ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Пловдив

Пловдив (2)

Събота, 05 Юли 2014 18:15

Древен и вечен град Пловдив

Написана от

В случай, че обичате историята и по-конкретно древните, антични неща, то няма как да не ви допадне идеята за посещение, екскурзия или почивка в Пловдив. Един не само добре запазен град, но и място на култура, съвремие,. Модернизъм. Град, който винаги омайва и изненадва своите гости, правейки силно впечатление.

За гостоприемството на Пловдив допринасят и подредената и ведра обстановка. Започвайки от самия център на града. Неповторим градски парк, създаден в годините след Освобождението. Самият той се разполага над някогашен турски гробищен парк, а от всички страни е обкръжен от трите хълма известни като Сахат, Джендем и Бунарджик. Днес паркът в Пловдив се е превърнал в любимо място на местните, а за красотата и уникалността му допринасят редки растителни видове и преминаващата река Марица.

Значима е и ролята на Пловдив не само от историческа позиция, но и като икономически и европейски град на страната. Тук се организира всяка година Пловдивски Международен Панаир и с това града е домакин на множество изложби и форуми по всяко време от годината.

Древният и вечен град Пловдив има куп неща, които може да покаже. Тук се намира Хисар капия, която представлява порта със старинните крепостни стени Филипопол. Днес тя е сред забележителните места на Пловдив.

Настоящата капия е създадена през 11-ти и 13-ти век, а някои данни свидетелстват за периода по римско време. Днес портата се свързва с един от трите входа водещи към сърцевината на града и към местността Трихълмието.

Историята на първата порта съществува от 3 век пр.н.е. Тя разказва за нашествието, след което стените й са реставрирани. Предполага се дори, че към портата е имало цял комплекс и казарми, а към тях водела улица. Дъ;жината на последната задминавала 10 м и била украсена с елементи от коринтски стил. По цялата й дължина имало тротоари.

Хисар капия днес свидетелства за своето далечно минало, само, чрез останките си. В района на Хисаркапия за масивни основи на днешните възрожденски къщи са били ползвани и стари зидове от някогашните стени.

От това място, както и от събраните като цяло впечатления за град Пловдив, туриста си тръгва изпълнен с красиви спомени, старинни гледки и съвременни емоции.

Понеделник, 19 Ноември 2012 22:11

Пловдивска палитра от места за посещения

Написана от

Пловдив е сред най-старите градове не само в България, но и  Европа. Наричан е през годините с много имена, някои от които са Евмолпия, Пълдин, Тримонциум, Филипопол. В него винаги са живели народи още през VI хил. пр. Хр. От тук идва и наречието му "Вечният град на България".

Решили сте да изкарате няколко дни в Пловдив града на тепетата и не само. Тук в този многохиляден център на южна България може да се полюбувате на множество места и забележителности в града и околията му уникални и интересни по своята същност.

Тук се намира Римския Амфитеатър, разположен в самия център на града до югозападния склон Джамбаз тепе и Таксим тепе до стария град. 
Конструкцията на старинната постройка датира от II век от н.е. от времето на римския император Траян. Амфи-Театърът. Историята разказва за неговото разрушаване по времето на хуните и реконструкцията му в наши дни. Изящната антична постройка има невероятна акустика и уникална архитектура.

В стария град може да се проследи целия период на развитие на жилищата от възрожденско време. Старинните къщи са съхранили късче от българската планинска къщурка с несиметричност, чардаци и декоративна украса. 

В сърцевината на Пловдив се намира и Античният стадион на Филипопол, разположен под главната артерия за пешеходци в Пловдив. Най-северната му част е откъм площад Джумая. От там може да се слезе към подземната част.

Много са и природните забележителност, които привличат редица туристи от всички краища на България. Ето и някои от местностите, които могат да се обходят на длъж и на шир:

Природна забележителност “Фосилни находки”, включва находки от землищата на селата в близост до Пловдив като Поповица, Богданци, Ахматово, Бяла река и Православен,  Селци Езерово.

Природна забележителност “Младежки хълм”;

Природна забележителност “Данов хълм”;

Природна забележителност “Хълм на освободителите”.

След една обиколка из Пловдив и региона всеки турист би останал опиянен от природните красоти, многовековната история и динамиката на един съвременен български град. Зареден с много положителни емоции туриста стъпил един път по тези места отново ще се връща в Пловдив.