ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Понеделник, 23 Юни 2014 09:10

История на Ахелой

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Има места по българското Черноморие, които освен статут на курортни такива, въпреки малките се размери са доказали и отстояли право си и до днес да мерят сили с големи комплексни зони. Една естествена, красива, запазила много от истинската си същност и днес местност е град Ахелой.

Ахелой се разполага в Югоизточната част на България, по плажната ивица и е част от общината на Поморие.

Историята и името на това неголямо морско градче разказват за победоносна битка, която била осъществена преди повече от 10 века. В годината 917 Византийската армия била разбита от цар Симеон Първи. Благодарение на своето ръководство, действия и сили, царя успял да отреди страната ни не само на челна позиция тогава, но и на такава за цяла Европа. В тази битка, около водите на река Ахелой, паднали десетки хиляди византийски войници и дори непоразените плакали за победата над тях.

Днес е известно, че голяма част от местните са поколения и наследници на траки, които някога са обитавали тези земи. Не била лека тяхната участ. Не един път били прогонвани от тези места и се налагало или да се примиряват или с пот и кръв да отвоюват това, което било тяхно.

Днес Ахелой е малко, но изключително пленително градче. В него могат да се открият тишина, уют, комфорт и всичко, от което съвременният и забързан турист иска да се потопи, далеч от суетата на големия град.

В самият център на Ахелой се разполага чист, зелен и прекрасен парк, в които спокойствието и красотата царят.

Някога по земите водещи до Ахелой е минавал известния Вила Понтика, а по него ставала връзката с търговските градове Анхиало и Месамбрия. Връзката по сушата била изградена от каменна покривка.

Днес до моста около градчето се намират останки от Римска крепост, известна като Чим. В най-високата й част има наблюдателна кула. Днес част от руините на крепостта са потънали в забрава и под местността Стролата.

Около град Ахелой прекосяват река, подпочвени води и няколко кладенци. Града има малко яхтено пристанище.

В околностите на Ахелой има голям язовир, за които няма как да не се каже нещо хубаво. Всеки решил да се разтовари в едно такова райско кътче, каквото има и днес и недалеч в България, то може да заповяда и да се потопи в магическият и приказен воал на присъщата му романтика.

Прочетена 804 пъти