ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Понеделник, 07 Юли 2014 13:54

Отбивка в Димитровград

Написана от

В започналия горещ сезон времето за пътувания и разходки из страната предлага изобилие от възможности. Освен морските и планински курорти, които така примамливо ни подканят има места, за които винаги трябва да остава време.

Дали на път за морето или на връщане от планински курорт, отбийте се в Димитровград, за да научите нещо и за неговата култура, традиции, история.

Скътан в Източните Родопи, Димитровград се откроява с привлекателни романтични неща от миналото на фона на цялата европейска палитра.

Окъпан в множество природни и културни красоти града представя своите големи паркове. Историята му разказва за участието в световна изложба на изкуствата за паркове, проведена през 1961 г. Носи името на пета Пеньо Пенев, градския парк в Димитровград днес е един от символите на това място. В него могат да се видят 92 вида храсти, цветя и дървета, причудливи фонтани и водни каскади.

Не по-малка гордост за града е и градската библиотека. Тя носи името на поета и се е превърнала в символ на Димитровград. След 1970 г. на това място на четно лято се провеждат събития около поезията на Димитровград и се връчва Национална литература „Пеньо Пенев“.

Димитровград чества своята годишнина на 2-ри септември , а от 1947 г. е признат за първият социалистически град. В създаването му имат дело млади хора от 963 населени места, а това го превръща в открит музей за социализма. В онези години романтика и всеотдайност изградили символиката на отминалата епоха и белязали мечтите на цяло поколение.

Градоустройственият план на Димитровград е впечатляващ за времето си. Ефектно фасадно покритие, фугиране на колонадите, каменни облицовки, аркадни пешеходни пътеки.

Днес Димитровград е архитектурно наследство за страната и го нарежда в списъка с европейски културни и исторически места за разглеждане.

Всяка сграда в Димитровград е построена в стил неокласицизъм.

Дом музей на Пеньо Пенев съдържа колекция от 1200 писма на поета, негови лични сувенири и вещи. Пенев прекарва 10 години от живота си на това място и там създава едни от най-прекрасните си творби. Историята и живота на видния автор отбелязват и трагични моменти, а най-разтърсващият факт е, че именно тук почива Пеньо Пенев на 28 години.

През 1951 г бива създаден Музей на социалистическото строителство, а в 1998 г. Исторически музей Димитровград. В него се съхраняват архиви и униформата на Пенчо Кубадински, ръководителя на бригадно движение през отминалата епоха.

Димитровград се разполага на 220 км. от столицата София и само на 18 км. от гад Хасково. През него се пресичат първокласни пътни артерии свързващи всяка точка на страната. Запада с Пловдив и София; Изтока със Свиленград; Севера с Русе и Стара Загора, а на юг Кърджали. В такъв случай на, където и да пътувате, винаги има възможност да се отбиете и да разгледате Димитровград.

Понеделник, 07 Юли 2014 12:37

5 чудни места в курорт Боровец

Написана от

Всеки, който стъпи веднъж по земите на южна България и се докосне до дивата, чиста и необятна красота на планини като Рила, Пирин и Родопи, няма как да не се връща отново и отново.

Сред неповторимите места за настаняване, гордо в списъка се нарежда курорта Боровец. В близост има множество места с природно, културни и историческо значение. Ето и пет от тях:

Връх Мусала – това е най-високият връх в страната ни. Той достига величествените 1925 м и се извисява от самата Рила планина. Връх Мусала е един от 100-те национални туристически обекта, а местонахождението му от Боровец, го прави много предпочитано и посещавано място. На самият връх е издигната метеорологична станция от Националния институт към Банпо хидрология и метеорология. До самият връх може да се стигне, чрез 10 км. пътека или с помощта на кабинков лифт. Там величествено и красиво се простира местността Ястребец. От самата хижа Мусала, до която се достига и пеша, може да се вземе и печат.

Седемте Рилски езера – намират се в Рила и по-конкретно в северната зона от нея, на 2500 м. височина над морското равнище. Те са няколко езера с ледници и са разположени по самия склон под вид на стъпаловидна структура. Седемте езера на Рила са също една от забележителностите с национално значение.

Рила планина – е живописна и неподправена. Тя е планина с най-високи била на Балканския полуостров, а на територията й се намира Рилския манастир и парк Рила, както и още доста други забележителности. Местността е отрупана с китни малки селца радващи с уют и топла атмосфера.

Дворец "Царска Бистрица" – датира от края на IX век. Представлява сграда на велики владетелите от Третото Българско Царство. Сред тях са Борис III и Фердинанд I, а тогава сградата е била и двореци ловна хижа в нея витае възрожденски стил от българското минало.

Дворец "Ситняково" и Дворец "Саръгьол" са дървени постройки, Те също са били ползвани като ловни хижи в миналото.

Курорта Боровец има още много места, които може да разкрие на своите гости, а магията и опиянението от една почивка там, обещават индивидуалност и хармония.

Понеделник, 07 Юли 2014 12:13

Забележителности в ски курорт Банско

Написана от

Съществуват места из страната България, където красотата е скрита под земни скални образования, планински хълмове или затворени местности. Някъде там около курорта на Банско има десетки такива величествени и будещи интереса на гостите забележителности. Всяка от тях пази своята вековна история, напомня за миналото си, живеейки и предавайки частица от него в настоящето.

В някои от неповторимите паметници, музеи и исторически места на Банско са скрити част от богатствата в списъка на Стоте национални туристически обекта. Сред тях достойно се вписват:

Музей „Неофрит Рилски“ – известен още като музеен комплекс „Банско“, или Белинова къща, тя е съхранила архитектура и носи живота и миналото на видния Неофрит Рилски. В нея се намира и помества най-значими културно-исторически забележителности от целия град.

Велянова къща – това място е прието за Образец на възрожденска архитектура. То съществува от XIXв., а в него могат да се разгледат неповторими по същността си дърворезби и стенописи от зографа Велян Огнев.

Музей "Никола Вапцаров" - Забележителност е дома музей „Никола Вапцаров“. И днес на това място, във вътрешността посетителите могат да видят дух, бит и частици от живота на видния българин.

Църква "Св.Троица" – това свещено място е идеално за привържениците на поклоннически туризъм. То датира от 1835 г и навява за миналото на нацията ни, а неговите стенописи, дърворезби, архитектурни решения, както и всякакви творби силно припомнят за миналото. В двора на църквата се намира кула-камбанария, с височина от 29,50 м. Върху нея има часовник, който е като градски такъв за църковната камбанария.

Иконостасът на църква „Света Богородица“ също не е за подминаване. Той е реставрирана в XVIII в.

Иконна постоянна изложба "Банска художествена школа“ – е представяна в най-старата сграда на Банско и е смятана за Риолски метох. Той съществува от 1749 г. и в него по всяко време на годината се представя иконна изложба.

Сред местата, които не са за пропускане в Банско е още Буйновата старинна къща, Сирелещовата старинна къща на Паисий Хилендарски.

Всяко една сграда-паметник, може да пренесе миналото, сътворявайки уникална обстановка, автентичен интериор и благодарение на десетките предмети там да съхрани българска история.

Едва ли мечтаете единствено да се доберете до хотела в слънчевия курорт, в който сте избрали да почивате това лято и с това да разрешите седем или десет дневната почивка. Слънчев бряг, както всеки друг курорт предлагат множество развлечения, места за разглеждане и уникални исторически забележителности.

Курорт Слънчев бряг не се свързва единствено със златния пясък и топлите морски бризове. На това място туриста ще остане приятно очарован, от възможностите, които се предоставят. Дори онези, които са пристрастени към лукса и разкоша, Слънчев бряг ще предложи вълнуваща разходка из древна Месамврия. Тази местност се намира между двата популярни курорта Несебър и Слънчев бряг и датира от Бронзовата ера, а наред с това, тя и до днес пази своята три хилядолетна история.

И като заговорихме за съседния морски курорт Несебър не е за пропускане да споменем, че на разположение е археологически музей. В него се съхраняват паметници на културата датиращи от миналото до наши дни.

Сред уникалните и неповторими исторически забележителности е Етнографски музей известен под името къщата на Москояни. Нейната история започва от Възрождението и е сред уникалните архитектурни забележителности в самия Несебър и из околността на курорта Слънчев бряг.

Уникални и неповторими по своята същност са крепостните стени на град Несебър. Някога в миналото те вършели роля наедно с морските води като преграда срещу нападения и нашествия. Реставрация, разкопки и консервация са превърнали тази ограда днес в паметник от миналото съхранен и до наши дни.

Необясним интерес по тези черноморски курорти буди и Архитектурно-исторически резерват и археологически музей. Той е един от обектите признати за национално наследство и се отнася към подбора направен от БТС.

Ранно византийски терми в Несебър са запазени от миналото. Те представляват бани, които били снабдявани с води от подземни извори и водопади.

В двата съседни курорта Несебър и Слънчев бряг могат да се видят и немалко къщи на Възраждането, построени от края на 18-ти и 19-ти век, всяка от тях навява по малко за българското Възраждане.

Тук се пазят и базиликите в Несебър, които са сред първите от 313 година създадени в Римската империя.

 

Древни градове, разположени на лазурни слънчеви Черноморски брегове. Множество антични крепостни стени, старинни сгради, паметници останали в наследство и съхранили минало. Всичко това е само частица от онова, до което може да се докосне съвременния турист посещавайки Слънчев бряг и местността му.

Започвайки една вълнуваща лятна обиколка от Северната част на нашето Черноморие и слизайки към средните и южни зони на Източна България тук могат да се видят голям набори паметни места, древни останки от антични градове не малко национални обекта и забележителности.

Да вземем под внимание Несебър, който може да отведе до древна Месамбрия. Нейната история започва в средновековните години, а слави града Несебър. В тази част се намира един от 100-те национални обекта с туристическо и културно значение - археологически резерват. Той се разполага и на 27 км. от курорта Слънчев бряг.

Продължавайки към все по-топлите части на нашето Черноморие, може да се потопим в магията на друг голям морски град Бургас. В град Малко Търново госта може да посети Исторически музей и „Петрова нива“ , историческа местност. Втората се намира в наситената на исторически и културни паметници зони – Югоизточна България. В нея свидетелстват годините на Преображение и конкретно периода от 11 до 13, 06 м. през 1903 г.

Продължавайки към друг морски град Созопол, още един от античните по Черно море, посетителя може да усети духа на древните гърци. Тук се намира колония Аполония и археологически музей. Последният пази своята хилядолетна история и с това заслужава призванието и почестта си да бъде избран измежду един от Стоте национални туристически обекта. Сбирката му се състои от археология и християнско изкуство.

Днес музеят се поместват всестранни данни и артефакти от самото създаване на този град до наши дни.

Друга дестинация в този ред може да е музеят на солта, находящ се в град Поморие. Той е единствено по рода си такова място, а в него със стотици години са съхранявани солниците за цяла Източна Европа. Днес от тези соли се добива, т.нар. „бяло злато”.

 

Понеделник, 07 Юли 2014 11:29

Впечатляващият Свети Влас

Написана от

Фин, ситен и златист пясък, морски бриз и много разкош. Да, това е първото, с което Свети Влас грабва туриста, но наред с природните му дадености, за авторитета, който има това курортно морско градче свидетелстват още редица факти. Започваме от туристическите места, които събуждат най-силно интереса на малки и големи, а те са:

В околността на Свети Влас и само на броени километри от Несебър се редят поредица от пясъчни дюни, а те са истински феномен за невиждалите такива. Крехкост на природата, придружена с голяма доза красота и навяваща за природна стихия, тези дюни могат да са муза за много творци. Цялата пясъчна флора се простира на площ от 10 хектара.

Какво може да зърне посетителя в Свети Влас?

Известни като пясъчна лилия, наричана с латинското Pancratiummaritimum, тук се намират уникални по своята същност красиви листни растение от декоративен вид. Те се отнасят към семейство кокичеви, бели са на цвят и силно уханни. Цъфтят през целия летен сезон, а това кара гостите да се любуват на такова творение на природата.

Не по-малко атрактивен вид е и Равенскиериантус, известен с латинското Erianthusravennae. Той представлява трева достигаща до два метра, с прекрасни листа под форма на панделка и сребриста бяла същност на цвета. Расте именно по споменатите пясъчните дюни и е вписана в Червената книга на България.

Сред рядко срещаните морски растителни видове се нарежда и Морски ветрогон, познат като Eringiummaritimum. Неговите листа са светлосини и сиви. Неповторимо цвете е и Морски ранилист, популярно и като Stachysmaritima. То представлява рядко растение, което може да се види в месеците между май и до август.

Към Свети Влас има няколко защитени зони, които пазят своята автентичност и природен свят. Такива са:

Местност Иракли – тя се намира около село Емона, на 20 км от Свети Влас. Числи се като защитена местност и съхранява множество морски и горски видове, които са вписани в Червената книга. Около местността Иракли се намира и нос Емине, в която се пазят останки от крепостта Емона и средновековен манастир.

Местността Калината се разполага на 10 км. на запас от Свети Влас и покрай селата Тънково и Кошарица. Тя е убежище за много животински видове и птици.

Местността Корията е единствена по рода си и област, където могат да се зърнат вековна лонгозна гора и видове като дъб, ясен и бряст. Разположена е на 16 км на север от Каблешково.

Понеделник, 07 Юли 2014 11:17

Планувана почивка на Свети Влас

Написана от

Сезонът, в който всеки се зарежда с частица вдъхновение и енергия, за да планува своята лятна почивка е точният момент, за това предложение.

Морски курорт Свети Влас е като стартова точка отвеждаща към поредица от забележителност из местността. Той може да предложи от всичко онова, което би желал съвременния номад.

В близост с модерния Свети Влас се намира старият град на Несебър, който пленява туриста с чара и магията на своите калдъръмени улички. В тази част се намира и архитектурен и археологически резерват, датиращ от 1956 г. и станал част от обекти на ЮНЕСКО.

Недалеч от Свети Влас е още един популярен български курорт, носещ името Созопол. Той се слави със своите 180 созополски къщи, всяка, от които е запазила автентичност от XVIII век и XIX век. Тук не липсват тесни и къси улички, виещи се като нишки и носещи романтичността и магия от Стария град. Пространствата са неголеми и лесно могат да бъдат изминати дори пеш.

Само на 12 км на юг от Созопол се разполага резерват Ропотамо. Магията на река Ропотамо се подсилва от лонгозна гора и уникално красиви водни лилии. В тази част може да се наеме лодка, да организира пикник или да се разпусне в неповторима обстановка на някой ресторант.

Не убягва от погледа на вечния търсач на красоти великолепието на Странджа планина. Тя прелива от дива природа и свеж въздух, вековни гори, пещери и скални образувания. Разполага се на 120 минути път от Свети Влас.

Интерес буди и манастир Аладжа. Той представлява изсечен в скали местност, която се разполага на 14 км от морската столица Варна. През XIII век е бил паметник на отвесни сарматски варовици разполагащи се на височина от 40 метра. За да се достигне до него от Свети Влас, трябва да се върви в посока север и на около 60 минути.

Само на два часа път с автомобил от Свети Влас се намира и уникалният Балчик. Той изумява гостите си от цял свят със своята неповторима ботаническа градина, която също е една от 100-те забележителности с национално и туристическо значение. В нея се съхранява втората кактусова колекция позната за света. Архитектурно-парковият комплекс “Дворецът” е храма на Кибела.

Неделя, 06 Юли 2014 16:04

Привлекателността на Созопол

Написана от

Ако държите подобаващо на българските красоти, съчетание от природни и исторически забележителности, подправени от култура и сценична треска идваща от настоящето променливо време, то Созопол е едно от местата, където всеки трябва да се спрете в разгара на идващото лято.

Това място може да предложи идеални условия за почивка. Намира се на южно от Бургас и от три страни е заобиколен от море, Созопол е курортен град, който създава усещане за истинска, неподправена и чиста нотка, парче земята наобиколено от много вода.

На това място туристите могат да се насладят и да се потопят в истинска магия и разкош, луксозни условия и отмора сред многообразие от впечатляващи места.

Град Созопол се разделя на 2 части. Старият Созопол предоставя възможност за вълнуваща гледка и незабравими мигове по десетки калдъръмени улички, сякаш преплитащи се в майсторско плетиво. На фона на тях като малки фини нишки изпъкват старинни къщи, създадени от XIX век. Созопол е богат на църкви и параклиси. Той пленява и очарова, а по този начин се превръща в желана дестинация за лятна отмора. Старият Созопол напомня за отминалото, представяйки една автентична романтика идваща от самото рибарското селце с 3 плажа.

Сред забележителностите в Созопол се откроява църквата „Света Богородица“, която е създадена от XVII-ти век. Недалеч от нея е археологически музей на Аполония. В него могат да се видят старини и каменни котви, амфори, старинен кораб и всичко напомнящо за епохата на древни гърци и финикийци.

И все пак Созопол не се състои само от античност, мит и легенди, в него могат да се зърнат и опитат десетки съвременни, модерни и луксозни неща. Хиляди са и забавленията, който ще предложи града за днешния турист. На фона на всичко останало, наред с прелестта на природните красоти и уникалността на миналото, това е град, който винаги е готов да разказва своите интересни истории. Избирайки морската дестинация Созопол всеки си запазва правото да се връща на това едновременно модерни и автентично място отново и отново. Дори слънчевите Златни пясъци, Слънчев бряг или Свети Влас не са способни да засенчат красотата на Стария-Нов Созопол.

Неделя, 06 Юли 2014 15:34

Обзор курорта с най-дълга плажна ивица

Написана от

Очарованието и сантиментализма, които обземат посетителя в едно неголямо морско курортче, могат да се почувстват само в Обзор. Десетилетия наред това място е посрещало и изпращало своите гости и винаги е с широко отворени врати за всеки нов посетител, решил да летува в тази част на българското Черноморие.

Главно курорт Обзор се слави с най-дългата плажна ивица и близостта си със Стара планина. Недалеч от самия морски град се намира и един минерален извор. Десетки години това място е било повече от привлекателно за хора от различни прослоици в обществото, хора от отдалечени точки на страната. Обзор се разполага на стратегически разумно и изключително удобно място, намиращо се между два от най-големите морски града Бургас и Варна и само на 20 километра от тях са границите му с Несебър и Слънчев бряг.

На фона на цялата романтика и автентичност, Обзор винаги е изумявал посетителите си с три уникални обекта, това са:

Средновековна крепост Козяк, която се простира на 3 километра от града в посока Запад. Те се намира точно в местността Калето. За нея самата се смята, че се е състои от две части. Някога в ХІХ в. била посещавана от гемии, малки кораби предвид факта, че брегът бил трудно достъпен.

Друга впечатляваща забележителност в Обзор е Нос Емине познат и като Емона. Той представлява скалиста местност, разположена в южната зона на Стара планина. На височина достига 60 метра и се внася навътре в морето, където от нея са останали само останки на средновековна крепост и църква. Около тях се простира и Фара, с неговата 130 годишна история.

Недалеч от курорт Обзор е и село Емона. То е разположено в северозападна част от нос Емине и само на 2 км. разстояние. Историята разказва, че някога е било родното място на тракийският цар Рез. В селото и днес има едва 23-ма души.

И след като обиколи околността съвременния номад ще реши да се разходи из самия Обзор, а той от своя страна има какво да предложи. Тук се намира Музея на Обзор, в който са поставени останките на храма Юпитер и други археологически находки. Недалеч е и местност „Камъните“. Интересна и неповторима по вид е Първомайската поляна, която пресъздава истинска тишина и уединение. Около нея се намира и прекрасна чешма с лековита вода.

В самия център на Обзор има фонтан с изписани всички имена на града. Те са съпроводени от часовникова кула създадена по съвременна архитектура.

Не по-малко автентична и уникална е крепостната стена с 6 м. дебелина. Недалеч от Обзор се намира местност Кале, известна като Козяк. Някога крепостта е стигала до Белград, започвайки от Обзор, днес всичко това е нещо, което остава красив спомен у посетителя.

 

Неделя, 06 Юли 2014 15:29

Девин - крепост и още

Написана от

Град Девин винаги е събуждал едно необяснимо усещане за природна красота, неподправена картина, възможности за множество забележителни, насред с тайнствени и спиращи дъха места. В този край могат да се зърнат екзотични растителни видове и богат свят от животни. Не малко са и тайнствените пещери, причудливи скални образования, скални форми, ждрела и други феномени.

Градът Девин е прочут и с много минерални извори, богати на чисти и лековити води, съхранили културно и историческо наследство паметници на културата. В региона е осяно с такива от национално и археологическо значение, някои, от които идващи от тракийската епоха. Сред многообразието им са могили, некрополи и крепостни стени. В тази част се намират:

Крепост Турла – разполага се на самия връх и датира от Х в. Въпреки местоположението си до нея достига водоснабдяване. Историята й разказва, че по турско робство паднала, само заради едно магаре, което мюсюлманите държали жадно и хранели само със сол. Така то прокопало тръбите на крепостта и оставило укреплението без вода. Обитателите били принудени да се предадат. Днес на това място могат да се видят стъпаловидните тераси и крепостните врати, скалисти склонове обрасли с трева и елови гори.

Крепостта Градище е уникална и единствена по вида си  римска крепост. Цялата местност е подсилена от оградена стена и кули, както и една базилика. Построена е с военна цел, а през късната античност между ІІІ - ІV в. и след новата ера е служела за защита на провинциите. Днес крепостта е туристически обект с голямо значение. През 80-те години е реставрирана.

Крепост Беаднос - е сравнително по-малка и наподобява феодален замък. Днес крепостните й стени са напълно разрушени и достигат едва височина от 1-н метър.

Крепост – Девин, известна като "Калето" се намира до самия град Девин.

Интерес будят по тези места и множество забележителни постройки за поклоннически туризъм. Сред тях са параклиси и църкви, все места за пречистване и уединение.

Девин предлага и немалко еко пътеки и маршрути, от и до местност "Струилица", Триградското ждрело, Ягодинската пещера, Римския Кемеров мост и други.

Девинския край е така безграничен и предлагат много развлечения и приказни обекти, девствени гори, бистри ручей и реки, пълни с риба, прохладни пещери, планински потоци, природни феномени, културни и архитектурни паметници. Всички те са като цялостна мозайка от огромна пъстра картина на най-добрия майстор художник.

Неделя, 06 Юли 2014 14:56

Впечатляващи картини от Златоград

Написана от

Един неголям град в Родопи планина, носи името Златоград. Той се намира близо до град Смолян и само на 2 км от Гърция.

В сърцето на красивото българско кътче е една от 100-те национални туристически зони признати от БТС - етнографски ареален комплекс „Златоград“. Той е музей разполагащ се на открито, който представлява една немалка част от живот на града. Към комплекса се включват етнографски музей, работилници на занаятчии и експозиция направени с водни съоръжения.

Една разходка из националният обект може да започне от комплекса на самия музей и да продължи нататък. Музеят представлява археологическа сбирка, от прехраната на местното население, колекции от носии, различни накити и всякакъв инвентар и експозиции.

Разходка из ареален комплекс „Златоград“ може да продължава към занаятчийските работилници, които ще събудят интереса на всеки решил да ги зърне и да си тръгне от това място с уникален сувенир за спомен. Работилниците пресъздават уникални по рода си изделия. Сред правещите огромно впечатление на чужденците са:

Шивашка работилница известна още като терзийската работилница. Тя представя на гостите занаят под формата на интересни колекции от фотоси, ютии, шевни машини, ножици и аршини.

За друга наричана гайтанджийската работилница машините представляват плетене на гайтани. Последните представляват шнурове от вълна, използвани по-късно за украса по дрехите.

Трети вид работилница е сарашка работилница. Тя се състои от три разновидности на занаята, сред които седларство, хамутчийство и тапицерство.

Съществува и ножарска работилница, от която може да се създаде представят и видят всякакви хладни оръжия и целият процес на производство. В златарския дюкян към нея може да се разгледа сбирка от кристали и руди на Златоград.

Медникарска работилница представя изобилието на медни съдове резбарски изделия от дърво и други.

Сред атракциите в етнографския комплекс са водни съоръжения – три на брой. Те са съответно - воденица, валявица и тепавица. Първите се използват за пране, обработка и тепавица на тъкани от вълна, а воденицата служи да мели брашно.

В околността на градчето Златоград може да се усети естественият дух на природата. Недалеч от него се намират скални образования с причудливи форми.

На връх Костадин има съграден малък параклис, съществуващ от 2006 г. Построен е в чест на българи и гърци.

 

Страница 1 от 4