ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Неделя, 22 Юни 2014 09:26

Чудните мостове, Забърдо

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Много хора биха си задали въпроса: „Какво правят мостове зад скали и пещери“, но това е един от отговорите, които човечеството все още не може да открие. Става дума за Чудните мостове, а те приказно се разполагат в село Забърдо или по-скоро само на 5 км. от него.

Д определено няма грешка в това кътче от земята, до Родопските масиви се намират не обикновени мостове, а пещери, загадъчно превърнали се някога в мостове.

Тук всеки романтик, творец и авантюрист може да се впусне в сладникава разходка, подправена от вълнуващи, очарователни и непредвидими забележителности.

Днес на мястото около Чудните мостове може да се зърне малка рекичка, но се предполага, че  някога тя е била пълноводна и богата на риба река. Водите на реката в миналото са миели мраморните скали, а пътят и галенето на камъка от водите й, са допринесли днес на това място да има така причудливи форми. Така се образувала и пещерата с дълбоки, загадъчни и вълнуващи релефи.

Някои предполагат, че на мястото на Чудните мостове, в резултат на скала, струя вода днес се дължат и отломките там. Според тях странното взаимодействие между двете сили на природата е допринесло и обяснява една голяма част от образуваните днес Малък и Голям мост.

Из околността на Чудните мостове могат да се забележат и впечатляващи други картини. Така всеки турист може да потопи фантазията си и да си представи миналото.

Разхождайки се из скалистите образования всеки гост може да вземе в ръка парче въглен и да изпише името си по най-невероятната скала. Поверието говори, че по този начин, частица от магия, любов и харизма завладява всеки посетител на Чудните мостове в село Забърдо.

И ако това не е достатъчно винаги може да потърсите още забележителни места, природни феномени или исторически паметници. Регионът на село Забърдо ще има с какво да изненада и зарадва всеки път.

Прочетена 766 пъти