ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Неделя, 22 Юни 2014 10:09

Забележителности около Ахтопол

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Една почивка покрай град Ахтопол може да пренареди с нови жизнени сили, да изпълни сетивата с удоволствие и да запази спомени от тези места завинаги.

Градчето е не голямо, но най-южно разположеното по българското Черноморие. То се намира и до границата ни с Турция, а в него посетителите могат да се докоснат до уникална природа, автентичен стил на местни къщички и чистота от близостта му с планината. Град Ахтопол се разпростира върху скалист полуостров и в подножието на Странджа планина. Недалеч от него са Царево и Синеморец, а самият той е част от Природен парк. Само на 4 км. от Ахтопол минава река Велека извира, която се влива в Черно Море. Последната лъкатуши през девствената природа на резерват, което прави изключително красиво всяко нейно местенце. Река Велека се промъква към морето минавайки около пясъчна ивица.

Река Велека печели класацията за най-чиста, красива и романтична река на България. Тя е част от природен парк Странджа и е в съседство с Резовска река.

През 1995 г. планината е приета за природен парк, заради богатата си дива природа. В околността на планината има множество пещери, в които са запазени останки доказващи пребиваването на древни цивилизации в миналото.

През резервата преминава река Младежка, тук се намира пещера Еленина дупка; недалеч от село Бяла вода; неповторима и автентична е и пещера Махарата около село Кости; интерес будят и гробниците от мрамор в местности Пропада и Мишкова нива. В резервата има над 50 вида бозайници и над 260 вида птици. Сам по себе си природен парк Странджа се нарежда на първо място измежду защитените територии в Европа.

Известно е още, че пътя към Южната ни съседка Турция, някога е преминавал покрай реката.

Интересно за местността на поречието на река Велека е и село Кости. В него туристите също са много и често съблазнявани заради автентичния дух и начин на живот. От местните в това селце могат да се видят уникални традиции и нестинарските танци.

Цялата зона на река Велека се характеризира не само с величествена природна красота и съхранени еко условия, но и радващи посетителя завидно спокойствие, романтика и комфорт.

Дори разходка пеш по маршрут Ахтопол, Синеморец и река Велека е неповторимо. То може да предложи развлечение и живописен път.

 

Прочетена 820 пъти