ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Понеделник, 23 Юни 2014 09:30

София – средище на култура и съвремие

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Много често се оказва, че мястото, на което живеем или сме израснали не е мястото, което познаваме в детайли. Често пъти излиза дори обратното. Ето защо решихме да се спрем по-обстойно на столицата София, защото и днес, тя е не само средище на култура примесена със съвремие, но и място, което има, с какво да изненада всеки път.

Замислете се колко пъти се е налагало да пътувате до София по работа или ако сте родом от столицата, колко пъти през изминалите години имахте възможността да се разходите и да разгледате забележителни места из града.

Може дори всеки ден да минавате по един маршрут, а реално да не забелязвайте сгради, постройки, паметници, градини и други неповторими места. Не редки са и случаите, в които дадена историческа или културна ценност се оказва така позната, а в същото време така далечна.

Спрете се и намерете време за разглеждане на забележителностите в София. Света около нас не спира да се мени, а ние сме тези, които трябва да намерим време, начин и място, за да забележим всичко, което носи някаква стойност.

Сред уникалните и паметни места на София, които е добре всеки „ турист“ или „кореняк“ да си припомни са:

  1. Царската гара Казичене – разполага се до гара Казичене. Представлява паметник на културата, който в миналото бил използван от царското семейство. Гарата е издигната в годините на управление на Фердинанд и е изцяло във виенски стил. Днес това място е сякаш заспало в отдавна погълналата го градска среда.
  2. Водна кула в Лозенец – разполага се в самия квартал Лозенец, а в миналото била проектирана от архитект от Австрия и по идеен проект на френската школа за водни съоръжения в миналия век. Днес от нея може да се наблюдава красива гледка и пейзаж открояващи се към града и Витоша. Днес цялата водна кула е обрасла с диви растения и в нея биват провеждани арт фестивали.
  3. Палеонтологическият музей в столицата към Софийски университет. На това място могат да се разгледат множество исторически и геоложки предмети и останки. На последният му етаж се разполага Северната част на Софийски университет наречен "Свети Климент Охридски". Това място изненадва и до днес всеки дръзнал да го зърне, а най-силен мотив си остава любопитството, какво точно се има на най-горният етаж.

Неповторимостта на София е необятна, а като столица на един европейски град, тя винаги има за какво да разкаже.

Прочетена 794 пъти