ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Понеделник, 07 Юли 2014 11:29

Впечатляващият Свети Влас

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Фин, ситен и златист пясък, морски бриз и много разкош. Да, това е първото, с което Свети Влас грабва туриста, но наред с природните му дадености, за авторитета, който има това курортно морско градче свидетелстват още редица факти. Започваме от туристическите места, които събуждат най-силно интереса на малки и големи, а те са:

В околността на Свети Влас и само на броени километри от Несебър се редят поредица от пясъчни дюни, а те са истински феномен за невиждалите такива. Крехкост на природата, придружена с голяма доза красота и навяваща за природна стихия, тези дюни могат да са муза за много творци. Цялата пясъчна флора се простира на площ от 10 хектара.

Какво може да зърне посетителя в Свети Влас?

Известни като пясъчна лилия, наричана с латинското Pancratiummaritimum, тук се намират уникални по своята същност красиви листни растение от декоративен вид. Те се отнасят към семейство кокичеви, бели са на цвят и силно уханни. Цъфтят през целия летен сезон, а това кара гостите да се любуват на такова творение на природата.

Не по-малко атрактивен вид е и Равенскиериантус, известен с латинското Erianthusravennae. Той представлява трева достигаща до два метра, с прекрасни листа под форма на панделка и сребриста бяла същност на цвета. Расте именно по споменатите пясъчните дюни и е вписана в Червената книга на България.

Сред рядко срещаните морски растителни видове се нарежда и Морски ветрогон, познат като Eringiummaritimum. Неговите листа са светлосини и сиви. Неповторимо цвете е и Морски ранилист, популярно и като Stachysmaritima. То представлява рядко растение, което може да се види в месеците между май и до август.

Към Свети Влас има няколко защитени зони, които пазят своята автентичност и природен свят. Такива са:

Местност Иракли – тя се намира около село Емона, на 20 км от Свети Влас. Числи се като защитена местност и съхранява множество морски и горски видове, които са вписани в Червената книга. Около местността Иракли се намира и нос Емине, в която се пазят останки от крепостта Емона и средновековен манастир.

Местността Калината се разполага на 10 км. на запас от Свети Влас и покрай селата Тънково и Кошарица. Тя е убежище за много животински видове и птици.

Местността Корията е единствена по рода си и област, където могат да се зърнат вековна лонгозна гора и видове като дъб, ясен и бряст. Разположена е на 16 км на север от Каблешково.

Прочетена 919 пъти Последно променена в Понеделник, 07 Юли 2014 13:22
Още в тази категория: « Девин - крепост и още