ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Събота, 05 Юли 2014 18:55

Музеен комплекс Банско

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Курорта Банско се намира в южната част и на запад на територията на страната. Той е сред дива и естествена красота на планината, носи очарование от природата и историята на българският народ и неговото минало.

Тук са запазени български традиции, уникални предмети и автентични обекти за туриста.

В курортен комплекс има десетки места, които могат да събудят интереса на туриста и да оставят спомени в съзнанието за винаги. Насред тях се открояват великолепни исторически местности, които се отнасят към списъка със Стоте национални обекта на страната. Такива са Музеен комплекс; музей „Неофит Рилски“; музей „Никола Вапцаров“. Тук се открояват и Велянова къща; църквата „Св. Тройца“ и постоянна иконна изложба.

Музей на Никола Вапцаров съществува от 1912 г., а в него някога е живял самия поет със семейството си. Днес това място е превърнато в културно място и с широко отворени врати посреща туристи. На това място се пазят много вещи и предмети от детството на Вапцаров и по-късните му години, когато той твори своите ръкописи. В отделни помещения и витрина могат да се зърнат костюм, часовник и риза, с които е бил разстрелян видния български писател.

Днес посетителите могат да видят музея, който е оборудван от три функционални части с видеозала, етнографска експозиция и място, на което се изнасят творбите на Вапцаров. Гостите на къщата на Вапцаров могат да зърнат и експозиция с предмети, всяка, от които буди интерес на туристите от страната и Чужбина.

Не по-малко атрактивна туристическа забележителност е Вельовата къща, която пресъздава отминалата епоха и която е просмукала стила на бански майстори от старинно време. Музейната къща се разполага на два етажа. Единият някога е бил убежище, а другият е част, в която се е живеело. Цялата постройка е издигната от камък и дърво. По тези земи могат да се видят изложбата Възраждането, с неповторима декорация и впечатляващи пейзажи.

Разходката из музеите на Банско не спра до тук. Сред местата с историческо и културно значение може да се забележи Белината къща, популярна като музей „Неофрит Рилски“. Тя е съхранила история и служи днес като паметник на културата, чието национално значение е голямо. Това място някога е било родно на Неофит Рилски. Създадено през 1981 година днес то не само е превърнато в музей, но и представлява експонат на видния българин, представен в типичен образец от банската архитектура характерна за периода XVII - XVIII в. В една от залите на къщата има богата етнографска експозиция и документи свидетелстващи за живота на видния българин.

С не по-малко авторитет се слави и архитектурно-етнографски музеи Велянова къща в Банско. Той има декоративна украса и е също един от паметниците с национално значение и отнасящи се към 100-те обекта определени за туризъм с национална стойност за България.

Прочетена 817 пъти