ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Четвъртък, 19 Юни 2014 14:18

Легендата на Орлова чука, Две могили

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

За всеки привърженик на футуристичният стил и уют едно неповторимо и уникално по своята същност място е Орлова чука. То се разполага на 11 км. от Две могили, а по свое му това място е способно да разкаже невероятни истории. Легендата за Орлова чука започва своята история в средата на миналия век. Според преданието стадо овце се изхождало по тези места, водено от своя пастир. В един момент всички овце се струпали на едно място и сякаш подсказали на своя овчар, че точно там име нещо странно и любопитно. Така дошло и името на Орлова чука, около Две могили. Поради оформеният скалист венец на самия вход е обитаван от множество орли. Това място някога било убежище за величествените птици.

Днес всеки турист стъпил в пещерата ще остане пленен и очарован от величествената гледка, която се разкрива. Коридорите на пещера Орлова чука са изваяни от водите, преминавали някога по тези камъни. Днес всеки ще въздъхне, мечтател ски един ден и неговият дом да е така приказно изваян. На това място липсват остри ъгли и ръбове. Няма прави ъгли, а коридорите се реят водейки от едно помещение в друго.

Орлова чука е като изваяна от най-великият майстор, а неин творец е самата природа. Днес посетителите, екскурзианти и туристи само могат да се преклонят и да въздъхнат пред такава земна и в същото време непозната форма на творене.

Оказва се, че такава уютът на подобна обстановка е оценен още от нашите прадеди, които някога са обитавали подобни места. В пещерите, освен праисторическите хора са живели и мечките. По стените на Орлова чука могат да се забележат и леки драскотини останали от остренето на ноктите им.

Няма как да не остане изумен туриста на такова място, а адреналинът неминуемо ще достигне до своята най-връхна точка.

Най-интересното за това място е необятността на пещерата. Орлова чука не е напълно изследвана и до днес, а с това остава само догадка у посетителя й, какво ли още може да представи тя.

Според някои истории, тя минава под река Дунав и достига стремглаво чак до румънският бряг. Дали обаче това е така, може само да гадаем.

Прочетена 837 пъти Последно променена в Четвъртък, 19 Юни 2014 14:42