ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Неделя, 22 Юни 2014 09:49

Пещера Магура, Белоградчик

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Едно от нещата, които съвременният турист обича да „попива“ е красотата и величието на пещерите. В тях може да се потопите не само в прохлада, но и да се гмурнете в множество приключения. Богатството на България е и в подземния свят от пещери, а една такава е Магура.

Пещера Магура се разполага в най-северните части и западна посока на картата. Тя е в близост с град Белоградчик, само на 18 км. от самия него и недалеч от град Видин.

Днес пещерата е едно от популярните места за региона, а намерени данни е известно, че тя датира от древни времена.

С посещение на Магурата всеки гост може да се потопи в магнетичната обстановка на изкуствата. Акустиката в залите на пещерата е неповторима. От край време тя е сборен пункт за музика, изкуства и вина, носещи своята магия. Пещера Магура изненадва с уникални форми, а по стените и са изобразени различни фигури и имена, представящи някогашният живот на нашите предшественица. Сред названията са имена като: „Балконче“, „Делфинът“ и „Библиотеката“. С тях обаче не може да се изчерпи фантазията на посетителя.

Сама по себе си пещерата Магура в Белоградчик въздейства на всеки по необясним начин. В скалните и рисунки, могат да се уловят хора извършващи всестранни дейности. Сред тях са танцуващи, , ловуващи и други. Картините по скалите на пещерата са правени преди повече от 5 хил. години.

Днес в някои от залите на Магурата се организират тържества и концерти, а самият престои на това място действа благоприятно над всеки посетител.

Не по-малко любопитно е, че на това подземно място, някога е имало лечебен санаториум, в които са били лекувани болни от астма.

Друга интересна зала е т. нар. „Прилепна галерия“. Тя представлява изба, в която и до днес се съхраняват отбрани сортове вина, а всеки стъпил там може да дегустира.

 

 

Прочетена 785 пъти Последно променена в Петък, 27 Юни 2014 11:18