ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Неделя, 29 Юни 2014 10:05

Варна и околността на една морска столица

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Не е случайно названието на втория по големина град в България, Варна – морската столица. Тя е не само сред най-приказните кътчета на страната ни, но и сборен пункт на исторически и културни места, който винаги има, с какво да изненадва.

Тук посетителя може да прекара дни в разходки и разглеждане на множеството й забележителности и отново да не е достатъчно отделеното време. Представете си града, който не е на години, а на векове. Разбира се става дума за голямата морска столица, която съхранява история, култура, природни красоти и в духа на съвремието представя това на всеки свой гост.

Предлагаме ви кратка виртуална обиколка и само малък набор от информация за места и забележителности, които могат да се разгледат във Варна. Някои от тях се отнасят към 100-те туристически обекта с Национално значение. Кои от тях ще включите във вашата програма, остава сами да решите:

Военноморски музей – отнася се като филиал към Национално историческия военен музей. Създаден е през 1883 година, когато в него са събирани старинни експонати от военно-морският флот. Днес там могат да се видят над 1000 такива, всеки съхранил автентичността си и будещ силен възторг. В музеят се пазят и множество останки, оръдия или корабни принадлежности на велики пълководци от историята на страната.

Чудните скали са природен феномен, който се намира в област Варна, по пътя свързващ Айтос и Провадия. В същността си Чудните скали са природен феномен, който е прокопан от човека през вътрешността, за да премине оттам асфалтиран път. В околността има множество пещери и други скални образования.

Крепост Овеч е издигната, с цел отбранително съоръжение, но това не я спира да се преобрази в голямо селище по времето на траки, византийци, римляни, евреи. Местоположението й от Варна е свързано само с 30 минути път. Днес от голямото укрепление са останали единствено останките на мост, кули, църква и мраморни колони.

Скален манастир "Св. Троица", също се намира недалеч от Варна и в голяма близост със Златни пясъци. Той е известен още като "Аладжа", което означава "пъстър" и има турски произход. Предполага се, че датира от раннохристиянската епоха.

Побитите камъни са още един геоложки природен феномен. Намират се на 18 км западно от града Варна и конкретно до землища Баново, Слънчево, Белослав, Страшимирово и Повеляново. Представляват каменни колони, разположени хаотично в различните зони.

 

Прочетена 744 пъти