ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Понеделник, 07 Юли 2014 11:41

Сблъсъкът между древност и съвремие по българското Черноморие

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Древни градове, разположени на лазурни слънчеви Черноморски брегове. Множество антични крепостни стени, старинни сгради, паметници останали в наследство и съхранили минало. Всичко това е само частица от онова, до което може да се докосне съвременния турист посещавайки Слънчев бряг и местността му.

Започвайки една вълнуваща лятна обиколка от Северната част на нашето Черноморие и слизайки към средните и южни зони на Източна България тук могат да се видят голям набори паметни места, древни останки от антични градове не малко национални обекта и забележителности.

Да вземем под внимание Несебър, който може да отведе до древна Месамбрия. Нейната история започва в средновековните години, а слави града Несебър. В тази част се намира един от 100-те национални обекта с туристическо и културно значение - археологически резерват. Той се разполага и на 27 км. от курорта Слънчев бряг.

Продължавайки към все по-топлите части на нашето Черноморие, може да се потопим в магията на друг голям морски град Бургас. В град Малко Търново госта може да посети Исторически музей и „Петрова нива“ , историческа местност. Втората се намира в наситената на исторически и културни паметници зони – Югоизточна България. В нея свидетелстват годините на Преображение и конкретно периода от 11 до 13, 06 м. през 1903 г.

Продължавайки към друг морски град Созопол, още един от античните по Черно море, посетителя може да усети духа на древните гърци. Тук се намира колония Аполония и археологически музей. Последният пази своята хилядолетна история и с това заслужава призванието и почестта си да бъде избран измежду един от Стоте национални туристически обекта. Сбирката му се състои от археология и християнско изкуство.

Днес музеят се поместват всестранни данни и артефакти от самото създаване на този град до наши дни.

Друга дестинация в този ред може да е музеят на солта, находящ се в град Поморие. Той е единствено по рода си такова място, а в него със стотици години са съхранявани солниците за цяла Източна Европа. Днес от тези соли се добива, т.нар. „бяло злато”.

 

Прочетена 880 пъти