ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Понеделник, 07 Юли 2014 12:13

Забележителности в ски курорт Банско

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Съществуват места из страната България, където красотата е скрита под земни скални образования, планински хълмове или затворени местности. Някъде там около курорта на Банско има десетки такива величествени и будещи интереса на гостите забележителности. Всяка от тях пази своята вековна история, напомня за миналото си, живеейки и предавайки частица от него в настоящето.

В някои от неповторимите паметници, музеи и исторически места на Банско са скрити част от богатствата в списъка на Стоте национални туристически обекта. Сред тях достойно се вписват:

Музей „Неофрит Рилски“ – известен още като музеен комплекс „Банско“, или Белинова къща, тя е съхранила архитектура и носи живота и миналото на видния Неофрит Рилски. В нея се намира и помества най-значими културно-исторически забележителности от целия град.

Велянова къща – това място е прието за Образец на възрожденска архитектура. То съществува от XIXв., а в него могат да се разгледат неповторими по същността си дърворезби и стенописи от зографа Велян Огнев.

Музей "Никола Вапцаров" - Забележителност е дома музей „Никола Вапцаров“. И днес на това място, във вътрешността посетителите могат да видят дух, бит и частици от живота на видния българин.

Църква "Св.Троица" – това свещено място е идеално за привържениците на поклоннически туризъм. То датира от 1835 г и навява за миналото на нацията ни, а неговите стенописи, дърворезби, архитектурни решения, както и всякакви творби силно припомнят за миналото. В двора на църквата се намира кула-камбанария, с височина от 29,50 м. Върху нея има часовник, който е като градски такъв за църковната камбанария.

Иконостасът на църква „Света Богородица“ също не е за подминаване. Той е реставрирана в XVIII в.

Иконна постоянна изложба "Банска художествена школа“ – е представяна в най-старата сграда на Банско и е смятана за Риолски метох. Той съществува от 1749 г. и в него по всяко време на годината се представя иконна изложба.

Сред местата, които не са за пропускане в Банско е още Буйновата старинна къща, Сирелещовата старинна къща на Паисий Хилендарски.

Всяко една сграда-паметник, може да пренесе миналото, сътворявайки уникална обстановка, автентичен интериор и благодарение на десетките предмети там да съхрани българска история.

Прочетена 833 пъти