ЮЛИ.com

july.saitbg.com

Екскурзии, Почивки и Туризъм

100-те национални туристически обекта

100-те национални туристически обекта (22)

Понеделник, 07 Юли 2014 13:54

Отбивка в Димитровград

Написана от

В започналия горещ сезон времето за пътувания и разходки из страната предлага изобилие от възможности. Освен морските и планински курорти, които така примамливо ни подканят има места, за които винаги трябва да остава време.

Дали на път за морето или на връщане от планински курорт, отбийте се в Димитровград, за да научите нещо и за неговата култура, традиции, история.

Скътан в Източните Родопи, Димитровград се откроява с привлекателни романтични неща от миналото на фона на цялата европейска палитра.

Окъпан в множество природни и културни красоти града представя своите големи паркове. Историята му разказва за участието в световна изложба на изкуствата за паркове, проведена през 1961 г. Носи името на пета Пеньо Пенев, градския парк в Димитровград днес е един от символите на това място. В него могат да се видят 92 вида храсти, цветя и дървета, причудливи фонтани и водни каскади.

Не по-малка гордост за града е и градската библиотека. Тя носи името на поета и се е превърнала в символ на Димитровград. След 1970 г. на това място на четно лято се провеждат събития около поезията на Димитровград и се връчва Национална литература „Пеньо Пенев“.

Димитровград чества своята годишнина на 2-ри септември , а от 1947 г. е признат за първият социалистически град. В създаването му имат дело млади хора от 963 населени места, а това го превръща в открит музей за социализма. В онези години романтика и всеотдайност изградили символиката на отминалата епоха и белязали мечтите на цяло поколение.

Градоустройственият план на Димитровград е впечатляващ за времето си. Ефектно фасадно покритие, фугиране на колонадите, каменни облицовки, аркадни пешеходни пътеки.

Днес Димитровград е архитектурно наследство за страната и го нарежда в списъка с европейски културни и исторически места за разглеждане.

Всяка сграда в Димитровград е построена в стил неокласицизъм.

Дом музей на Пеньо Пенев съдържа колекция от 1200 писма на поета, негови лични сувенири и вещи. Пенев прекарва 10 години от живота си на това място и там създава едни от най-прекрасните си творби. Историята и живота на видния автор отбелязват и трагични моменти, а най-разтърсващият факт е, че именно тук почива Пеньо Пенев на 28 години.

През 1951 г бива създаден Музей на социалистическото строителство, а в 1998 г. Исторически музей Димитровград. В него се съхраняват архиви и униформата на Пенчо Кубадински, ръководителя на бригадно движение през отминалата епоха.

Димитровград се разполага на 220 км. от столицата София и само на 18 км. от гад Хасково. През него се пресичат първокласни пътни артерии свързващи всяка точка на страната. Запада с Пловдив и София; Изтока със Свиленград; Севера с Русе и Стара Загора, а на юг Кърджали. В такъв случай на, където и да пътувате, винаги има възможност да се отбиете и да разгледате Димитровград.

Понеделник, 07 Юли 2014 12:13

Забележителности в ски курорт Банско

Написана от

Съществуват места из страната България, където красотата е скрита под земни скални образования, планински хълмове или затворени местности. Някъде там около курорта на Банско има десетки такива величествени и будещи интереса на гостите забележителности. Всяка от тях пази своята вековна история, напомня за миналото си, живеейки и предавайки частица от него в настоящето.

В някои от неповторимите паметници, музеи и исторически места на Банско са скрити част от богатствата в списъка на Стоте национални туристически обекта. Сред тях достойно се вписват:

Музей „Неофрит Рилски“ – известен още като музеен комплекс „Банско“, или Белинова къща, тя е съхранила архитектура и носи живота и миналото на видния Неофрит Рилски. В нея се намира и помества най-значими културно-исторически забележителности от целия град.

Велянова къща – това място е прието за Образец на възрожденска архитектура. То съществува от XIXв., а в него могат да се разгледат неповторими по същността си дърворезби и стенописи от зографа Велян Огнев.

Музей "Никола Вапцаров" - Забележителност е дома музей „Никола Вапцаров“. И днес на това място, във вътрешността посетителите могат да видят дух, бит и частици от живота на видния българин.

Църква "Св.Троица" – това свещено място е идеално за привържениците на поклоннически туризъм. То датира от 1835 г и навява за миналото на нацията ни, а неговите стенописи, дърворезби, архитектурни решения, както и всякакви творби силно припомнят за миналото. В двора на църквата се намира кула-камбанария, с височина от 29,50 м. Върху нея има часовник, който е като градски такъв за църковната камбанария.

Иконостасът на църква „Света Богородица“ също не е за подминаване. Той е реставрирана в XVIII в.

Иконна постоянна изложба "Банска художествена школа“ – е представяна в най-старата сграда на Банско и е смятана за Риолски метох. Той съществува от 1749 г. и в него по всяко време на годината се представя иконна изложба.

Сред местата, които не са за пропускане в Банско е още Буйновата старинна къща, Сирелещовата старинна къща на Паисий Хилендарски.

Всяко една сграда-паметник, може да пренесе миналото, сътворявайки уникална обстановка, автентичен интериор и благодарение на десетките предмети там да съхрани българска история.

Неделя, 06 Юли 2014 14:56

Впечатляващи картини от Златоград

Написана от

Един неголям град в Родопи планина, носи името Златоград. Той се намира близо до град Смолян и само на 2 км от Гърция.

В сърцето на красивото българско кътче е една от 100-те национални туристически зони признати от БТС - етнографски ареален комплекс „Златоград“. Той е музей разполагащ се на открито, който представлява една немалка част от живот на града. Към комплекса се включват етнографски музей, работилници на занаятчии и експозиция направени с водни съоръжения.

Една разходка из националният обект може да започне от комплекса на самия музей и да продължи нататък. Музеят представлява археологическа сбирка, от прехраната на местното население, колекции от носии, различни накити и всякакъв инвентар и експозиции.

Разходка из ареален комплекс „Златоград“ може да продължава към занаятчийските работилници, които ще събудят интереса на всеки решил да ги зърне и да си тръгне от това място с уникален сувенир за спомен. Работилниците пресъздават уникални по рода си изделия. Сред правещите огромно впечатление на чужденците са:

Шивашка работилница известна още като терзийската работилница. Тя представя на гостите занаят под формата на интересни колекции от фотоси, ютии, шевни машини, ножици и аршини.

За друга наричана гайтанджийската работилница машините представляват плетене на гайтани. Последните представляват шнурове от вълна, използвани по-късно за украса по дрехите.

Трети вид работилница е сарашка работилница. Тя се състои от три разновидности на занаята, сред които седларство, хамутчийство и тапицерство.

Съществува и ножарска работилница, от която може да се създаде представят и видят всякакви хладни оръжия и целият процес на производство. В златарския дюкян към нея може да се разгледа сбирка от кристали и руди на Златоград.

Медникарска работилница представя изобилието на медни съдове резбарски изделия от дърво и други.

Сред атракциите в етнографския комплекс са водни съоръжения – три на брой. Те са съответно - воденица, валявица и тепавица. Първите се използват за пране, обработка и тепавица на тъкани от вълна, а воденицата служи да мели брашно.

В околността на градчето Златоград може да се усети естественият дух на природата. Недалеч от него се намират скални образования с причудливи форми.

На връх Костадин има съграден малък параклис, съществуващ от 2006 г. Построен е в чест на българи и гърци.

 

Събота, 05 Юли 2014 18:55

Музеен комплекс Банско

Написана от

Курорта Банско се намира в южната част и на запад на територията на страната. Той е сред дива и естествена красота на планината, носи очарование от природата и историята на българският народ и неговото минало.

Тук са запазени български традиции, уникални предмети и автентични обекти за туриста.

В курортен комплекс има десетки места, които могат да събудят интереса на туриста и да оставят спомени в съзнанието за винаги. Насред тях се открояват великолепни исторически местности, които се отнасят към списъка със Стоте национални обекта на страната. Такива са Музеен комплекс; музей „Неофит Рилски“; музей „Никола Вапцаров“. Тук се открояват и Велянова къща; църквата „Св. Тройца“ и постоянна иконна изложба.

Музей на Никола Вапцаров съществува от 1912 г., а в него някога е живял самия поет със семейството си. Днес това място е превърнато в културно място и с широко отворени врати посреща туристи. На това място се пазят много вещи и предмети от детството на Вапцаров и по-късните му години, когато той твори своите ръкописи. В отделни помещения и витрина могат да се зърнат костюм, часовник и риза, с които е бил разстрелян видния български писател.

Днес посетителите могат да видят музея, който е оборудван от три функционални части с видеозала, етнографска експозиция и място, на което се изнасят творбите на Вапцаров. Гостите на къщата на Вапцаров могат да зърнат и експозиция с предмети, всяка, от които буди интерес на туристите от страната и Чужбина.

Не по-малко атрактивна туристическа забележителност е Вельовата къща, която пресъздава отминалата епоха и която е просмукала стила на бански майстори от старинно време. Музейната къща се разполага на два етажа. Единият някога е бил убежище, а другият е част, в която се е живеело. Цялата постройка е издигната от камък и дърво. По тези земи могат да се видят изложбата Възраждането, с неповторима декорация и впечатляващи пейзажи.

Разходката из музеите на Банско не спра до тук. Сред местата с историческо и културно значение може да се забележи Белината къща, популярна като музей „Неофрит Рилски“. Тя е съхранила история и служи днес като паметник на културата, чието национално значение е голямо. Това място някога е било родно на Неофит Рилски. Създадено през 1981 година днес то не само е превърнато в музей, но и представлява експонат на видния българин, представен в типичен образец от банската архитектура характерна за периода XVII - XVIII в. В една от залите на къщата има богата етнографска експозиция и документи свидетелстващи за живота на видния българин.

С не по-малко авторитет се слави и архитектурно-етнографски музеи Велянова къща в Банско. Той има декоративна украса и е също един от паметниците с национално значение и отнасящи се към 100-те обекта определени за туризъм с национална стойност за България.

Неделя, 29 Юни 2014 10:05

Варна и околността на една морска столица

Написана от

Не е случайно названието на втория по големина град в България, Варна – морската столица. Тя е не само сред най-приказните кътчета на страната ни, но и сборен пункт на исторически и културни места, който винаги има, с какво да изненадва.

Тук посетителя може да прекара дни в разходки и разглеждане на множеството й забележителности и отново да не е достатъчно отделеното време. Представете си града, който не е на години, а на векове. Разбира се става дума за голямата морска столица, която съхранява история, култура, природни красоти и в духа на съвремието представя това на всеки свой гост.

Предлагаме ви кратка виртуална обиколка и само малък набор от информация за места и забележителности, които могат да се разгледат във Варна. Някои от тях се отнасят към 100-те туристически обекта с Национално значение. Кои от тях ще включите във вашата програма, остава сами да решите:

Военноморски музей – отнася се като филиал към Национално историческия военен музей. Създаден е през 1883 година, когато в него са събирани старинни експонати от военно-морският флот. Днес там могат да се видят над 1000 такива, всеки съхранил автентичността си и будещ силен възторг. В музеят се пазят и множество останки, оръдия или корабни принадлежности на велики пълководци от историята на страната.

Чудните скали са природен феномен, който се намира в област Варна, по пътя свързващ Айтос и Провадия. В същността си Чудните скали са природен феномен, който е прокопан от човека през вътрешността, за да премине оттам асфалтиран път. В околността има множество пещери и други скални образования.

Крепост Овеч е издигната, с цел отбранително съоръжение, но това не я спира да се преобрази в голямо селище по времето на траки, византийци, римляни, евреи. Местоположението й от Варна е свързано само с 30 минути път. Днес от голямото укрепление са останали единствено останките на мост, кули, църква и мраморни колони.

Скален манастир "Св. Троица", също се намира недалеч от Варна и в голяма близост със Златни пясъци. Той е известен още като "Аладжа", което означава "пъстър" и има турски произход. Предполага се, че датира от раннохристиянската епоха.

Побитите камъни са още един геоложки природен феномен. Намират се на 18 км западно от града Варна и конкретно до землища Баново, Слънчево, Белослав, Страшимирово и Повеляново. Представляват каменни колони, разположени хаотично в различните зони.

 

Неделя, 29 Юни 2014 09:49

Софийски арсенал от места за разглеждане

Написана от

Класика, архитектура, минало и съвремие, това са всички нишки, които се преплитат в красива одежда, за да представят модерната ни и красива столица София. Кои са нещата, които може да зърне съвременния турист, гост на столицата или случайно преминаващ странник. На тези въпроси решихме да намерим отговори именно тук и сега.

Известнта като музей на съвременно изкуство, сградата на САМСИ, някога е била част от "Софийски арсенал". Тя е издигната през края на XIX в. и старта на XX в. Днес тя съхранява всички черти на класическа архитектура. В миналото е била използвана като място, на което се обучавали младите войници за вярна служба към страната. Днес под "Софийски арсенал" е познато и името на известния днес булевард "Ареналски". Постройката в наши дни може да се види напълно реставрирана и преобразена в Музей представящ съвременно и модерно изкуство. Днес комплексът разполага с уникални по вид стъклени стълби, а всичко в него навява за приказен замък на герои от някоя вълшебна приказка.

Не по-малко атрактивна за посетителя на столицата ще се окаже Художествената галерия с неповторимата си зеленина около самата сграда. Тук може да се види уникален по рода си храст от семейство бобови с грациозни и пищни цветове преливащи надолу.

И започвайки с обиколка из културните места на града, госта може спокойно да се пренесе към Южния парк, който се простира по площ до Моста на въздишките и НДК в София.

Не е за пропускане и посещение или обиколка до първата сграда, построена в столицата. Това е Народният театър "Иван Вазв".

Сред природни, културни и исторически места, паметници и сгради, посетителя на София днес може да се разходи до местността с 49 минерални извора.

Интересна е и църквата "Света София", която няма своя камбанария. В миналото тя била ползвана и за наблюдателна кула.

Разходката може да премине към някоя градинка или парк или да се отнесе към други паметни места за разглеждане. Интерес будят и дребни неща, които реално носят своята история и до днес. Такива са дори Женският пазара, който в далечното минало при основаването на столицата сменил многократно името си. За ценителите на култура и традиции, София винаги ще има, какво още да представи и да разкаже от вековното си минало.

Балчик е едно от курортните места в страната, което макар по-малко на размери може изключително силно да събуди интереса на съвременния туристи, да зарадва истински и да очарова с вечни спомени. В тази част на България, Балчик представя своя Исторически музей. Неговата история започва още в 1907 година и бива свързвана с името на Карел Шкорпил, който бил архитект. При едно от поредните си проучвания чешкият деец прави разкопки около града и попада на римски останки от ІІ век сл. Хр. Откритите тогава предмети са поместени в настоящият музей. В годината 1936 е взето решено Исторически музей Балчик да помещава всичко в самостоятелна сграда, където достъпът на посетители да е по-лесен. В новата сграда е изложена експозиция представяща миналото на града от  самото създаване до освобождението му през 40-те години на миналия век. Днес в него туристите могат да зърнат всякакви останки събирани около града, в това число стъкла и керамика, монети, паметници и други.

След Историческия музей се нарежда Художествена галерия в Балчик. Тя е създадена през миналия век и в началото е била свързана с музея. Години наред нейните експонати били преместени в северната ни съседка Румъния и едва през средата на миналия век, в годините се събират нови творби и експонати. Благодарение на дарения на художествената галерия с национална стойност е открита и първата изложба известна като "Балчик и морето". Художествената галерия е събрана в нова сграда, през края на миналия век. Днес тя разполага с две зали, в които се излагат творбите й върху бялото платно.

Църква „Свети Николай Чудотворец“ в Балчик е трето уникално по рода си място, което не бива да се пропуска от туристите. Този храм представя християнската вяра, представяйки всичко в трикорабна църква от бял камък. Църквата е създадена през 1848 година, след което бива съборена от гърците. Малко по-късно, през 1866 г., храмът е построен отново, с помощта на Георги Денюв.

Внимание заслужава й Дворец "Света Богородица" в Балчик. Той е създаден в 1873 година и се състои от калдъръмени улички и възрожденски къщи.

Архитектурно-парковият комплекс "Двореца" е още един обект, включен към списъка на БТС със 100-те национални места, обекти на туризъм. Местоположението му е на красив бряг и представлява резиденция на кралицата на Румъния, Мария.

На последно, но не по значимост място се отрежда Ботаническа градина – Балчик. Тя е друг обект от Списъка на 100-те туристически места с национално значение за България. Градината датира от 1955 г. и в нея се съхраняват уникални видове от растителен и дървесен свят.

Само преди няколко години скалната местност в Белоградчик със своите причудлив форми се бореше за едно от първите места в –те света със своят природен феномен. Уви класацията на „7-те Чудеса на света“ не успя да спечели, но това направи неголямото балканско градче така популярно по целия свят. И ако до скоро никой не знаеше къде на картата на света се намира България, то днес тя е известна и с кандидата си за едно от Чудесата на света – Скалните образования в Белоградчик.

Това красиво градче може да завладее всеки с гостоприемство, топлина, спокойствие и хармония. В него въздухът е така чист и благоприятстващ истински релакс и отмора, а природните красоти и забележителните места, които могат да се обходят сякаш нямат край. И обратно на очакванията на всеки новодошъл, Белоградчишкият край е като помазан от Божията ръка. Някога в местността, където сега величествено се извисяват причудливи и всестранни скални образования със своите популярни имена като ‚Ученичката“, „Мечката“ и т.н. е било дъно на море. Днес природата ще засили усещането за необятността и колко малка е човешката ръка на фона на цялата тази красива и безкрайна шир. На това място много творци, писатели, пети, художници и музиканти създават своите шедьоври. То е истинско вдъхновение не само за чужденците туристи, но и за местни и български посетители. Достатъчно е само човек да изкачи някоя от скалите или да се покатери на съседният склон, за да зърне цялата прелест и величие от природата на Белоградчишките скали.

Щом дойде време за залеза, картината става още по-вълнуваща и неописуема за човешкото слово. Сградите из град Белоградчик са не големи, но уютни и гостоприемни. Те предлагат модерни условия на фона на цялото това изобилие от богатства на този край. За посетителите на Белоградчишките скали, това няма да е всичко. В града се намира и друга не по-малко известна местност носеща името „Калето“;Етнографски музей „Белоградчик“; пещерата Магура и др. интересни меса.

Понеделник, 23 Юни 2014 09:30

София – средище на култура и съвремие

Написана от

Много често се оказва, че мястото, на което живеем или сме израснали не е мястото, което познаваме в детайли. Често пъти излиза дори обратното. Ето защо решихме да се спрем по-обстойно на столицата София, защото и днес, тя е не само средище на култура примесена със съвремие, но и място, което има, с какво да изненада всеки път.

Замислете се колко пъти се е налагало да пътувате до София по работа или ако сте родом от столицата, колко пъти през изминалите години имахте възможността да се разходите и да разгледате забележителни места из града.

Може дори всеки ден да минавате по един маршрут, а реално да не забелязвайте сгради, постройки, паметници, градини и други неповторими места. Не редки са и случаите, в които дадена историческа или културна ценност се оказва така позната, а в същото време така далечна.

Спрете се и намерете време за разглеждане на забележителностите в София. Света около нас не спира да се мени, а ние сме тези, които трябва да намерим време, начин и място, за да забележим всичко, което носи някаква стойност.

Сред уникалните и паметни места на София, които е добре всеки „ турист“ или „кореняк“ да си припомни са:

  1. Царската гара Казичене – разполага се до гара Казичене. Представлява паметник на културата, който в миналото бил използван от царското семейство. Гарата е издигната в годините на управление на Фердинанд и е изцяло във виенски стил. Днес това място е сякаш заспало в отдавна погълналата го градска среда.
  2. Водна кула в Лозенец – разполага се в самия квартал Лозенец, а в миналото била проектирана от архитект от Австрия и по идеен проект на френската школа за водни съоръжения в миналия век. Днес от нея може да се наблюдава красива гледка и пейзаж открояващи се към града и Витоша. Днес цялата водна кула е обрасла с диви растения и в нея биват провеждани арт фестивали.
  3. Палеонтологическият музей в столицата към Софийски университет. На това място могат да се разгледат множество исторически и геоложки предмети и останки. На последният му етаж се разполага Северната част на Софийски университет наречен "Свети Климент Охридски". Това място изненадва и до днес всеки дръзнал да го зърне, а най-силен мотив си остава любопитството, какво точно се има на най-горният етаж.

Неповторимостта на София е необятна, а като столица на един европейски град, тя винаги има за какво да разкаже.

Понеделник, 23 Юни 2014 09:23

Поморие и музея на солта

Написана от

Една Черноморска дестинация, която има, с какво да очарова, впечатли и винаги да остави приятни усещания у курортистите. Град Поморие е слънчева точка, която предлага подходящ климат, безкрайна синева и много възможности за релакс, развлечения и туризъм.

Освен множество природни красоти и чистота, в Поморие могат да се видят и усетят незабравими приключения, да се подготви многообразна програма с разходки из местността и региона.

Историята на Поморие разказва, как някога града се е казвал Анхиало. Названието му било дадено от древните останки, които били намерени по време на археологически разкопки. Последните съществуват от бронзовата ера, а някога по тези земи, в Древността се е намирал и римски град на име “Палеокастро”. Към днешна дата, това място е силно впечатляващо.

Интерес събужда и Музей на солта в Поморие. Той е едно от 100-те чудеса вписани в националния списък с туристически места. По същността си, този музеи е уникални експозиции от фигури създадени от сол.

Неповторимо е и Поморийското езеро. То има международно значение и се отнася като защитена екосистема от растителен и животински свят. Всичко в нея е съхранено по уникален начин. За Музея на солта, още е известно, че е единствен за територията на Европа.

В Поморие никак не липсват места, паметници, природни феномени, сгради, които да не провокират въздишка или преклонение от туриста. Тук съществуват места за разглеждане, сред които са - Яворови скали, паметник поета Пейо Яворов и др.

Разходка из околността на Поморие може още да предложи посещения на църкви, манастири, паметници, резервати и др.

Сред тях са - резерват “Стари Поморийски къщи”, църква “Преображение Христово“, църквата “Успение Богородично“ и Поморийският манастир “Св. Георги Победоносец“ и други.

Не е за пренебрегване и факта, че град Поморие се състои от две части стара и нова. Всяка от тях е съхранила неподправеност, автентичност, красота, недокоснат дух, модернизъм и т.н. И какво би била една почивка, до която и да е отправна точка на света, ако в крайна сметка не се върнем поне с малко по-богати духовно, по-добри в резултат на положителния заряд и по-красиви, докоснали се до природната красота. Всичко това може да бъде открито в Поморие и неговите уникални места за разглеждане.

 

Страница 1 от 2