ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Събота, 05 Юли 2014 18:38

Забележителности в Пампорово

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

За региона на курортен комплекс Пампорово може да се каже и види много. Сама по себе си тази част от България е надарена с чудна природа, възстановяваща жизнените силихармония, стил, настроение и уединение.

Едно великолепно и уникално по своята същност място е село Стойките предлагащо популярен селски туризъм. То се намира само на броени километри от зимния ски курорт. В околността на Пампорово и притежава не една забележителност с национално значение, отнасящи се в списъка със стоте национални туристически обекта. Такива са връх Снежанка. Тук се намира телевизионна кула, чиято най-височината точка достига 1926 м. В хижа „Студенец“ всеки желаещ може да получи печата за БТС.

Край село Стойките се разполагат и естествени находки от ендемичния родопски крем, точно за желанията на природолюбители.

Уникални картина и спомен ще остави и посещение в Националната Астрономическа обсерватория, на връх Рожен.

По пътя към курортен комплекс Пампорово,минавайки около дефиле по течението на река Асеница насред масиви с иглолистни и широколистни гори и по склонове от Средните Родопи, може да се зърне очарование и обаяние на родопския край. Не липсват и планинските селца, съхранили духа на автентично българско минало.

Силен интерес буди пещерата Ухловица. Името й произлиза от „улулица“, което в превод означава сова, а такава се смята, че е имало някога по тези места. Днес тази пещера се отнася към един т 100-те туристически обекта с национално значение. Средно на година в нея влизат и излизат над 3000 туриста от различни краища на страната и Чужбина.

Пещера Ухловица е само на 37 км от Пампорово. Датира от 1967 година и е открита от Георги и Димитър Райчеви. В нея могат да се видят хеликтити и коралити запазили своята красота и история векове наред. Всичко това прелива във вълшебството на седем чудни езера, които омайват посетителите.

Бачковският манастир, също е недалеч от Пампорово. Разположен в долината на Чепеларска река и по пътя към Асеновград и до Смолян. Сам по себе си той е манастир с впечатляваща природа и хълмове, а вътре неповторим стенописи и икони. Сред най-величествените е “Страшният съд”. За най-голяма гордост на манастира е иконата на Богородица.

Чудните мостове са сред феномени на природата в Родопите. Разполагат се на около 5 км от село Забърдо. На вид са като пещера, покрай която минава река Дълбок дол. От срутването и днес там са се оформили чудни приказни картини отрупани с мрамор.

Прочетена 947 пъти