ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Неделя, 29 Юни 2014 09:49

Софийски арсенал от места за разглеждане

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Класика, архитектура, минало и съвремие, това са всички нишки, които се преплитат в красива одежда, за да представят модерната ни и красива столица София. Кои са нещата, които може да зърне съвременния турист, гост на столицата или случайно преминаващ странник. На тези въпроси решихме да намерим отговори именно тук и сега.

Известнта като музей на съвременно изкуство, сградата на САМСИ, някога е била част от "Софийски арсенал". Тя е издигната през края на XIX в. и старта на XX в. Днес тя съхранява всички черти на класическа архитектура. В миналото е била използвана като място, на което се обучавали младите войници за вярна служба към страната. Днес под "Софийски арсенал" е познато и името на известния днес булевард "Ареналски". Постройката в наши дни може да се види напълно реставрирана и преобразена в Музей представящ съвременно и модерно изкуство. Днес комплексът разполага с уникални по вид стъклени стълби, а всичко в него навява за приказен замък на герои от някоя вълшебна приказка.

Не по-малко атрактивна за посетителя на столицата ще се окаже Художествената галерия с неповторимата си зеленина около самата сграда. Тук може да се види уникален по рода си храст от семейство бобови с грациозни и пищни цветове преливащи надолу.

И започвайки с обиколка из културните места на града, госта може спокойно да се пренесе към Южния парк, който се простира по площ до Моста на въздишките и НДК в София.

Не е за пропускане и посещение или обиколка до първата сграда, построена в столицата. Това е Народният театър "Иван Вазв".

Сред природни, културни и исторически места, паметници и сгради, посетителя на София днес може да се разходи до местността с 49 минерални извора.

Интересна е и църквата "Света София", която няма своя камбанария. В миналото тя била ползвана и за наблюдателна кула.

Разходката може да премине към някоя градинка или парк или да се отнесе към други паметни места за разглеждане. Интерес будят и дребни неща, които реално носят своята история и до днес. Такива са дори Женският пазара, който в далечното минало при основаването на столицата сменил многократно името си. За ценителите на култура и традиции, София винаги ще има, какво още да представи и да разкаже от вековното си минало.

Прочетена 785 пъти