ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Събота, 05 Юли 2014 19:01

За региона на Чепеларе

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Град Чепеларе се намира само на 10 км от Пампорово. Той е разложен в Родопския масив и на 1232 м надморска височина. През самият град преминава Чепеларската река.

Това неголямо населено място е предпочитана и много желана дестинация от туристите. В околността му има десетки туристически обекта с национално значение, а природата на този край и климата предразполагат почивки през цялото време на годината.

В тази част на България се намират два неповторими по вид музея, чието значение за страната не е за пренебрегване. Единият е музеят на карстовите форми, който е единствен за Балканския полуостров. Основната му сбирка принадлежи към намерени останки в пещерите по тези места. Другият е Музей на ските.Чепеларе притежава поредица от феноменални места. В тази част са Чудните мостове известни и още като Еркюприя.

Водопад Дуплевото започващ от скалния пролом на река Орешица и до пещера „Голямата дупка“. Живописта и красотите на водопада са не устоим и красиви. Водопад Скакалото също е със статут на природна забележителност. Разполага се само на 2 км от село Орехово, а около него минава туристически еко маршрут.

Глухите камъни е известен като културен, скален комплекс останал от времето на траки. Създаден е през ранно желязната епоха и се запазва през средновековие и античност. По своята уникална същност представлява трапецовидни пролуки издълбани в скален масив.

Куцинско блато е естествено находище на Родопски крем и се отнася към защитените зони на страната. Вписан в Червената книга.

В околността на Чепеларския край и около село Забърдо съществуват и няколко интересни пещери. Резерват "Момчиловски дол" е известен с черно-борова гора. Намира се в близост до курорта Пампорово.

Скален феномен "Чудните мостове - Еркюприя" е сбор от три моста минаващи над река Айдарско дере и пресъздаващи феноменална архитектура на природата в масива на Родопите.

Водопад "Скакалото" се разполага в скалната ниша под водопада със самите ледени кристали.

Скален феномен "Дуплево" сбор от пещера и приказен водопад.

Скален феномен "Костен Камък" е посестрима на Чудните мостове.

Не далеч от Чепеларе се намират Триградското ждрело, Ягодинската пещера, пещера Ухловица, пещера Дяволското гърло и др.

Прочетена 918 пъти