ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Неделя, 06 Юли 2014 15:34

Обзор курорта с най-дълга плажна ивица

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Очарованието и сантиментализма, които обземат посетителя в едно неголямо морско курортче, могат да се почувстват само в Обзор. Десетилетия наред това място е посрещало и изпращало своите гости и винаги е с широко отворени врати за всеки нов посетител, решил да летува в тази част на българското Черноморие.

Главно курорт Обзор се слави с най-дългата плажна ивица и близостта си със Стара планина. Недалеч от самия морски град се намира и един минерален извор. Десетки години това място е било повече от привлекателно за хора от различни прослоици в обществото, хора от отдалечени точки на страната. Обзор се разполага на стратегически разумно и изключително удобно място, намиращо се между два от най-големите морски града Бургас и Варна и само на 20 километра от тях са границите му с Несебър и Слънчев бряг.

На фона на цялата романтика и автентичност, Обзор винаги е изумявал посетителите си с три уникални обекта, това са:

Средновековна крепост Козяк, която се простира на 3 километра от града в посока Запад. Те се намира точно в местността Калето. За нея самата се смята, че се е състои от две части. Някога в ХІХ в. била посещавана от гемии, малки кораби предвид факта, че брегът бил трудно достъпен.

Друга впечатляваща забележителност в Обзор е Нос Емине познат и като Емона. Той представлява скалиста местност, разположена в южната зона на Стара планина. На височина достига 60 метра и се внася навътре в морето, където от нея са останали само останки на средновековна крепост и църква. Около тях се простира и Фара, с неговата 130 годишна история.

Недалеч от курорт Обзор е и село Емона. То е разположено в северозападна част от нос Емине и само на 2 км. разстояние. Историята разказва, че някога е било родното място на тракийският цар Рез. В селото и днес има едва 23-ма души.

И след като обиколи околността съвременния номад ще реши да се разходи из самия Обзор, а той от своя страна има какво да предложи. Тук се намира Музея на Обзор, в който са поставени останките на храма Юпитер и други археологически находки. Недалеч е и местност „Камъните“. Интересна и неповторима по вид е Първомайската поляна, която пресъздава истинска тишина и уединение. Около нея се намира и прекрасна чешма с лековита вода.

В самия център на Обзор има фонтан с изписани всички имена на града. Те са съпроводени от часовникова кула създадена по съвременна архитектура.

Не по-малко автентична и уникална е крепостната стена с 6 м. дебелина. Недалеч от Обзор се намира местност Кале, известна като Козяк. Някога крепостта е стигала до Белград, започвайки от Обзор, днес всичко това е нещо, което остава красив спомен у посетителя.

 

Прочетена 812 пъти