ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Понеделник, 19 Ноември 2012 22:11

Пловдивска палитра от места за посещения

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Пловдив е сред най-старите градове не само в България, но и  Европа. Наричан е през годините с много имена, някои от които са Евмолпия, Пълдин, Тримонциум, Филипопол. В него винаги са живели народи още през VI хил. пр. Хр. От тук идва и наречието му "Вечният град на България".

Решили сте да изкарате няколко дни в Пловдив града на тепетата и не само. Тук в този многохиляден център на южна България може да се полюбувате на множество места и забележителности в града и околията му уникални и интересни по своята същност.

Тук се намира Римския Амфитеатър, разположен в самия център на града до югозападния склон Джамбаз тепе и Таксим тепе до стария град. 
Конструкцията на старинната постройка датира от II век от н.е. от времето на римския император Траян. Амфи-Театърът. Историята разказва за неговото разрушаване по времето на хуните и реконструкцията му в наши дни. Изящната антична постройка има невероятна акустика и уникална архитектура.

В стария град може да се проследи целия период на развитие на жилищата от възрожденско време. Старинните къщи са съхранили късче от българската планинска къщурка с несиметричност, чардаци и декоративна украса. 

В сърцевината на Пловдив се намира и Античният стадион на Филипопол, разположен под главната артерия за пешеходци в Пловдив. Най-северната му част е откъм площад Джумая. От там може да се слезе към подземната част.

Много са и природните забележителност, които привличат редица туристи от всички краища на България. Ето и някои от местностите, които могат да се обходят на длъж и на шир:

Природна забележителност “Фосилни находки”, включва находки от землищата на селата в близост до Пловдив като Поповица, Богданци, Ахматово, Бяла река и Православен,  Селци Езерово.

Природна забележителност “Младежки хълм”;

Природна забележителност “Данов хълм”;

Природна забележителност “Хълм на освободителите”.

След една обиколка из Пловдив и региона всеки турист би останал опиянен от природните красоти, многовековната история и динамиката на един съвременен български град. Зареден с много положителни емоции туриста стъпил един път по тези места отново ще се връща в Пловдив. 

Прочетена 2618 пъти
Още в тази категория: Древен и вечен град Пловдив »