ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Вторник, 01 Юли 2014 19:10

10 забележителности в България, които не са така популярни

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Из територията на родината ни има множество културни и исторически места с национално и туристическо значение. Съществуват и такива, които не са така познати масово сред почитателите на културни и природни феномени. Именно затова избрахме да се насочим на там и да научи нещо ново.

Водопади Скокове и местността Злостен. Намират се около град Котел. Представляват красива местност с феноменална природа. В тази част се разполагат най-чудните пещери и два приказни водопада известни като – Синия вир и Скоковете. Те са част от Медвенска река и са защитени обекти с национално значение.

Божият мост се разполага около село Лиляче, на юг от каменистия рид Милин и в Западната част на Предбалкана. Варовиците от Врачанската могила, са се оформили като карстов район. Недалеч от тях са селата Чирен и Лиляче и моста Божи.

Разбоишки манастир "Св.Троица" мястото е смятано за свято, защото по историите за него се разказва как в XII в. на това място отседнал Светията Сава. От тогава водите тук получили лековити качества.

Град Червен от Средновековието е популярен още през X в. Той е и важно средище за Второто българско царство и резиденция на митрополит Червенския.

Глава Панега се разполага в северната част на Предбалкана и до село Златна Панега. То се образува от две езера в елипсовидна форма.

Манастир "Св.Панталеймон", обидимски се намира само на 3 км от село Обидим, Разложко, а историята му разказва за Димитър Клечеров, който след странен сън започнал да разкопава недрата. Там намерил кръст от желязо и икона на майка Богородица. Според местните на това място имало манастир и затова го превърнали в обителта.

Телиш е селище от пра епохите. Намира се около Плевен и представлява скулптори на Богини седящи около трон.

Дръстър е крепост в продължение на старинния град Дуросторум. Днес се ползва като култово място преди важни събития.

Пещерата Козарника се намира в град Белоградчик и е на 200 м. дълбочина. Соред откритите в нея находки, става видно, че заселници на целия континент в Европа имало първо в тази част.

Некрополът представлява каменни постройки от ранен енеолит. Сред тях е намерен двуетажен каменен храм от V в. пр. Хр., а покрай него се разполага и най-старият праисторически некропол известен в света.

 

 

Прочетена 805 пъти