ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

Понеделник, 16 Юни 2014 15:56

Деветашка пещера, Ловеч

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Смесица от загадки, минало, настояще и всичко това преплетено в десетки възможности за приключения и авантюри с природата. Пещерният свят на България представя едно уникално свое творение Деветашката  пещера. Тя се разполага само на 15 км. от град Ловеч и представлява атракция за любители на детективски истории.

Деветашка пещера е сред най-големите по мащаби в България и в нея са скрити, толкова много тайни, колкото едва ли и най-богатото въображение може да допусне. За туриста търсач на мистериозно, загадъчно и неоткрито, този подземен свят ще разкрие истински филм с детективски елементи.

В периодът межди юни и юли месец пещерата бива затваряна, за да може популацията на прилепи да се развива в своя естествен ход.

Деветашка пещера има, за какво да разкаже, какво ново да разкрие пред своите посетители и най-вече да представи своите тайни. Преди малко повече от половин век, тя била обект, съдържащ цистерни с нефт. Малко по-късно в нея се складирали хранителни запаси за държавния резерв, а понякога и ракетни установки. И като тази информация достигне до туриста обичащ да се докосне до всяка една частица от дадена забележителност, как да не се разпали въображението. Съвременният номад би тръгнал из Деветашката пещера да търси и нови неразкрити тайни. Така например биха се задали въпроси защо прозорците й са кръгли и са разположени на тавана. Как някои ги ползват, за да скачат с бънджи и да се гмуркат от висините в пещерата. На какво се дължи така странната й архитектура и т.н. Много дори биха си помислили, че пещерата някога е посещавана от извънземни, а самите отвори са направени от кацането на космически кораби. Истината обаче остава дълбоко стаена там в самите скални форми, на метри под земята. Всеки смелчага или почитател на загадките може да се впусне във вълнуващо приключение из Деветашка пещера, а наред с това да обиколи и разгледа още множество природни забележителности и исторически паметници из самият град Ловеч.

Прочетена 807 пъти Последно променена в Понеделник, 16 Юни 2014 17:09