ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

България

България (4)

Събота, 05 Юли 2014 18:15

Древен и вечен град Пловдив

Написана от

В случай, че обичате историята и по-конкретно древните, антични неща, то няма как да не ви допадне идеята за посещение, екскурзия или почивка в Пловдив. Един не само добре запазен град, но и място на култура, съвремие,. Модернизъм. Град, който винаги омайва и изненадва своите гости, правейки силно впечатление.

За гостоприемството на Пловдив допринасят и подредената и ведра обстановка. Започвайки от самия център на града. Неповторим градски парк, създаден в годините след Освобождението. Самият той се разполага над някогашен турски гробищен парк, а от всички страни е обкръжен от трите хълма известни като Сахат, Джендем и Бунарджик. Днес паркът в Пловдив се е превърнал в любимо място на местните, а за красотата и уникалността му допринасят редки растителни видове и преминаващата река Марица.

Значима е и ролята на Пловдив не само от историческа позиция, но и като икономически и европейски град на страната. Тук се организира всяка година Пловдивски Международен Панаир и с това града е домакин на множество изложби и форуми по всяко време от годината.

Древният и вечен град Пловдив има куп неща, които може да покаже. Тук се намира Хисар капия, която представлява порта със старинните крепостни стени Филипопол. Днес тя е сред забележителните места на Пловдив.

Настоящата капия е създадена през 11-ти и 13-ти век, а някои данни свидетелстват за периода по римско време. Днес портата се свързва с един от трите входа водещи към сърцевината на града и към местността Трихълмието.

Историята на първата порта съществува от 3 век пр.н.е. Тя разказва за нашествието, след което стените й са реставрирани. Предполага се дори, че към портата е имало цял комплекс и казарми, а към тях водела улица. Дъ;жината на последната задминавала 10 м и била украсена с елементи от коринтски стил. По цялата й дължина имало тротоари.

Хисар капия днес свидетелства за своето далечно минало, само, чрез останките си. В района на Хисаркапия за масивни основи на днешните възрожденски къщи са били ползвани и стари зидове от някогашните стени.

От това място, както и от събраните като цяло впечатления за град Пловдив, туриста си тръгва изпълнен с красиви спомени, старинни гледки и съвременни емоции.

Вторник, 01 Юли 2014 20:03

София – история и празник на града

Написана от

Има паметници на култура, които са съхранили миналото и са пренесли и до наши дни, своето преклонение и признание пред видни знайни и незнайни личности. Сред стотиците такива в столицата ни София нека си припомним и някои паметни дати, събития и адреси, а наред с тях и датата, която само преди няколко дни отбеляза 135 години от деня, в който е обявена за столица на България.

На дата 3 април, преди точно 135 години, през 1879 г, град София става столица на България. В денят след Съединение между България с Румелия, депутатите единодушно го избират.

По старинните архиви са открити данни, че София тогава била населявана едва от 11 694 жители, за разлика от почти дву милионният град днес. В миналото София имала само две училища, стотина дюкяна, няколко хана и малко над 3 хил. къщи. От местните в града жители се оказало, че само 1/3 са родени там, а останалите са придошли.

Днес столицата ни наброява два милиона жители с постоянно пътуващите, туристи, чужденци и временно пребиваващи. С разрастването си града постепенно се преобразявал и прераствал като достоен столичен град. Били построени първите известни сгради, а те от своя страна подчертават уникалния стил на столицата. Сред тях се нареждат - Централната минерална баня, театър "Иван Вазов", Народното събрание, Академия на науките, Народна библиотека, храм-паметник "Св. Александър Невски", Софийски университет "Св. Климент Охридски" и др. За най-величествени и красиви и до днес си остават паметниците на културата.

Изгледът от Витоша към София още в миналото будел силен възторг и прехлас. Сред множеството църкви и джамии силно се отсейвала църква "Света Неделя", следвана от Черната джамия и джамия Бююк и др.

Постепенно била създадена централна пътна артерия в града, били съградени булеварди и улици. Днес безброй музей, църкви, паметници с историческо и национално значение свидетелстват за възможностите, които предоставя столицата като туристическа дестинация. Неслучайно тя отстоява и девиза си: "Расте, но не старее", който и е присъден окончателно през 1911 г.

Години наред денят на София е честван на 17 септември. Той е и църковен ден на "Св. мъченици София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов". Сега той се празнува на 3 април.

Понеделник, 19 Ноември 2012 22:15

Видовете туризъм в България

Написана от

Години насам в България се развиват множество видове туризъм. Природните, културни, исторически обекти и местности са предпоставка и основа за тях, благоприятните климатични пояси, четири сезонността и разположението на страната ни на стратегическо място между река и море, прави климата още по обаятелен, а посещаемостта от страна на чуждестранните туристи още по-голяма.

На кои видове туризъм се набляга през последните години у нас и кои са предпоставките за тяхното развитие може да научите в следните няколко реда.

Културен туризъм в България са основите на множеството исторически паметници от различни стилове на архитектурното изкуство, археологически разкопки, както и многообразието от живи такива изпълнени от фолк ансамблите на различни райони в страната, театрални и балетни постановки, кинофестивали, занаятчийски, винарски и художествени изложби, музеите на изкуствата и т.н.

Термина култура е много обширен и сложен за дефиниране. В общи линии културата на всяка нация обхваща всички измерения на стойностните неща създадени от човека и ги съхранява през годините, предавайки ги от поколение на поколение. Културата на българския народ е огромна, за това и в сфера на културния туризъм има много, което може да се види и докосне.

По отношение на морския туризъм България също води завидни позиции. Благодарение на нашето Черноморие и излаза ни към река Дунав страната ни има множество възможности да развива всякакви водни спортове, както и да посреща туристите си с куриозните кораби или да организира много такива плавания.

Изобилието на планини е голямо в България, а това предполага и обяснява големия интерес, както на български, така и на чуждестранни туристи по нашите планини и развитието на многообразие от планински спортове.

По отношение на винените турове, изложенията, посещенията и дегустациите на вина, България не е развила в пълен капацитет възможностите си, въпреки благоприятните почви за отглеждане на лозя. Интересът към този винения туризъм започва едва сега и се очакват алтернативни варианти за почитателите на този тип развлечения.

Селският туризъм се характеризира с възможността, която предоставя да бъдат посещавани райони и малки селца в страната с цел запознаване с местния им начин на живот съвместно с възможността за отдих сред природата. Чрез селският туризъм се цели до една степен намаляване на имиграцията към градовете. В него основни потребители са градските туристи, които консумират всички предоставени им атракции в дадените местности. Селският туризъм се заражда през 60-те години и представлява евтина алтернатива за масовия туризъм.

Съществуват още много видове туризъм, но предимно в България са предпочитани и практикувани по-горе изброените такива.

Понеделник, 19 Ноември 2012 22:11

Пловдивска палитра от места за посещения

Написана от

Пловдив е сред най-старите градове не само в България, но и  Европа. Наричан е през годините с много имена, някои от които са Евмолпия, Пълдин, Тримонциум, Филипопол. В него винаги са живели народи още през VI хил. пр. Хр. От тук идва и наречието му "Вечният град на България".

Решили сте да изкарате няколко дни в Пловдив града на тепетата и не само. Тук в този многохиляден център на южна България може да се полюбувате на множество места и забележителности в града и околията му уникални и интересни по своята същност.

Тук се намира Римския Амфитеатър, разположен в самия център на града до югозападния склон Джамбаз тепе и Таксим тепе до стария град. 
Конструкцията на старинната постройка датира от II век от н.е. от времето на римския император Траян. Амфи-Театърът. Историята разказва за неговото разрушаване по времето на хуните и реконструкцията му в наши дни. Изящната антична постройка има невероятна акустика и уникална архитектура.

В стария град може да се проследи целия период на развитие на жилищата от възрожденско време. Старинните къщи са съхранили късче от българската планинска къщурка с несиметричност, чардаци и декоративна украса. 

В сърцевината на Пловдив се намира и Античният стадион на Филипопол, разположен под главната артерия за пешеходци в Пловдив. Най-северната му част е откъм площад Джумая. От там може да се слезе към подземната част.

Много са и природните забележителност, които привличат редица туристи от всички краища на България. Ето и някои от местностите, които могат да се обходят на длъж и на шир:

Природна забележителност “Фосилни находки”, включва находки от землищата на селата в близост до Пловдив като Поповица, Богданци, Ахматово, Бяла река и Православен,  Селци Езерово.

Природна забележителност “Младежки хълм”;

Природна забележителност “Данов хълм”;

Природна забележителност “Хълм на освободителите”.

След една обиколка из Пловдив и региона всеки турист би останал опиянен от природните красоти, многовековната история и динамиката на един съвременен български град. Зареден с много положителни емоции туриста стъпил един път по тези места отново ще се връща в Пловдив.