ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Неделя, 06 Юли 2014 14:56

Впечатляващи картини от Златоград

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Един неголям град в Родопи планина, носи името Златоград. Той се намира близо до град Смолян и само на 2 км от Гърция.

В сърцето на красивото българско кътче е една от 100-те национални туристически зони признати от БТС - етнографски ареален комплекс „Златоград“. Той е музей разполагащ се на открито, който представлява една немалка част от живот на града. Към комплекса се включват етнографски музей, работилници на занаятчии и експозиция направени с водни съоръжения.

Една разходка из националният обект може да започне от комплекса на самия музей и да продължи нататък. Музеят представлява археологическа сбирка, от прехраната на местното население, колекции от носии, различни накити и всякакъв инвентар и експозиции.

Разходка из ареален комплекс „Златоград“ може да продължава към занаятчийските работилници, които ще събудят интереса на всеки решил да ги зърне и да си тръгне от това място с уникален сувенир за спомен. Работилниците пресъздават уникални по рода си изделия. Сред правещите огромно впечатление на чужденците са:

Шивашка работилница известна още като терзийската работилница. Тя представя на гостите занаят под формата на интересни колекции от фотоси, ютии, шевни машини, ножици и аршини.

За друга наричана гайтанджийската работилница машините представляват плетене на гайтани. Последните представляват шнурове от вълна, използвани по-късно за украса по дрехите.

Трети вид работилница е сарашка работилница. Тя се състои от три разновидности на занаята, сред които седларство, хамутчийство и тапицерство.

Съществува и ножарска работилница, от която може да се създаде представят и видят всякакви хладни оръжия и целият процес на производство. В златарския дюкян към нея може да се разгледа сбирка от кристали и руди на Златоград.

Медникарска работилница представя изобилието на медни съдове резбарски изделия от дърво и други.

Сред атракциите в етнографския комплекс са водни съоръжения – три на брой. Те са съответно - воденица, валявица и тепавица. Първите се използват за пране, обработка и тепавица на тъкани от вълна, а воденицата служи да мели брашно.

В околността на градчето Златоград може да се усети естественият дух на природата. Недалеч от него се намират скални образования с причудливи форми.

На връх Костадин има съграден малък параклис, съществуващ от 2006 г. Построен е в чест на българи и гърци.

 

Прочетена 823 пъти