ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Петък, 27 Юни 2014 10:41

Неповторимостта на Пловдив

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Оказва се, че понякога не е достатъчно само и единствено да разгледаме картата на България, за да изберем дестинация, която да посетим. За да открием един вълнуващ свят от миналото, претворен в настоящето и навяващ за бъдещето, трябва да открием първо такова място. Град Пловдив е доказал своята автентичност, отстоял е независимостта си и признанието, за един от най-красивите и най-големи градове на страната. За да научим нещо повече за „Града на Тепетата“ ви предлагаме кратка разходка из историята, а сами по себе си неговите картини, места и забележителности обещават незабравима почивка на това място.

Забележителностите на Пловдив не бива да се подреждат по значимост, важност, архитектура или уникалност. Те са безспорно сред местата, които са желани за посещаване от множество туристи, фотографи, поети, хора, които търсят спокойствие, уединение и частица от миналото.

Едно такова неповторимо място в Пловдив е Античния театър. Той е създаден през втори век, когато на власт е бил император Траян.

Силни усещания и възхищение буди пловдивският Амфитеатър. Последният е забележителен не единствено, заради архитектурното и историческо значение, но в него бива пресъздадена необяснимата адаптация на населението към културния бит и живот на града. Пловдив е гостоприемен домакин, а в Амфитеатъра в Пловдив се организират множество концерти, театрални постановки, опери, фестивали и т.н.

За съвременния търсач на забележителности Града на Тепетата може да поднесе изобилие от автентични и неповторимо красиви места. Така природата се прелива и представя Трихълмието, около Старият град. В последният някога е създадено и първото селище още в древнотракийския Евмолпия.

Не по-малко атрактивна е и крепостта Небет тепе. Тя се състои от три тепета, всяко от тях със своята уникалност. Имената на тепетата са Таксим, Небет и Джамбаз. Днес те са само туристическа дестинация, но някога са поставили началото на днешен Пловдив.

В Старият Пловдив са съхранени акрополни камъни, възрожденски църкви и старинни пловдивски къщи. Още преди Освобождението в града са били създадени множество православни църкви, в които могат да се видят интересни резбарски и живописни творения. Създадени били и немалко школи от Възраждането, които се пазят и днес. Сред тях могат да се зърнат и реставрирани музей, галерии и паметници на културата всяко от тях пресъздаващо частица от миналото.

 

Прочетена 853 пъти