ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Понеделник, 07 Юли 2014 11:59

Исторически места и забележителности в Несебър и Слънчев бряг

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Едва ли мечтаете единствено да се доберете до хотела в слънчевия курорт, в който сте избрали да почивате това лято и с това да разрешите седем или десет дневната почивка. Слънчев бряг, както всеки друг курорт предлагат множество развлечения, места за разглеждане и уникални исторически забележителности.

Курорт Слънчев бряг не се свързва единствено със златния пясък и топлите морски бризове. На това място туриста ще остане приятно очарован, от възможностите, които се предоставят. Дори онези, които са пристрастени към лукса и разкоша, Слънчев бряг ще предложи вълнуваща разходка из древна Месамврия. Тази местност се намира между двата популярни курорта Несебър и Слънчев бряг и датира от Бронзовата ера, а наред с това, тя и до днес пази своята три хилядолетна история.

И като заговорихме за съседния морски курорт Несебър не е за пропускане да споменем, че на разположение е археологически музей. В него се съхраняват паметници на културата датиращи от миналото до наши дни.

Сред уникалните и неповторими исторически забележителности е Етнографски музей известен под името къщата на Москояни. Нейната история започва от Възрождението и е сред уникалните архитектурни забележителности в самия Несебър и из околността на курорта Слънчев бряг.

Уникални и неповторими по своята същност са крепостните стени на град Несебър. Някога в миналото те вършели роля наедно с морските води като преграда срещу нападения и нашествия. Реставрация, разкопки и консервация са превърнали тази ограда днес в паметник от миналото съхранен и до наши дни.

Необясним интерес по тези черноморски курорти буди и Архитектурно-исторически резерват и археологически музей. Той е един от обектите признати за национално наследство и се отнася към подбора направен от БТС.

Ранно византийски терми в Несебър са запазени от миналото. Те представляват бани, които били снабдявани с води от подземни извори и водопади.

В двата съседни курорта Несебър и Слънчев бряг могат да се видят и немалко къщи на Възраждането, построени от края на 18-ти и 19-ти век, всяка от тях навява по малко за българското Възраждане.

Тук се пазят и базиликите в Несебър, които са сред първите от 313 година създадени в Римската империя.

 

Прочетена 877 пъти