Печат на тази страница
Понеделник, 19 Ноември 2012 22:15

Видовете туризъм в България

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Години насам в България се развиват множество видове туризъм. Природните, културни, исторически обекти и местности са предпоставка и основа за тях, благоприятните климатични пояси, четири сезонността и разположението на страната ни на стратегическо място между река и море, прави климата още по обаятелен, а посещаемостта от страна на чуждестранните туристи още по-голяма.

На кои видове туризъм се набляга през последните години у нас и кои са предпоставките за тяхното развитие може да научите в следните няколко реда.

Културен туризъм в България са основите на множеството исторически паметници от различни стилове на архитектурното изкуство, археологически разкопки, както и многообразието от живи такива изпълнени от фолк ансамблите на различни райони в страната, театрални и балетни постановки, кинофестивали, занаятчийски, винарски и художествени изложби, музеите на изкуствата и т.н.

Термина култура е много обширен и сложен за дефиниране. В общи линии културата на всяка нация обхваща всички измерения на стойностните неща създадени от човека и ги съхранява през годините, предавайки ги от поколение на поколение. Културата на българския народ е огромна, за това и в сфера на културния туризъм има много, което може да се види и докосне.

По отношение на морския туризъм България също води завидни позиции. Благодарение на нашето Черноморие и излаза ни към река Дунав страната ни има множество възможности да развива всякакви водни спортове, както и да посреща туристите си с куриозните кораби или да организира много такива плавания.

Изобилието на планини е голямо в България, а това предполага и обяснява големия интерес, както на български, така и на чуждестранни туристи по нашите планини и развитието на многообразие от планински спортове.

По отношение на винените турове, изложенията, посещенията и дегустациите на вина, България не е развила в пълен капацитет възможностите си, въпреки благоприятните почви за отглеждане на лозя. Интересът към този винения туризъм започва едва сега и се очакват алтернативни варианти за почитателите на този тип развлечения.

Селският туризъм се характеризира с възможността, която предоставя да бъдат посещавани райони и малки селца в страната с цел запознаване с местния им начин на живот съвместно с възможността за отдих сред природата. Чрез селският туризъм се цели до една степен намаляване на имиграцията към градовете. В него основни потребители са градските туристи, които консумират всички предоставени им атракции в дадените местности. Селският туризъм се заражда през 60-те години и представлява евтина алтернатива за масовия туризъм.

Съществуват още много видове туризъм, но предимно в България са предпочитани и практикувани по-горе изброените такива.

Прочетена 1081 пъти Последно променена в Понеделник, 19 Ноември 2012 22:18