ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Море

Море (11)

Едва ли мечтаете единствено да се доберете до хотела в слънчевия курорт, в който сте избрали да почивате това лято и с това да разрешите седем или десет дневната почивка. Слънчев бряг, както всеки друг курорт предлагат множество развлечения, места за разглеждане и уникални исторически забележителности.

Курорт Слънчев бряг не се свързва единствено със златния пясък и топлите морски бризове. На това място туриста ще остане приятно очарован, от възможностите, които се предоставят. Дори онези, които са пристрастени към лукса и разкоша, Слънчев бряг ще предложи вълнуваща разходка из древна Месамврия. Тази местност се намира между двата популярни курорта Несебър и Слънчев бряг и датира от Бронзовата ера, а наред с това, тя и до днес пази своята три хилядолетна история.

И като заговорихме за съседния морски курорт Несебър не е за пропускане да споменем, че на разположение е археологически музей. В него се съхраняват паметници на културата датиращи от миналото до наши дни.

Сред уникалните и неповторими исторически забележителности е Етнографски музей известен под името къщата на Москояни. Нейната история започва от Възрождението и е сред уникалните архитектурни забележителности в самия Несебър и из околността на курорта Слънчев бряг.

Уникални и неповторими по своята същност са крепостните стени на град Несебър. Някога в миналото те вършели роля наедно с морските води като преграда срещу нападения и нашествия. Реставрация, разкопки и консервация са превърнали тази ограда днес в паметник от миналото съхранен и до наши дни.

Необясним интерес по тези черноморски курорти буди и Архитектурно-исторически резерват и археологически музей. Той е един от обектите признати за национално наследство и се отнася към подбора направен от БТС.

Ранно византийски терми в Несебър са запазени от миналото. Те представляват бани, които били снабдявани с води от подземни извори и водопади.

В двата съседни курорта Несебър и Слънчев бряг могат да се видят и немалко къщи на Възраждането, построени от края на 18-ти и 19-ти век, всяка от тях навява по малко за българското Възраждане.

Тук се пазят и базиликите в Несебър, които са сред първите от 313 година създадени в Римската империя.

 

Древни градове, разположени на лазурни слънчеви Черноморски брегове. Множество антични крепостни стени, старинни сгради, паметници останали в наследство и съхранили минало. Всичко това е само частица от онова, до което може да се докосне съвременния турист посещавайки Слънчев бряг и местността му.

Започвайки една вълнуваща лятна обиколка от Северната част на нашето Черноморие и слизайки към средните и южни зони на Източна България тук могат да се видят голям набори паметни места, древни останки от антични градове не малко национални обекта и забележителности.

Да вземем под внимание Несебър, който може да отведе до древна Месамбрия. Нейната история започва в средновековните години, а слави града Несебър. В тази част се намира един от 100-те национални обекта с туристическо и културно значение - археологически резерват. Той се разполага и на 27 км. от курорта Слънчев бряг.

Продължавайки към все по-топлите части на нашето Черноморие, може да се потопим в магията на друг голям морски град Бургас. В град Малко Търново госта може да посети Исторически музей и „Петрова нива“ , историческа местност. Втората се намира в наситената на исторически и културни паметници зони – Югоизточна България. В нея свидетелстват годините на Преображение и конкретно периода от 11 до 13, 06 м. през 1903 г.

Продължавайки към друг морски град Созопол, още един от античните по Черно море, посетителя може да усети духа на древните гърци. Тук се намира колония Аполония и археологически музей. Последният пази своята хилядолетна история и с това заслужава призванието и почестта си да бъде избран измежду един от Стоте национални туристически обекта. Сбирката му се състои от археология и християнско изкуство.

Днес музеят се поместват всестранни данни и артефакти от самото създаване на този град до наши дни.

Друга дестинация в този ред може да е музеят на солта, находящ се в град Поморие. Той е единствено по рода си такова място, а в него със стотици години са съхранявани солниците за цяла Източна Европа. Днес от тези соли се добива, т.нар. „бяло злато”.

 

Понеделник, 07 Юли 2014 11:17

Планувана почивка на Свети Влас

Написана от

Сезонът, в който всеки се зарежда с частица вдъхновение и енергия, за да планува своята лятна почивка е точният момент, за това предложение.

Морски курорт Свети Влас е като стартова точка отвеждаща към поредица от забележителност из местността. Той може да предложи от всичко онова, което би желал съвременния номад.

В близост с модерния Свети Влас се намира старият град на Несебър, който пленява туриста с чара и магията на своите калдъръмени улички. В тази част се намира и архитектурен и археологически резерват, датиращ от 1956 г. и станал част от обекти на ЮНЕСКО.

Недалеч от Свети Влас е още един популярен български курорт, носещ името Созопол. Той се слави със своите 180 созополски къщи, всяка, от които е запазила автентичност от XVIII век и XIX век. Тук не липсват тесни и къси улички, виещи се като нишки и носещи романтичността и магия от Стария град. Пространствата са неголеми и лесно могат да бъдат изминати дори пеш.

Само на 12 км на юг от Созопол се разполага резерват Ропотамо. Магията на река Ропотамо се подсилва от лонгозна гора и уникално красиви водни лилии. В тази част може да се наеме лодка, да организира пикник или да се разпусне в неповторима обстановка на някой ресторант.

Не убягва от погледа на вечния търсач на красоти великолепието на Странджа планина. Тя прелива от дива природа и свеж въздух, вековни гори, пещери и скални образувания. Разполага се на 120 минути път от Свети Влас.

Интерес буди и манастир Аладжа. Той представлява изсечен в скали местност, която се разполага на 14 км от морската столица Варна. През XIII век е бил паметник на отвесни сарматски варовици разполагащи се на височина от 40 метра. За да се достигне до него от Свети Влас, трябва да се върви в посока север и на около 60 минути.

Само на два часа път с автомобил от Свети Влас се намира и уникалният Балчик. Той изумява гостите си от цял свят със своята неповторима ботаническа градина, която също е една от 100-те забележителности с национално и туристическо значение. В нея се съхранява втората кактусова колекция позната за света. Архитектурно-парковият комплекс “Дворецът” е храма на Кибела.

Неделя, 06 Юли 2014 16:04

Привлекателността на Созопол

Написана от

Ако държите подобаващо на българските красоти, съчетание от природни и исторически забележителности, подправени от култура и сценична треска идваща от настоящето променливо време, то Созопол е едно от местата, където всеки трябва да се спрете в разгара на идващото лято.

Това място може да предложи идеални условия за почивка. Намира се на южно от Бургас и от три страни е заобиколен от море, Созопол е курортен град, който създава усещане за истинска, неподправена и чиста нотка, парче земята наобиколено от много вода.

На това място туристите могат да се насладят и да се потопят в истинска магия и разкош, луксозни условия и отмора сред многообразие от впечатляващи места.

Град Созопол се разделя на 2 части. Старият Созопол предоставя възможност за вълнуваща гледка и незабравими мигове по десетки калдъръмени улички, сякаш преплитащи се в майсторско плетиво. На фона на тях като малки фини нишки изпъкват старинни къщи, създадени от XIX век. Созопол е богат на църкви и параклиси. Той пленява и очарова, а по този начин се превръща в желана дестинация за лятна отмора. Старият Созопол напомня за отминалото, представяйки една автентична романтика идваща от самото рибарското селце с 3 плажа.

Сред забележителностите в Созопол се откроява църквата „Света Богородица“, която е създадена от XVII-ти век. Недалеч от нея е археологически музей на Аполония. В него могат да се видят старини и каменни котви, амфори, старинен кораб и всичко напомнящо за епохата на древни гърци и финикийци.

И все пак Созопол не се състои само от античност, мит и легенди, в него могат да се зърнат и опитат десетки съвременни, модерни и луксозни неща. Хиляди са и забавленията, който ще предложи града за днешния турист. На фона на всичко останало, наред с прелестта на природните красоти и уникалността на миналото, това е град, който винаги е готов да разказва своите интересни истории. Избирайки морската дестинация Созопол всеки си запазва правото да се връща на това едновременно модерни и автентично място отново и отново. Дори слънчевите Златни пясъци, Слънчев бряг или Свети Влас не са способни да засенчат красотата на Стария-Нов Созопол.

Неделя, 06 Юли 2014 15:34

Обзор курорта с най-дълга плажна ивица

Написана от

Очарованието и сантиментализма, които обземат посетителя в едно неголямо морско курортче, могат да се почувстват само в Обзор. Десетилетия наред това място е посрещало и изпращало своите гости и винаги е с широко отворени врати за всеки нов посетител, решил да летува в тази част на българското Черноморие.

Главно курорт Обзор се слави с най-дългата плажна ивица и близостта си със Стара планина. Недалеч от самия морски град се намира и един минерален извор. Десетки години това място е било повече от привлекателно за хора от различни прослоици в обществото, хора от отдалечени точки на страната. Обзор се разполага на стратегически разумно и изключително удобно място, намиращо се между два от най-големите морски града Бургас и Варна и само на 20 километра от тях са границите му с Несебър и Слънчев бряг.

На фона на цялата романтика и автентичност, Обзор винаги е изумявал посетителите си с три уникални обекта, това са:

Средновековна крепост Козяк, която се простира на 3 километра от града в посока Запад. Те се намира точно в местността Калето. За нея самата се смята, че се е състои от две части. Някога в ХІХ в. била посещавана от гемии, малки кораби предвид факта, че брегът бил трудно достъпен.

Друга впечатляваща забележителност в Обзор е Нос Емине познат и като Емона. Той представлява скалиста местност, разположена в южната зона на Стара планина. На височина достига 60 метра и се внася навътре в морето, където от нея са останали само останки на средновековна крепост и църква. Около тях се простира и Фара, с неговата 130 годишна история.

Недалеч от курорт Обзор е и село Емона. То е разположено в северозападна част от нос Емине и само на 2 км. разстояние. Историята разказва, че някога е било родното място на тракийският цар Рез. В селото и днес има едва 23-ма души.

И след като обиколи околността съвременния номад ще реши да се разходи из самия Обзор, а той от своя страна има какво да предложи. Тук се намира Музея на Обзор, в който са поставени останките на храма Юпитер и други археологически находки. Недалеч е и местност „Камъните“. Интересна и неповторима по вид е Първомайската поляна, която пресъздава истинска тишина и уединение. Около нея се намира и прекрасна чешма с лековита вода.

В самия център на Обзор има фонтан с изписани всички имена на града. Те са съпроводени от часовникова кула създадена по съвременна архитектура.

Не по-малко автентична и уникална е крепостната стена с 6 м. дебелина. Недалеч от Обзор се намира местност Кале, известна като Козяк. Някога крепостта е стигала до Белград, започвайки от Обзор, днес всичко това е нещо, което остава красив спомен у посетителя.

 

Събота, 05 Юли 2014 18:30

Легенди и истории от нос Калиакра

Написана от

В две селца от българското черноморско крайбрежие – Свети Никола и Българево се намира чудно красив нос, известен като Калиакра. Името му означава красив нос, но през годните от своето откриване е менил названията си. Някога това място е било известно като Акра, а то значело укрепен нос. Старото му име било дадено от хуните, които през VI в. имали за цел да пазят границите й. В 513 г. възникнал бунт против император Анастасий. Последният опитал да се изправи срещу Витилиан, за да подкупи и вземе надмощие, но опита му се оказал несполучлив. В този момент била пратена и армия, която имала, за цел да разруши крепостните стени на Акра. По данни от летописи крепостните ровове били отрупани с тела на мъртви войници. Според легендата, за да излязат от положение, византийците започнали да говорят, че българските шамани провокирали появата на мрак, от който войници полудели се хвърлили в рововете.

За красивият и висок скалист нос Калиакра е известно, че се врязва в морето до около 2 км. Формата му силно наподобява корабно изложение, а крепостните зидове около него били защита срещу ветрове. Самата стена била изкуствено изградена от траките, които нарекли крепостта Тиризис, идващо от самото наречие на племето - тиризи.

Легендата за нос Калиакра разказва и за 40 български девойки, които били поставени да станат жени на турци. За да запазят младостта и почтеността си, те вплели коси една в друга, хванали се за ръце и заедно се хвърлили в бурните води на Черно море. Легендата за нос Калиакра, разказва още, че едно от момичетата носело името Калиакра. И днес посетителите на това приказно красиво място, носещо своята потресаваща история подсилва легендата със своя Обеликс, известен още като Портата на 40-те девици.

Съществува и още едно предание, според, което Свети Никола, покровител на моряците, в опит да избяга от турците се помолил на Господ. Той направил земя под краката му, навътре в морето, за да може да избяга от преследвачите си. И въпреки, че в края на издатината в морета, известна днес като нас Калиакра, Свети Никола бил заловен, в негова чест там е построен малък параклис. Днес малко по в страни от величествения нос Калиакра има още един по-малък нос на север, който носи името „Свети Никола“.

За всеки решил да се разходи до Калиакра, той се намира само на 12 км от град Каварна, а от Варна е на 60 км.

Съществуват исторически, паметни места, културни забележителности и феноменални постройки, които винаги могат да събудят интереса на посетителя, вечния турист или екскурзианта. Град Варна има десетки места, които и едноседмична почивка не би успяла да даде нужното време за разглеждане. Ето, защо избрахме само 5 от тях, на които да се спрем по-обстойно и от които да тръгне нашето пътешествие.

Вече може би сте чували за Римските терми, те се разполагат на самия център на град Варна. Находящи са и в близост също с пристанището на града, а самите постройки на каменни бани, съхранили античното от България. Построяването им започнало по времето на Римската епоха, а години наред са били социално място. До днес те впечатляват с уникалната система за отопление и канализация.

Катедрален храм Св.Успение Богородично е емблемата на Варна. Той е най-голямата църква в града. Историята й започва през първите години след Освобождението. През далечната 1880 година самият княз Александър І Батенберг поставил първият камък за изграждането й. Днес тя е място, което събужда силен интерес не само за чужденци и туристи на Варна, но и за местните хора. В нея се извършват всякакви обети.

Морската градина на Варна е друг обект, който пробужда приятни емоции, както у малки, така и у големи. Тя е създадена през 1908 г. Тя също е един от символите на града и е обявена за парково изкуство. По своята същност тя е изкуствен резерват, в които има стотици и хиляди защитени представители на морския, животински и растителен свят.

Делфинариумът е друго също много предпочитано и любимо за гостите на Варна. Той е единствен по рода си на целия Балкански полуостров. Делфинариумът се разполага в Морската градина в северната му част. Любопитното за него е начинът му на захранване с морска вода, която се извлича директно от Черно море. В него обитават няколко делфина, едни, от които са родени в самият аквариум към него.

И като заговорихме за аквариум, не е за пропускане Варненският зоопарк, разполагащ се също в Морската градина. Покрай него се намира Терариум “Екзотик Зоо”, богат на различни екзотични животни.

Понеделник, 23 Юни 2014 09:10

История на Ахелой

Написана от

Има места по българското Черноморие, които освен статут на курортни такива, въпреки малките се размери са доказали и отстояли право си и до днес да мерят сили с големи комплексни зони. Една естествена, красива, запазила много от истинската си същност и днес местност е град Ахелой.

Ахелой се разполага в Югоизточната част на България, по плажната ивица и е част от общината на Поморие.

Историята и името на това неголямо морско градче разказват за победоносна битка, която била осъществена преди повече от 10 века. В годината 917 Византийската армия била разбита от цар Симеон Първи. Благодарение на своето ръководство, действия и сили, царя успял да отреди страната ни не само на челна позиция тогава, но и на такава за цяла Европа. В тази битка, около водите на река Ахелой, паднали десетки хиляди византийски войници и дори непоразените плакали за победата над тях.

Днес е известно, че голяма част от местните са поколения и наследници на траки, които някога са обитавали тези земи. Не била лека тяхната участ. Не един път били прогонвани от тези места и се налагало или да се примиряват или с пот и кръв да отвоюват това, което било тяхно.

Днес Ахелой е малко, но изключително пленително градче. В него могат да се открият тишина, уют, комфорт и всичко, от което съвременният и забързан турист иска да се потопи, далеч от суетата на големия град.

В самият център на Ахелой се разполага чист, зелен и прекрасен парк, в които спокойствието и красотата царят.

Някога по земите водещи до Ахелой е минавал известния Вила Понтика, а по него ставала връзката с търговските градове Анхиало и Месамбрия. Връзката по сушата била изградена от каменна покривка.

Днес до моста около градчето се намират останки от Римска крепост, известна като Чим. В най-високата й част има наблюдателна кула. Днес част от руините на крепостта са потънали в забрава и под местността Стролата.

Около град Ахелой прекосяват река, подпочвени води и няколко кладенци. Града има малко яхтено пристанище.

В околностите на Ахелой има голям язовир, за които няма как да не се каже нещо хубаво. Всеки решил да се разтовари в едно такова райско кътче, каквото има и днес и недалеч в България, то може да заповяда и да се потопи в магическият и приказен воал на присъщата му романтика.

Събота, 14 Юни 2014 08:43

Нос Емине – легенди и туризъм

Написана от

Най-източната точка от Стара планина, достигаща българското Черноморие е отбелязана на карата на страната като нос Емине. Всеки турист в региона може да се полюбува на заран при изгрева на слънцето или вечер на здрач, на прелестта на това място. От тук започва права линия, която се пречупва и продължава своя ход на запад. Сам по себе си носът е над 60 метра скала, която омайва с уникалният геоложки състав. Отправила поглед към морето, нос Емине е поредното доказателство, че някога е имало пясъчници и мергели, антиклинала. В околността на носа и в морето, брегът е плитък, а от него се показват множество скали. Това до известна степен го прави опасен за приближаване на моряци с лодки и кораби, но съхранява и девствената и автентична същност у него. Цялата тази картина сякаш любопитно гъделичка всеки решил да я зърне и да изправи своя гост пред неустоимото изпитание да остане за по-дълго. От краят на нос Емине може да се зърне цялото крайбрежие, покрито от заливи и скални носове, чак до Галата. На нос Емине се намира и метеорологична станция с фар, тук са и основите на средновековна крепост наричана Емона. На запад от носът се намира малко селце известно като Емона, а в околността му са скътани останки от древно светилище. Тук се разполага и най-дългият път за туристически походи в страната, познат като "Ком-Емине". Той е крайна отсечка на Евромаршрут. Интерес у посетителите буди и разказваната за нос Емине легенда. Според нея на това място живеел стар рибар, който имал чудно красива щерка. Един път тя спасила давещ се моряк от водите около брега на носа. Тогава се влюбила в него и той обещал да се върне един ден при нея. Момичето чакало и чакало, докато един ден от отчаяние не решило да се хвърли във водите на морето, където някога спасила моряшкият живот. Тогава вълните я погълнали, а на местата, където паднала красавицата водите се обагрили в чудно пурпурен цвят. И днес всеки може да се поспре на изгрев слънце на нос Емине и да се вгледа в алените вълни, които се разбиват в скалите. Това е поредното доказателство за несподелената момичешка любов, за която сякаш самият нос Емине днес тъжно напомня.

Събота, 14 Юни 2014 07:58

Плажната ивица на село Езерец, Добруджа

Написана от

Висок бряг, фина пясъчна ивица, красиво извиваща се като снага на девойка. Да, става дума за чудно местенце наречено Добруджа и едно от многото малки, уединени и спокойни места, където всеки може да отседне – село Езерец.

Недалеч от курорта Шабла се разполага дивото, но изключително красиво село Езерец. То сякаш се във вписало в тънката пясъчна ивица и се среща с Добруджа и морето. Това място е като недокоснато от време, прогрес и технологии. На това място, сякаш времето е спряло и забързаният живот още не е достигнал, за да завладее. На такова място много хора днес жадуват да видят, да посетят и да останат за незабравима почивка.

Село Езерец е като спасително кътче за съвременния турист и номад. То предлага спокойствие, тишина и уединение, а и да си признаем, кой не жадува за такива. Именно това място днес подканя да се потопим в него и да забравим за всичко останали тревоги и несгоди.

Заставайки на тънката плажна ивица на село Езерец, могат да се зърнат необятните дюни. На изток се простира морето, а в противоположна посока, на запад е…пак морето. Когато се вгледаме в дълбочина може да видим, че папур и тръстика се преливат, а покрай тях синее езеро Езерец. То свързва Шабленският канал, а там птичият свят няма край.

И кой би пожелал да си тръгне от такова място?! В непосредствена близост има красив цивилизовани комплекси, които по никакъв начин не нарушават уединението с дивата природа.

Плажната ивица на Езерец дарява свежестта на морския бриз, красотата на езерния бряг и усещането за безкрайността. Една разходка с лодка по водите на това място ще накара всеки гост да се потопи в магията и с въздишка да изрече: „Това е Добруджа“.

Почивка и екскурзия до езеро Езерец, Шабла и село Езерец обещава приятни и незабравими мигове на всеки.