ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Сряда, 11 Юни 2014 08:15

Мостът над река Дунав

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Тази година, за разлика от предни, възможностите за летуване се увеличават. Всичко това е и до голяма степен и на отварянето на вторият мост по Дунав река. Мостът над река Дунав, който свързва Русе и град руският Гюргево, който е по-малък и е удобен път, а с отварянето и на Дунав мост две, нещата станаха още по-практични за всеки тръгнал да пътува и да изкара почивката си в северната ни съседка.

Мостът на Дружбата е символ на двете европейски страни членки. И въпреки многото различи в писменост и език, между тях днес са силно засилени контактите, а това е добра почва за развитие на туризъм между населението им.

И днес всеки, който иска да изкара ваканцията си в Румъния или България може да започне своята екскурзия от прекрасния пейзаж, който се разкрива на самия бряг. В случай, че туриста застане на самия мост и впери поглед към високия бряг гледащ към реката, може да види привлекателността на град Русе. Това сравнително голямо градче по поречието на Дунава носи и названието „малката Виена“. Приятна и увлекателна обещава да е разходка из улиците, която разкрива очарователна архитектура и множество стилове, заимствани от Западна Европа, сред които са арт нову, рококо и барок. Всички те са наследство от годините на XIX и XX век.

Туризма и възможностите за такъв, от другия бряг на реката са не по-малко съблазнителни. Там се намира малкото градче на Румъния Гюргево с неговото неголямо пристанище. То е разположено по-навътре от бреговата линия и се отличава със сравнително уединение и спокойни улици. В него се намира исторически музей и църква „Свети Георги“, с неповторимата часовникова кула на самия площад.

Някога мостът на река Дунав е бил връзка единствено между двете държави, а днес той е важен възел между всички страни от ЕС и Европа. Днес Мостът на Дружбата е свързващо звено на култура между два народа, които заедно стартират в новото начинание – пътят към Европа. Не са малко и идейните проекти и цели между двете държави, в които е включено населението на двете страни.

 

 

Прочетена 844 пъти Последно променена в Сряда, 11 Юни 2014 09:10