ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Понеделник, 16 Юни 2014 14:48

Етрополе

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Чували сте може би за Етрополе?! В долината на река Малки Искър са се сгушили история и омайна природа. Всичко това идеално си партнира с природната красота на града.

Тук се разполагат пет църкви, разположени под формата на кръст. Построяването им е уникално, а посещението го прави два пъти по-силно. Църквите в Етрополе са подредени сякаш да бранят и закрилят този край и местното му население от висши сили на злото. За това могат да се чуят какви и не истории, а само туриста може да прецени, в кои от всички да повярва.

За историята на Етрополе може да се научи от възрожденските къщи, които никак не липсват. В тях има множество икони и изделия изработени от местните занаятчии, както и от такива от цялата страна. През XIX в. този район е бил заселен изцяло от занаятчии и в него са се предлагали изделия от над 40 занаята. Днес в една от къщите в Етрополе, туристите могат да разгледат старини предмети и бита на хората от едно време.

Недалеч от град Етрополе се разполага Етрополската планина, богата на букови гори. От нея се спускат чисти и буйни ручей, потоци и водопади. Сред най-впечатляващите е Варовитец, а на не много разстояние от него се намира манастир „Св. Тройца“.

Само на 300 м. от реката се извисява живописен водопад и създава усещане за изумление, че води началото си от така малката рекичка.

В Етрополе и околността се намират и скален масив „Куклите“, а покрай него е разположено и ловно стопанство „Елен“. Стопанството е известно сред местните като „Малка Швейцария“, а в него може да се пояздят коне и да се вкуси магията на природата.

Недалеч от Етрополе се разполага село Бойковец, то е най-голямото находище на брези на Балканският полуостров. Етрополският Балкан и днес по всяко време на годината примамва стотици посетители за почивка в региона си.

 

 

Прочетена 829 пъти