ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Вторник, 01 Юли 2014 18:48

Легендите за Нимфеум в България

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Единствен по рода си, известен като Светилище на богинята Афродита и нимфите, носещ духа на Тракия и съхранил се през древността остава Нимфеум в България. Намира се на 14 км. от Димитровград и близо до село Касноково.

Там туриста може да зърне добре съхранените съкровища на Тракия, а светилището се издига над руините на древен култов център. Днес това място има национално значение, а около му протичат карстови извори.

За паметника на културата Нимфеумът в България е утвърден през 1968 г. В него и до днес са запазени надписи на гръцки език, а те са свидетели за преклонението на човека пред богинята Афродита и света на нимфите.

Историята на това чудно място в Източната част на Родопи планина разказва още за римлянина Тит Флавий и Клавдия Монтана, съпругата му. Около лековитите води бил издигнат амфитеатър с лечебна вода и храм за поклонниците. Според преданието Флавий получил тези земи като награда за дългогодишната си служба в Рим. Смята се, че Тит издигнал храм като култ към богинята Афродита, в чест на вярната си любима, която го чакала години наред, докато отбие военната си служба.

Друго предание на Нимфеумът в България разказва за Тит, който се срещнал неочаквано с прекрасна нимфа, а тя на свой ред се опитала да го съблазни. Според поверията мъжете, които зърнели нимфата в очите ослепявали. Неземната красавица пожалила единствено Флавий и му обещала божествено безсмъртие и неземни радости, а поводът бил удивление пред непоколебимостта му пред съблазните да изневери на съпругата си. В резултат на отказа на Фалвий, нимфата се вкаменила.

Днес храма на Афродита в България културен паметник и със значение за науката от 1898 г. Още в минали години местни от село , разкопали около скалите на светилището, за да узнаят, от къде извира водата. Някои от находките и изкопаните камъни послужили за основи в изграждането на пътя към Хасково, училището и църквата в самото селце.

 

Прочетена 875 пъти Последно променена в Събота, 05 Юли 2014 19:35