ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Събота, 05 Юли 2014 18:30

Легенди и истории от нос Калиакра

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

В две селца от българското черноморско крайбрежие – Свети Никола и Българево се намира чудно красив нос, известен като Калиакра. Името му означава красив нос, но през годните от своето откриване е менил названията си. Някога това място е било известно като Акра, а то значело укрепен нос. Старото му име било дадено от хуните, които през VI в. имали за цел да пазят границите й. В 513 г. възникнал бунт против император Анастасий. Последният опитал да се изправи срещу Витилиан, за да подкупи и вземе надмощие, но опита му се оказал несполучлив. В този момент била пратена и армия, която имала, за цел да разруши крепостните стени на Акра. По данни от летописи крепостните ровове били отрупани с тела на мъртви войници. Според легендата, за да излязат от положение, византийците започнали да говорят, че българските шамани провокирали появата на мрак, от който войници полудели се хвърлили в рововете.

За красивият и висок скалист нос Калиакра е известно, че се врязва в морето до около 2 км. Формата му силно наподобява корабно изложение, а крепостните зидове около него били защита срещу ветрове. Самата стена била изкуствено изградена от траките, които нарекли крепостта Тиризис, идващо от самото наречие на племето - тиризи.

Легендата за нос Калиакра разказва и за 40 български девойки, които били поставени да станат жени на турци. За да запазят младостта и почтеността си, те вплели коси една в друга, хванали се за ръце и заедно се хвърлили в бурните води на Черно море. Легендата за нос Калиакра, разказва още, че едно от момичетата носело името Калиакра. И днес посетителите на това приказно красиво място, носещо своята потресаваща история подсилва легендата със своя Обеликс, известен още като Портата на 40-те девици.

Съществува и още едно предание, според, което Свети Никола, покровител на моряците, в опит да избяга от турците се помолил на Господ. Той направил земя под краката му, навътре в морето, за да може да избяга от преследвачите си. И въпреки, че в края на издатината в морета, известна днес като нас Калиакра, Свети Никола бил заловен, в негова чест там е построен малък параклис. Днес малко по в страни от величествения нос Калиакра има още един по-малък нос на север, който носи името „Свети Никола“.

За всеки решил да се разходи до Калиакра, той се намира само на 12 км от град Каварна, а от Варна е на 60 км.

Прочетена 833 пъти