ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Неделя, 06 Юли 2014 15:29

Девин - крепост и още

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Град Девин винаги е събуждал едно необяснимо усещане за природна красота, неподправена картина, възможности за множество забележителни, насред с тайнствени и спиращи дъха места. В този край могат да се зърнат екзотични растителни видове и богат свят от животни. Не малко са и тайнствените пещери, причудливи скални образования, скални форми, ждрела и други феномени.

Градът Девин е прочут и с много минерални извори, богати на чисти и лековити води, съхранили културно и историческо наследство паметници на културата. В региона е осяно с такива от национално и археологическо значение, някои, от които идващи от тракийската епоха. Сред многообразието им са могили, некрополи и крепостни стени. В тази част се намират:

Крепост Турла – разполага се на самия връх и датира от Х в. Въпреки местоположението си до нея достига водоснабдяване. Историята й разказва, че по турско робство паднала, само заради едно магаре, което мюсюлманите държали жадно и хранели само със сол. Така то прокопало тръбите на крепостта и оставило укреплението без вода. Обитателите били принудени да се предадат. Днес на това място могат да се видят стъпаловидните тераси и крепостните врати, скалисти склонове обрасли с трева и елови гори.

Крепостта Градище е уникална и единствена по вида си  римска крепост. Цялата местност е подсилена от оградена стена и кули, както и една базилика. Построена е с военна цел, а през късната античност между ІІІ - ІV в. и след новата ера е служела за защита на провинциите. Днес крепостта е туристически обект с голямо значение. През 80-те години е реставрирана.

Крепост Беаднос - е сравнително по-малка и наподобява феодален замък. Днес крепостните й стени са напълно разрушени и достигат едва височина от 1-н метър.

Крепост – Девин, известна като "Калето" се намира до самия град Девин.

Интерес будят по тези места и множество забележителни постройки за поклоннически туризъм. Сред тях са параклиси и църкви, все места за пречистване и уединение.

Девин предлага и немалко еко пътеки и маршрути, от и до местност "Струилица", Триградското ждрело, Ягодинската пещера, Римския Кемеров мост и други.

Девинския край е така безграничен и предлагат много развлечения и приказни обекти, девствени гори, бистри ручей и реки, пълни с риба, прохладни пещери, планински потоци, природни феномени, културни и архитектурни паметници. Всички те са като цялостна мозайка от огромна пъстра картина на най-добрия майстор художник.

Прочетена 910 пъти