ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Петък, 27 Юни 2014 10:28

Белоградчик изненадва със скални форми и още

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Само преди няколко години скалната местност в Белоградчик със своите причудлив форми се бореше за едно от първите места в –те света със своят природен феномен. Уви класацията на „7-те Чудеса на света“ не успя да спечели, но това направи неголямото балканско градче така популярно по целия свят. И ако до скоро никой не знаеше къде на картата на света се намира България, то днес тя е известна и с кандидата си за едно от Чудесата на света – Скалните образования в Белоградчик.

Това красиво градче може да завладее всеки с гостоприемство, топлина, спокойствие и хармония. В него въздухът е така чист и благоприятстващ истински релакс и отмора, а природните красоти и забележителните места, които могат да се обходят сякаш нямат край. И обратно на очакванията на всеки новодошъл, Белоградчишкият край е като помазан от Божията ръка. Някога в местността, където сега величествено се извисяват причудливи и всестранни скални образования със своите популярни имена като ‚Ученичката“, „Мечката“ и т.н. е било дъно на море. Днес природата ще засили усещането за необятността и колко малка е човешката ръка на фона на цялата тази красива и безкрайна шир. На това място много творци, писатели, пети, художници и музиканти създават своите шедьоври. То е истинско вдъхновение не само за чужденците туристи, но и за местни и български посетители. Достатъчно е само човек да изкачи някоя от скалите или да се покатери на съседният склон, за да зърне цялата прелест и величие от природата на Белоградчишките скали.

Щом дойде време за залеза, картината става още по-вълнуваща и неописуема за човешкото слово. Сградите из град Белоградчик са не големи, но уютни и гостоприемни. Те предлагат модерни условия на фона на цялото това изобилие от богатства на този край. За посетителите на Белоградчишките скали, това няма да е всичко. В града се намира и друга не по-малко известна местност носеща името „Калето“;Етнографски музей „Белоградчик“; пещерата Магура и др. интересни меса.

Прочетена 806 пъти