето и пет от тях:

Връх Мусала – това е най-високият връх в страната ни. Той достига величествените 1925 м и се извисява от самата Рила планина. Връх Мусала е един от 100-те национални туристически обекта, а местонахождението му от Боровец, го прави много предпочитано и посещавано място. На самият връх е издигната метеорологична станция от Националния институт към Банпо хидрология и метеорология. До самият връх може да се стигне, чрез 10 км. пътека или с помощта на кабинков лифт. Там величествено и красиво се простира местността Ястребец. От самата хижа Мусала, до която се достига и пеша, може да се вземе и печат.

Седемте Рилски езера – намират се в Рила и по-конкретно в северната зона от нея, на 2500 м. височина над морското равнище. Те са няколко езера с ледници и са разположени по самия склон под вид на стъпаловидна структура. Седемте езера на Рила са също една от забележителностите с национално значение.

Рила планина – е живописна и неподправена. Тя е планина с най-високи била на Балканския полуостров, а на територията й се намира Рилския манастир и парк Рила, както и още доста други забележителности. Местността е отрупана с китни малки селца радващи с уют и топла атмосфера.

Дворец "Царска Бистрица" – датира от края на IX век. Представлява сграда на велики владетелите от Третото Българско Царство. Сред тях са Борис III и Фердинанд I, а тогава сградата е била и двореци ловна хижа в нея витае възрожденски стил от българското минало.

Дворец "Ситняково" и Дворец "Саръгьол" са дървени постройки, Те също са били ползвани като ловни хижи в миналото.

Курорта Боровец има още много места, които може да разкрие на своите гости, а магията и опиянението от една почивка там, обещават индивидуалност и хармония.

Събота, 05 Юли 2014 19:01

За региона на Чепеларе

Написана от

Град Чепеларе се намира само на 10 км от Пампорово. Той е разложен в Родопския масив и на 1232 м надморска височина. През самият град преминава Чепеларската река.

Това неголямо населено място е предпочитана и много желана дестинация от туристите. В околността му има десетки туристически обекта с национално значение, а природата на този край и климата предразполагат почивки през цялото време на годината.

В тази част на България се намират два неповторими по вид музея, чието значение за страната не е за пренебрегване. Единият е музеят на карстовите форми, който е единствен за Балканския полуостров. Основната му сбирка принадлежи към намерени останки в пещерите по тези места. Другият е Музей на ските.Чепеларе притежава поредица от феноменални места. В тази част са Чудните мостове известни и още като Еркюприя.

Водопад Дуплевото започващ от скалния пролом на река Орешица и до пещера „Голямата дупка“. Живописта и красотите на водопада са не устоим и красиви. Водопад Скакалото също е със статут на природна забележителност. Разполага се само на 2 км от село Орехово, а около него минава туристически еко маршрут.

Глухите камъни е известен като културен, скален комплекс останал от времето на траки. Създаден е през ранно желязната епоха и се запазва през средновековие и античност. По своята уникална същност представлява трапецовидни пролуки издълбани в скален масив.

Куцинско блато е естествено находище на Родопски крем и се отнася към защитените зони на страната. Вписан в Червената книга.

В околността на Чепеларския край и около село Забърдо съществуват и няколко интересни пещери. Резерват "Момчиловски дол" е известен с черно-борова гора. Намира се в близост до курорта Пампорово.

Скален феномен "Чудните мостове - Еркюприя" е сбор от три моста минаващи над река Айдарско дере и пресъздаващи феноменална архитектура на природата в масива на Родопите.

Водопад "Скакалото" се разполага в скалната ниша под водопада със самите ледени кристали.

Скален феномен "Дуплево" сбор от пещера и приказен водопад.

Скален феномен "Костен Камък" е посестрима на Чудните мостове.

Не далеч от Чепеларе се намират Триградското ждрело, Ягодинската пещера, пещера Ухловица, пещера Дяволското гърло и др.

Събота, 05 Юли 2014 18:38

Забележителности в Пампорово

Написана от

За региона на курортен комплекс Пампорово може да се каже и види много. Сама по себе си тази част от България е надарена с чудна природа, възстановяваща жизнените силихармония, стил, настроение и уединение.

Едно великолепно и уникално по своята същност място е село Стойките предлагащо популярен селски туризъм. То се намира само на броени километри от зимния ски курорт. В околността на Пампорово и притежава не една забележителност с национално значение, отнасящи се в списъка със стоте национални туристически обекта. Такива са връх Снежанка. Тук се намира телевизионна кула, чиято най-височината точка достига 1926 м. В хижа „Студенец“ всеки желаещ може да получи печата за БТС.

Край село Стойките се разполагат и естествени находки от ендемичния родопски крем, точно за желанията на природолюбители.

Уникални картина и спомен ще остави и посещение в Националната Астрономическа обсерватория, на връх Рожен.

По пътя към курортен комплекс Пампорово,минавайки около дефиле по течението на река Асеница насред масиви с иглолистни и широколистни гори и по склонове от Средните Родопи, може да се зърне очарование и обаяние на родопския край. Не липсват и планинските селца, съхранили духа на автентично българско минало.

Силен интерес буди пещерата Ухловица. Името й произлиза от „улулица“, което в превод означава сова, а такава се смята, че е имало някога по тези места. Днес тази пещера се отнася към един т 100-те туристически обекта с национално значение. Средно на година в нея влизат и излизат над 3000 туриста от различни краища на страната и Чужбина.

Пещера Ухловица е само на 37 км от Пампорово. Датира от 1967 година и е открита от Георги и Димитър Райчеви. В нея могат да се видят хеликтити и коралити запазили своята красота и история векове наред. Всичко това прелива във вълшебството на седем чудни езера, които омайват посетителите.

Бачковският манастир, също е недалеч от Пампорово. Разположен в долината на Чепеларска река и по пътя към Асеновград и до Смолян. Сам по себе си той е манастир с впечатляваща природа и хълмове, а вътре неповторим стенописи и икони. Сред най-величествените е “Страшният съд”. За най-голяма гордост на манастира е иконата на Богородица.

Чудните мостове са сред феномени на природата в Родопите. Разполагат се на около 5 км от село Забърдо. На вид са като пещера, покрай която минава река Дълбок дол. От срутването и днес там са се оформили чудни приказни картини отрупани с мрамор.

Понеделник, 19 Ноември 2012 22:21

Почивка в българските планини

Написана от

България изобилства с едно от най-желаните природни богатства – планините. Искате да изкарате няколко страхотни дни сред природата в приятелска компания далеч от шума и мръсния въздух на забързания град. Искате да се потопите в една непринудена и непредирчива природна среда и за миг да забравите за проблемите си. Планината е точното място, което не само ще възстанови сетивата и ще върне силите ви, но ще ви зареди с множество положителна енергия и ще ви държи будни до следващата такава почивка.

Планините на България са така истински, чисти и девствени. Тяхната същност представляват огромен интерес и привличат множество посетители от различни краища на света. Предоставят се десетки възможности за няколко страхотни почивни дни сред планината. България е богата на планини и планински курорти, които дават множество възможности за съчетаване на един притаен уикенд или по-дълга почивка сред тишина, спокойствие, чистота и планинска хармония. Красотата на природата по тези места е неописуема, разнообразието от животински и растителен свят огромно, а възможностите за забавления и спортове безброй. Българските планини като Стара планина, Рила, Родопи, и Пирин привличат вниманието на туристите от много други страни.

Големи и известни курорти са Боровец, Пампорово, Чепеларе, Витоша, Банско. Във всеки един от тях посетителите ще се чувстват добре, а висококачествени услуги са на реални и достъпни цени. Топло посрещане и уютна атмосфера се предлагат във всеки един от Българските курорти.

Страхотно разнообразие от зимни спортове, както за начинаещи, така и за по-опитните се на разположение във всеки ски комплекс.  

Освен гамата от ски спортове, може да релаксирате в приятната обстановка от спа процедури, закрити басейни, да обходите заведенията и всички атракции, които предлагат курортите.

За авантюристите планината крие множество предизвикателства. Разходките из планината, изкачването на върховете и още много от това, което ще направи почивката ви вълнуваща и неповторима.