ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Вторник, 01 Юли 2014 20:03

София – история и празник на града

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Има паметници на култура, които са съхранили миналото и са пренесли и до наши дни, своето преклонение и признание пред видни знайни и незнайни личности. Сред стотиците такива в столицата ни София нека си припомним и някои паметни дати, събития и адреси, а наред с тях и датата, която само преди няколко дни отбеляза 135 години от деня, в който е обявена за столица на България.

На дата 3 април, преди точно 135 години, през 1879 г, град София става столица на България. В денят след Съединение между България с Румелия, депутатите единодушно го избират.

По старинните архиви са открити данни, че София тогава била населявана едва от 11 694 жители, за разлика от почти дву милионният град днес. В миналото София имала само две училища, стотина дюкяна, няколко хана и малко над 3 хил. къщи. От местните в града жители се оказало, че само 1/3 са родени там, а останалите са придошли.

Днес столицата ни наброява два милиона жители с постоянно пътуващите, туристи, чужденци и временно пребиваващи. С разрастването си града постепенно се преобразявал и прераствал като достоен столичен град. Били построени първите известни сгради, а те от своя страна подчертават уникалния стил на столицата. Сред тях се нареждат - Централната минерална баня, театър "Иван Вазов", Народното събрание, Академия на науките, Народна библиотека, храм-паметник "Св. Александър Невски", Софийски университет "Св. Климент Охридски" и др. За най-величествени и красиви и до днес си остават паметниците на културата.

Изгледът от Витоша към София още в миналото будел силен възторг и прехлас. Сред множеството църкви и джамии силно се отсейвала църква "Света Неделя", следвана от Черната джамия и джамия Бююк и др.

Постепенно била създадена централна пътна артерия в града, били съградени булеварди и улици. Днес безброй музей, църкви, паметници с историческо и национално значение свидетелстват за възможностите, които предоставя столицата като туристическа дестинация. Неслучайно тя отстоява и девиза си: "Расте, но не старее", който и е присъден окончателно през 1911 г.

Години наред денят на София е честван на 17 септември. Той е и църковен ден на "Св. мъченици София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов". Сега той се празнува на 3 април.

Прочетена 791 пъти
Още в тази категория: « Видовете туризъм в България