ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Събота, 05 Юли 2014 18:15

Древен и вечен град Пловдив

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

В случай, че обичате историята и по-конкретно древните, антични неща, то няма как да не ви допадне идеята за посещение, екскурзия или почивка в Пловдив. Един не само добре запазен град, но и място на култура, съвремие,. Модернизъм. Град, който винаги омайва и изненадва своите гости, правейки силно впечатление.

За гостоприемството на Пловдив допринасят и подредената и ведра обстановка. Започвайки от самия център на града. Неповторим градски парк, създаден в годините след Освобождението. Самият той се разполага над някогашен турски гробищен парк, а от всички страни е обкръжен от трите хълма известни като Сахат, Джендем и Бунарджик. Днес паркът в Пловдив се е превърнал в любимо място на местните, а за красотата и уникалността му допринасят редки растителни видове и преминаващата река Марица.

Значима е и ролята на Пловдив не само от историческа позиция, но и като икономически и европейски град на страната. Тук се организира всяка година Пловдивски Международен Панаир и с това града е домакин на множество изложби и форуми по всяко време от годината.

Древният и вечен град Пловдив има куп неща, които може да покаже. Тук се намира Хисар капия, която представлява порта със старинните крепостни стени Филипопол. Днес тя е сред забележителните места на Пловдив.

Настоящата капия е създадена през 11-ти и 13-ти век, а някои данни свидетелстват за периода по римско време. Днес портата се свързва с един от трите входа водещи към сърцевината на града и към местността Трихълмието.

Историята на първата порта съществува от 3 век пр.н.е. Тя разказва за нашествието, след което стените й са реставрирани. Предполага се дори, че към портата е имало цял комплекс и казарми, а към тях водела улица. Дъ;жината на последната задминавала 10 м и била украсена с елементи от коринтски стил. По цялата й дължина имало тротоари.

Хисар капия днес свидетелства за своето далечно минало, само, чрез останките си. В района на Хисаркапия за масивни основи на днешните възрожденски къщи са били ползвани и стари зидове от някогашните стени.

От това място, както и от събраните като цяло впечатления за град Пловдив, туриста си тръгва изпълнен с красиви спомени, старинни гледки и съвременни емоции.

Прочетена 890 пъти Последно променена в Събота, 05 Юли 2014 18:30