ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Неделя, 22 Юни 2014 10:42

Автентичността на Равда

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Едно неголямо, но неповторимо по своята същност курортно селце, носи името Равда. То се разполага до други два известни курорта Несебър и Ахелой. От град Бургас, Равда е на 28 км. Днес морската Равда посреща своите туристи, предлагайки красота, чистота и неповторима плажна ивица.

Селцето предоставя различни възможности за всякакви развлечения, разходки и плажуване по фин пясък, всякакви водни атракции.

Днес Равда има славата на подходящо за младежи и деца място. Не случайно в тази част се организират всякакви летни екскурзии за ученици и студенти.

За Равда са изписани и разказани и множество легенди. Според една от тях, някога в миналото регионът бил заселван от пастири, един от тях се казвал Равадин, от него и селцето получило настоящето си име.

Друга легенда за Равда разказва за чорбаджия, който наказвал ратаите си с пръчка, която се казвала равдас.

Трета и може би най-красива е легендата на Равда, която разказва за красивата девойка Равдалина. В нея се влюбил самият бог Нептун, но когато той и предложил женитба, тя отказала. Тогава богът на морето се разгневил и залял местността, с водите, така се образували многобройните заливчета днес.

Днес плажната ивица на Равда заема 57 км и се простира на два носа.

В близост с неголямото селце се намират големи и популярни морски курорти, като Несебър, Свети Влас, Слънчев бряг, Елените, Ахелой. Всяко от тях има, какво да предложи за разнообразяване програмата на туриста. Така например в Несебър силно въздействащ се оказва културният туризъм, а в Слънчев бряг да се опитат десетки забавления.

Сред възможностите за посетителите на Равда и региона в близост са тракийски могили останали от древността. Те разказват за някогашният живот и традиции на хората обитавали тези места.

Интересна находка в областта е и един потънал кораб останал от V в. Пр. Н.е. Предполага се, че някога е превозвал към Месембрия, амфори. Крепостната стена в съседния курорт Несебър, както и най-старата базилика „Св. Богородица Елеуса” и митрополия, също не са за пропускайте. Интерес ще събудят и етнографския музеи; археологически музей; Византийските терми; както и църквата „Света Параскева”.

Прочетена 815 пъти