ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Петък, 27 Юни 2014 11:01

Балчик – исторически и паметни места на културата

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Балчик е едно от курортните места в страната, което макар по-малко на размери може изключително силно да събуди интереса на съвременния туристи, да зарадва истински и да очарова с вечни спомени. В тази част на България, Балчик представя своя Исторически музей. Неговата история започва още в 1907 година и бива свързвана с името на Карел Шкорпил, който бил архитект. При едно от поредните си проучвания чешкият деец прави разкопки около града и попада на римски останки от ІІ век сл. Хр. Откритите тогава предмети са поместени в настоящият музей. В годината 1936 е взето решено Исторически музей Балчик да помещава всичко в самостоятелна сграда, където достъпът на посетители да е по-лесен. В новата сграда е изложена експозиция представяща миналото на града от  самото създаване до освобождението му през 40-те години на миналия век. Днес в него туристите могат да зърнат всякакви останки събирани около града, в това число стъкла и керамика, монети, паметници и други.

След Историческия музей се нарежда Художествена галерия в Балчик. Тя е създадена през миналия век и в началото е била свързана с музея. Години наред нейните експонати били преместени в северната ни съседка Румъния и едва през средата на миналия век, в годините се събират нови творби и експонати. Благодарение на дарения на художествената галерия с национална стойност е открита и първата изложба известна като "Балчик и морето". Художествената галерия е събрана в нова сграда, през края на миналия век. Днес тя разполага с две зали, в които се излагат творбите й върху бялото платно.

Църква „Свети Николай Чудотворец“ в Балчик е трето уникално по рода си място, което не бива да се пропуска от туристите. Този храм представя християнската вяра, представяйки всичко в трикорабна църква от бял камък. Църквата е създадена през 1848 година, след което бива съборена от гърците. Малко по-късно, през 1866 г., храмът е построен отново, с помощта на Георги Денюв.

Внимание заслужава й Дворец "Света Богородица" в Балчик. Той е създаден в 1873 година и се състои от калдъръмени улички и възрожденски къщи.

Архитектурно-парковият комплекс "Двореца" е още един обект, включен към списъка на БТС със 100-те национални места, обекти на туризъм. Местоположението му е на красив бряг и представлява резиденция на кралицата на Румъния, Мария.

На последно, но не по значимост място се отрежда Ботаническа градина – Балчик. Тя е друг обект от Списъка на 100-те туристически места с национално значение за България. Градината датира от 1955 г. и в нея се съхраняват уникални видове от растителен и дървесен свят.

Прочетена 797 пъти