ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Понеделник, 07 Юли 2014 11:17

Планувана почивка на Свети Влас

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Сезонът, в който всеки се зарежда с частица вдъхновение и енергия, за да планува своята лятна почивка е точният момент, за това предложение.

Морски курорт Свети Влас е като стартова точка отвеждаща към поредица от забележителност из местността. Той може да предложи от всичко онова, което би желал съвременния номад.

В близост с модерния Свети Влас се намира старият град на Несебър, който пленява туриста с чара и магията на своите калдъръмени улички. В тази част се намира и архитектурен и археологически резерват, датиращ от 1956 г. и станал част от обекти на ЮНЕСКО.

Недалеч от Свети Влас е още един популярен български курорт, носещ името Созопол. Той се слави със своите 180 созополски къщи, всяка, от които е запазила автентичност от XVIII век и XIX век. Тук не липсват тесни и къси улички, виещи се като нишки и носещи романтичността и магия от Стария град. Пространствата са неголеми и лесно могат да бъдат изминати дори пеш.

Само на 12 км на юг от Созопол се разполага резерват Ропотамо. Магията на река Ропотамо се подсилва от лонгозна гора и уникално красиви водни лилии. В тази част може да се наеме лодка, да организира пикник или да се разпусне в неповторима обстановка на някой ресторант.

Не убягва от погледа на вечния търсач на красоти великолепието на Странджа планина. Тя прелива от дива природа и свеж въздух, вековни гори, пещери и скални образувания. Разполага се на 120 минути път от Свети Влас.

Интерес буди и манастир Аладжа. Той представлява изсечен в скали местност, която се разполага на 14 км от морската столица Варна. През XIII век е бил паметник на отвесни сарматски варовици разполагащи се на височина от 40 метра. За да се достигне до него от Свети Влас, трябва да се върви в посока север и на около 60 минути.

Само на два часа път с автомобил от Свети Влас се намира и уникалният Балчик. Той изумява гостите си от цял свят със своята неповторима ботаническа градина, която също е една от 100-те забележителности с национално и туристическо значение. В нея се съхранява втората кактусова колекция позната за света. Архитектурно-парковият комплекс “Дворецът” е храма на Кибела.

Прочетена 847 пъти Последно променена в Понеделник, 07 Юли 2014 13:24