ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Понеделник, 19 Ноември 2012 22:01

100-те национални туристически обекта в България

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Няма по-хубаво, приятно, ценно и запомнящо се нещо от пътешествието с цел опознавателен характер. Много любители на туризма посещават местности по цял свят, но за да опознаеш света, трябва първо да обикнеш родината си. Често пъти тръгваме по различни чуждестранни дестинации, а не сме видели и една трета от забележителностите в страната си. У нас има толкова много интересни, причудливи и уникални по своята същност обекти, всеки от който крие своята мистериозност, историческа ценност и богато културно наследство.

Всеки е чул за 100 национални туристически обекта на България, но не всеки е имал възможността и шанса да се докосне дори до няколко от тях.

Асоциацията на българското туристическо движение е определила 100 обекта сред, които са исторически местности, архитектурни сгради, паметници, резервати, музей и храмове, причудливи форми и планински била, които представляват голям интерес и будят много страсти у туристите.

100-те обекта включват паметници с културно, историческо, географско, архитектурно значение. Много от тях са на световно ниво известни и значими, други имат национално или регионално значение.

Във всеки областен град, в почти всяко по-малко градче или селце пръснати по цялата шир на България има сгушена постройка, паметник, природен феномен, който заслужава признание и си отстоява приза за един от 100-те национални туристически обекта.

Всеки стъпил на едно от тези места и запознал се с него има право на карата, малка книжка, която дава възможност за събиране на подписи и печати от дадената забележителност на определено в книжката място. Право да заверят книжките имат длъжностните лица в съответните обекти.

Отличията на движението „Опознай България – 100 национални туристически обекта” са под формата на значки (бронзова, сребърна и златна), които имат различна стойност и степен на значение, а също и грамота, която се връчва от представител на организацията. Туристите събрали определен брой точки от националните обекти получават такава в зависимост от броя точки. Така удоволствието и наградата от посетеното място остават запаметени и възнаградени, а посетителя им е пленен от богатството на родината ни.

Не се колебайте, щом става дума за обиколка из България. Дори на тези от вас, на които им се налага да попътуват дори не с цел екскурзия е добре да се отбият по обектите намиращи се в близост, за да се разтоварят и научат нещо повече за България.

Прочетена 963 пъти Последно променена в Вторник, 20 Ноември 2012 07:56
Още в тази категория: Одесос, античен град »