ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Понеделник, 07 Юли 2014 13:54

Отбивка в Димитровград

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

В започналия горещ сезон времето за пътувания и разходки из страната предлага изобилие от възможности. Освен морските и планински курорти, които така примамливо ни подканят има места, за които винаги трябва да остава време.

Дали на път за морето или на връщане от планински курорт, отбийте се в Димитровград, за да научите нещо и за неговата култура, традиции, история.

Скътан в Източните Родопи, Димитровград се откроява с привлекателни романтични неща от миналото на фона на цялата европейска палитра.

Окъпан в множество природни и културни красоти града представя своите големи паркове. Историята му разказва за участието в световна изложба на изкуствата за паркове, проведена през 1961 г. Носи името на пета Пеньо Пенев, градския парк в Димитровград днес е един от символите на това място. В него могат да се видят 92 вида храсти, цветя и дървета, причудливи фонтани и водни каскади.

Не по-малка гордост за града е и градската библиотека. Тя носи името на поета и се е превърнала в символ на Димитровград. След 1970 г. на това място на четно лято се провеждат събития около поезията на Димитровград и се връчва Национална литература „Пеньо Пенев“.

Димитровград чества своята годишнина на 2-ри септември , а от 1947 г. е признат за първият социалистически град. В създаването му имат дело млади хора от 963 населени места, а това го превръща в открит музей за социализма. В онези години романтика и всеотдайност изградили символиката на отминалата епоха и белязали мечтите на цяло поколение.

Градоустройственият план на Димитровград е впечатляващ за времето си. Ефектно фасадно покритие, фугиране на колонадите, каменни облицовки, аркадни пешеходни пътеки.

Днес Димитровград е архитектурно наследство за страната и го нарежда в списъка с европейски културни и исторически места за разглеждане.

Всяка сграда в Димитровград е построена в стил неокласицизъм.

Дом музей на Пеньо Пенев съдържа колекция от 1200 писма на поета, негови лични сувенири и вещи. Пенев прекарва 10 години от живота си на това място и там създава едни от най-прекрасните си творби. Историята и живота на видния автор отбелязват и трагични моменти, а най-разтърсващият факт е, че именно тук почива Пеньо Пенев на 28 години.

През 1951 г бива създаден Музей на социалистическото строителство, а в 1998 г. Исторически музей Димитровград. В него се съхраняват архиви и униформата на Пенчо Кубадински, ръководителя на бригадно движение през отминалата епоха.

Димитровград се разполага на 220 км. от столицата София и само на 18 км. от гад Хасково. През него се пресичат първокласни пътни артерии свързващи всяка точка на страната. Запада с Пловдив и София; Изтока със Свиленград; Севера с Русе и Стара Загора, а на юг Кърджали. В такъв случай на, където и да пътувате, винаги има възможност да се отбиете и да разгледате Димитровград.

Прочетена 912 пъти Последно променена в Понеделник, 07 Юли 2014 14:30