ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Понеделник, 23 Юни 2014 08:48

Забележителност в Обзор и нос Емине

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

 

Град Обзор се намира в Югозападната зона на България. Той е в съседство с други черноморски курорти като Несебър и град Бургас, недалеч от него е и Бяла.

Обзор е известен и с най-дълги плажни ивици в страната, простиращи се на 8 км.

Курорта Обзор се разполага на Черно море, но и има изглед и пряка близост със Стара планина. Обзор е надарен и с минерален извор. Всичко това прави това място уникално, неповторимо и богато, защото в него има от всички богатства на природата. Тук туриста може да прави своите плажни бани по дългата плажна ивица, гален от морски бриз. Да диша свежестта на планински въздух и да релаксира в лековита минерални води. Какво повече може да е нужно, когато настаняването в курорт Обзор е съпроводено и от много удобства, комфорт и спокойствие.

Разбира се посещенията на морските градове не опират само и единствено до почивка. За туриста има множество възможности за забавления и места за разглеждане. Такива уникални и забележителни места са:

Село Емона, което се намира в северозападната част от самия нос Емине и само на 2 км път. По данни, то е било роден дом за цар Рез на Тракия. Днес в това селце има едва 23 души обитатели.

Силен интерес буди и средновековната крепост Козяк. Тя се намира на 3 км от Обзор и недалеч от Калето местност. В нея има две части. Брегът от към нейната зона е стръмен и някога е била посещавана по-рядко от кораби, а предимно от нея са товарени дърва и кожи.

Третата неповторима забележителност около Обзор е нос Емине, известен още като Емона. Той представлява скалиста зона, находяща се на в Стара планина. Тя е нейна най-южна точка и се врязва с 60 м. в Черно море. Там се намира и фара й, който вече над 100 години показва пътя на плавателните съдове.

За двата носа Емине и Калиакра е известно, че са най-впечатляващи по Българското Черноморие.

Историята разказва, че името на нос Емине идва от древното име на Стара Планина, която се наричала Емон. Предполага се още, че в миналото в тази част на земята, врязана в морето е имало крепост, която също се казвала Емона. Последната била час от система съоръжения, с които били контролирани всички дейности в област Карвуна. Предполага се и, че в тези години по нос Емине е имало манастири и много отшелници. Днес за тях свидетелстват само останки и старото име Палеокастро, значещо Стара Крепост.

Прочетена 821 пъти